Alibaba'nın bir hikayesi var!

Güncelleme Tarihi:

Alibabanın bir hikayesi var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 15:19

Şimdi dünyaca ünlü bir e-ticaret sitesi de var! Alibaba’nın kurucusu Ma Youn’un hayatındaki başarısızlıklar öyle böyle değil ama başarısını hiçbir şey gölgeleyemez.

Haberin Devamı

CV Ektedir, teşekkürler.

Ma Youn, 1964 yılında Çin’in Hangzhou şehrinde doğdu. İlkokuldan liseye kadar girdiği sınavlarda hep başarısız olan Ma, hangi işe heves ettiyse, nereye başvurduysa hep reddedilmiş. Toplamda ne kadar ret cevabı almış derseniz, tam olarak 30! Peki Ma geri adım atmış mı? Tabii ki hayır…

En iyisi memur olayım, ne uzarım ne kısalırım deyip polis olmak için başvuru yapıyor. Onunla birlikte başvuru yapan 5 kişiden 4’ü polis olurken Ma, 5. kişi olarak polis de olamıyor.

Daha sonra gözünü gıda sektörüne diken Ma Youn,  Çin pazarına giren KFC’ye başvuruyor. Onunla birlikte 25 kişi de aynı işe talip oluyor. Evet, burada tahminleri alalım... Toplam 24 kişinin alınıyor ve Ma Youn yine kadro dışı kalıyor.

İlerleyen zamanlarda, yani zengin olduktan sonra, Amerikalı talk show’cu  Charlie Rose’a verdiği röportaj aslında bugünleri özetler nitelikte: “Buna alışmamız lazım. O kadar da iyi değiliz. Bugün bile reddediliyoruz.”

 

Haberin Devamı

Şimdi aydınlandım!

Dönemin Amerika Başkanı Richard Nixon,  Çin’e geldiği zaman Hangzhou’ya da uğruyor. Onun gelişiyle de şehre gelen turist sayısında muhteşem bir artış yaşanıyor. Tam o sırada Ma, İngilizce’ye hayran kalıyor ve bir an önce İngilizce öğrenmesi gerektiğini fark ediyor. Bunu yapabileceği tek yer de Hangzhou Hotel. Tam 9 yıl boyunca, gelen turistlere bedava rehberlik ederek turistler sayesinde İngilizce öğreniyor. Hırs, azim, istek, hepsi bu adamda!

Bak, bu internet!

Şimdi bilinen adıyla Jack Ma, ilk kez 1994 yılında Amerika’ya gidiyor ve internetle tanışması da burada gerçekleşiyor. Seattle’da arkadaşı onu internetle tanıştırırken “Bak bu internet” diyor ama tabii ki Jack Ma’nın gözünde canlanan hiçbir şey yok. Hatta bilgisayara dokunmak istemiyor. Neden mi? Çünkü pahalı? Ya bir şey olursa?

Yavaş yavaş internetle arasındaki buzlar eriyen Jack Ma’nın yaptığı ilk şey, internette Çin’i aramak. Karşısına hiçbir sonucun çıkmadığını gördüğü an ise fikirler de ilk kıvılcımını çakıyor. 

Sitemizin adı Alibaba olsun

Haberin Devamı

İnternetin global olduğunu kısa sürede kavrayan Jack Ma, kuracağı sitenin adı olarak Alibaba’yı düşünüyor. Fikrinden emin olmak için de Amerika’da restorandaki garson bir kıza bu ismi bilip bilmediğini soruyor ve kızdan “Açıl susam açıl” cevabını alıp iyice rahatlıyor. Bu isim bir harika dostum!

Alibaba, kullanıcıların sadece ürün hakkında bilgi aldıkları ve 3 yıl hiç kâr etmeyen bir platform iken Jack Ma, Davos Zirvesi’ne katıldığı an nasıl para kazanacağını da çözüyor: Ali Pay! Hemen arkadaşlarını arıyor ve acilen harekete geçmelerini söylüyor. Ali Pay’in ödeme sisteminin şimdi yaklaşık 800 milyon üyesi bulunmakta.

Jack Ma, Alibaba için yatırım ararken kendisine birçok şirket tarafından “deli “ denmiş.  Ancak, Jack onlara da bir cevabı var: “Delilik iyidir. Biz deliyiz ama aptal değiliz” diyor ve ekliyor: “Herkes benim fikirlerime katılsaydı zaten şansım olmazdı.”

Haberin Devamı

Daha sonra ne mi oluyor? İşte Jack Ma’nın Alibaba ile sahip oldukları:

  • Geçtiğimiz yıl New York Borsası’nda işlem görmeye başladı
  • Dünya tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştiren Alibaba’nın değeri 227 milyar dolara çıktı ve Facebook’u bile geride bıraktı.
  • 2001 yılında Amerikalı Yatırım sermayelerinden 5 milyon dolar istediğinde reddedilen Jack Ma, bu halka arzda 21,8 milyar dolar gelir sağladı.
  • Siteye günde 100 milyon kişi birşeyler almak için giriyor
  • Çin’de direk ve indirekt olmak üzere 14 milyon kişiye iş imkanı sağlıyor
  • Jack Ma’nın apartmanında 18 kişi olarak başlayan ekip bugün 4 büyük kampüste 30 bin kişi olarak yoluna devam ediyor
  • Jack Ma, Çin’in en zengin adamı, dünyanın ise 18. en zengin adamı
  • Jack Ma, Forbes’a kapak olmuş ilk Çinli iş adamı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!