Kale’de esnafın ‘meydan’ çilesi

Güncelleme Tarihi:

Kale’de esnafın ‘meydan’ çilesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2016 01:00

‘Surlarda çatlaklar meydana geldiği’ iddiaları nedeniyle çalışmalarına, 4 ay ara verildikten sonra yeniden başlanan Kale ve Önü Meydan Projesi’nin, yaklaşık 7 aydır tamamlanamaması, Ankara Kalesi esnafına isyan ettirdi. Esnaf, “Turist ve müşteri gelmez oldu. İş yapamıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Başkent turizminin gözbebeği, tarihi Ankara Kalesi’nde aylardır devam eden çalışmalar, esnafı iş yapamaz duruma getirdi. Ankara Kalesi esnafı, Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 7 ay önce başlattığı ancak ‘surlarda çatlaklar meydana geldiği’ iddiaları nedeniyle çalışmalarına, 4 ay ara verildikten sonra yeniden devam edilen Kale ve Önü Meydan Projesi’nin tamamlanamamasına tepki gösterdi. Müşteri sayısının azaldığını belirten esnaf, çalışmalar nedeniyle yaşanan ulaşım, otopark, altyapı ve güvenlik sorunlarına dikkati çekti.

ELÇİLİKLER ‘BİTTİ Mİ’ DİYE SORUYOR

Özel tasarım takı ürünleri satışı yapan esnaflardan Nükhet Esin ve eşi şunları söyledi: “Çalışmalardan önce günde en az 20-30 tane tur otobüsü gelirdi. Çalışmalar nedeniyle yollar kapalı olduğu için hiç otobüs gelmiyor. Turların çoğu iptal oldu. Erzak alacak arkadaşlar, araçları sokak aralarına park edip oralardan malları taşıyor. Eylül-ekim-kasım dönemi, burada turist kaynardı. Ama bu sene bir tane bile gelmedi. Büyükelçilik müşterilerimiz var. Çalışmadan sonra onlar da gelmez oldu. Arayıp, ‘inşaat bitti mi’ diye soruyorlar. Çünkü insanlar arabalarını bırakacak yer bulamıyor. Bunun yanı sıra Koyunpazarı Sokak dökülüyor. Kaldırım taşları bitmiş durumda. İnsanlar yürürken düşme tehlikesi atlatıyor. Bir de sokak aydınlatmaları çalışmıyor. Geceleri karanlık.”

KURUYEMİŞÇİLER DE TEPKİLİ

Haberin Devamı

Çalışmalar kapsamında yeni yapılacak dükkanlara girmeleri şartıyla yerlerinden kaldırılan sur önündeki kuruyemişçi esnafı ise, yeni dükkanların küçük olmasından yakındı. Esnaf, “Çalışmalar başlarken, ‘3 ay içinde teslim edeceğiz’ dediler. 7 ay geçti hala inşaat halinde. Oradan çıkarken 10 esnaftık. Buraya 8 dükkan yapıyorlar. Yani 2 kişi açıkta kalacak. Eski dükkanlarımız 8 metrekareydi. Plana göre yenileri 2.40 metrekare olacak. Yani küçük ve yetersizler” ifadelerini kullandı.

SORUMLULUK ALTINDAĞ’A VERİLSİN

Ankara Kalesi’ndeki çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını istediklerini belirten CHP Altındağ İlçe Başkanı Servet Akman ise şöyle konuştu:
“Kale’ye şu anda hiç turist gelmiyor. Ankara Kalesi elbirliğiyle hiçe sayılıyor ve cezalandırılıyor. Altındağ Belediyesi burası için Hamamönü’ndeki çalışmalarına başlamadan önce bir proje hazırlamıştı ama sorumluluğu, Büyükşehir’e geçti. Esnafımızın güvenlik, ulaşım, altyapı ve diğer sorunlarını Altındağ Belediye Başkanımıza ilettik ama bir şey yapamadıklarını söyledi. Biz Ankara Kalesi ve çevresinin sorumluluğunun Altındağ Belediyesi’ne geri verilmesini istiyoruz. Tarihi kent estetiğinin korunması adına Cumhuriyet Halk Partisi olarak da Altındağ Belediyesi’ne yardım etmeye hazırız.”

Haberin Devamı

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Öte yandan kale esnafının yaşadığı sorunlar TBMM gündemine de taşındı. CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde çalışmaların biteceği tarihi, denetim raporlarını, kuruyemişçi esnafına verilmek üzere yapılacak sur dibindeki dükkanların özelliklerini ve son 10 yıl ile 2016’da Ankara Kalesi’ni ziyaret eden turist sayılarını sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!