Kaman cevizi dondu, piyasa ithal cevize kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kaman cevizi dondu, piyasa ithal cevize kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2015 11:20

- Lezzeti ile ünlü Kaman cevizinden olumsuz hava koşullarına bağlı az verim alınması nedeniyle piyasada Amerika, Azerbaycan, İran ve Çin'den ithal edilen ceviz satılıyor - Kaman Cevizi Üreticileri Kooperatifi Başkanı Göçmen: "Piyasada satılan cevizlerin büyük bölümü iki, üç yıl önceden ülkemize getirilen ithal cevizlerdir. Amerika, Şili, Azerbaycan, Moldovya, İran ve Çin'den getirilen cevizin, 'Kaman cevizi' diye satıldığını görüyoruz"

Haberin Devamı

KIRŞEHİR (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Adına festival düzenlenen, lezzetinin yanı sıra iç ürün oranının yüksekliğiyle de ünlü Kaman cevizinden olumsuz hava koşullarına bağlı az verim alınması nedeniyle piyasada Amerika, Azerbaycan, İran ve Çin'den ithal edilen ceviz satılıyor.

Kaman Cevizi Üreticileri Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede ceviz üretiminin 1999 yılından itibaren artarak devam ettiğini söyledi.

Kaman'da 22 bin dönüm kapama ceviz bahçesi bulunduğunu belirten Göçmen, normal şartlarda yılda ortalama 200 ile 220 ton arasında ürün elde edildiğini vurguladı.

Göçmen, yaşanan don olayına bağlı ilçedeki ceviz üretiminin 'yok' denecek kadar az olduğunu ifade ederek, "İlçemizdeki ceviz türlerinin çoğundan ürün alamadık. Kaman 1 diye adlandırdığımız tür, diğerlerine göre geç çiçeklendiği için dondan yüzde 10 etkilendi. Kaman 1 türünden yaklaşık 20 ton ürün alındı" dedi.

Haberin Devamı

Kaman cevizinin lezzeti ile ünlü olduğuna işaret eden Göçmen, ince kabuklu ve içi beyaz olan cevizin 1 kilogramından 650 gram iç ürün alınabildiğini anlattı.

Göçmen, Kaman cevizinin özellikleri dolayısıyla diğer yörelerde yetişen ürünlerden daha çok tercih edildiğine dikkati çekerek, "Kooperatif olarak, bu durumu göz önünde bulundurarak Kaman cevizi satın almak isteyen vatandaşımızın mağdur olmaması için ilçemizdeki bazı yerlere bir süre uyarıcı pankartlar astık. Vatandaşımıza piyasada çok az Kaman cevizi bulunduğunu bildirerek, Kaman cevizi adı altında satılan ürünler konusunda dikkatli olmalarını istedik" diye konuştu.

- "İthal ceviz diye satsalar biz ona saygı duyarız"

Kaman cevizi adı altında farklı ülkelerden getirilen cevizin satılmasının, Kaman cevizinin marka değerini düşüreceğini dile getiren Göçmen, şöyle devam etti:

"İthal ürünler, bizim cevizimiz gibi lezzetli olmadığı için bu durumun ilerleyen dönemlerde üreticiye de zarar vereceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de imkanlarımız kapsamında önlem almaya çalışıyoruz. Piyasada satılan cevizlerin büyük bölümü iki, üç yıl önceden ülkemize getirilen ithal cevizdir. Amerika, Şili, Azerbaycan, Moldova, İran ve Çin'den getirilen cevizin, 'Kaman cevizi' diye satıldığını görüyoruz. Hatta benim cep telefonuma, Türkiye teslimi gümrük dahil 2.8 dolara ceviz getirebileceğimiz yönünde mesaj geldi. Bu da demek oluyor ki yaklaşık 8-9 liraya yurtdışından alınan ceviz, kilosu 25 liradan satılıyor. 'İthal ceviz' diye satsalar biz ona saygı duyarız ama cevizin üzerine Kaman cevizi yazarsa biz ona karşı çıkarız. Böyle bir davranış, vatandaşın aldatılmasına yol açıyor."

Haberin Devamı

Göçmen, üreticinin don olayı nedeniyle mağdur olduğunu bir de Kaman cevizinin marka değerinin düşürülmesine bağlı ileride yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek istediklerini kaydetti.

Yaklaşık 250 dönümlük ceviz bahçesinde üretim yapan Hakkı Kulaksız, ilçe merkezindeki iş yerinde Kaman 1 türündeki cevizin kilosunu 35 liraya satıyor.

Kulaksız, yılda ortalama 40 ton ürün aldığı bahçesinden, yaşanan don nedeniyle 8,5 ton ürün elde edebildiğini belirterek, "Piyasada Kaman cevizi denilerek, ithal ceviz satılıyor ve bunların hiç lezzeti yok. Vatandaşımızın bu konuda aldatılmasını istemiyoruz. Bu durum üretici olarak bizi de mağdur ediyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!