10 alternatif spor filmi

Güncelleme Tarihi:

10 alternatif spor filmi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2018 13:43

108. sayımızın SineList köşesinde bu hafta; her biri kişisel başarı hikayesine dönüşen, Hollywood’un parlak dünyasının ürünü filmlerine karşı alternatif bir yaklaşımla çekilen 10 spor temalı filmi sizin için derledik. Unutmadan, kaybetmek de kazanmak kadar sporun bir parçası.

Haberin Devamı

Die elf Teufel (1927)

 

Dünyanın en popüler sporu futbolun tarihsel gelişim sürecine dokunuşlarıyla dikkat çeken film, sahadaki atmosferi yakalayan hareketli çekimleriyle öne çıkıyor.

 

Olympia (1938)

 

Tüm zamanların en iyi spor belgesellerinden biri olarak nitelendirilen film, Hitler’in iktidara gelmesinden önce, Berlin’de gerçekleştirilmesine karar verilmiş 11. Olimpiyat Oyunları’nı merkezine alıyor. Politik olarak fazlasıyla tartışılan filmin teknik anlamda etkileyici olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

 

Két félidö a pokolban (1961)

 

Haberin Devamı

Hitler’in doğum günü için düzenlenen bir etkinlikte Alman askerleri, toplama kampı esirlerine karşı! Sonu önceden belli bir maçın Macar esirler için bir onurlarını kurtarma mücadelesine dönüşmesi ise oldukça trajik. Futbolun sadece futbol olmadığının altını çizen filmlerden.

 

The Loneliness of the Long Distance Runner (1962)

 

Hırsızlık yaparken yakalanan genç bir adam gönderildiği ıslahevinde, uzun mesafe koşucusu olmak için çalışmaya başlar. Ucu, birey sistem ilişkisine dokunan ilham verici bir hikaye.

 

Boxer a sert (1963)

 

Hollywood’un sıklıkla kullanmaktan çekinmediği anahtar kelimelerden biri de boks temasıdır. Avrupa sineması geri durur mu? 2. Dünya Savaşı atmosferinde geçen anlatıda, eski bir boksör olan kamp sorumlusu ile toplama kampındaki mahkumlardan birinin boks geçmişi bizi sürükleyici bir çatışmaya davet ediyor.

 

Tôkyô orinpikku (1965)

 

Zafer, acı, umut, hayal kırıklığı, tutku spora dair ne ararsak bulabileceğimiz bu belgesel, 1964 yılında Tokyo’da gerçekleştirilen Yaz Oyunları’na apolitik yaklaşarak, teknik anlamda da nefis bir deneyim vadediyor.

 

Haberin Devamı

The Golden Vision (1968)

 

Yarı kurmaca, yarı belgesel nitelikteki bu Ken Loach filmi, futbolun işçi hayatındaki rolüne dair şaşırtıcı bilgiler edinebilirsiniz.

 

Zidane, un portrait du 21e siècle (2006)

 

Efsane futbolcu Zidane’nin bir futbol maçı esnasında tam 17 farklı açıdan takip edildiği bu deneysel belgesel, onun neden tarihi bir figüre dönüştüğüne dair oldukça ikna edici.

 

O futebol (2015)

 

20 yıldır görüşmemiş bir baba ile oğulun 2014 Dünya Kupası’nı izlemek için bir araya geldiği hikaye, aynı anda nefis bir aile, Brezilya ve futbol portresi olabilmiş desek yeri.

 

Hymyileva mies (2016)

 

Finlandiye boks tarihinin en önemli maçına hazırlanan Olli Mäki’nin gerçek hayatından esinlenen hikaye, hem biçimsel hem içerik olarak ezber bozuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!