Kalbiniz İçin Sağlıklı Seçimler Yapın

Güncelleme Tarihi:

Kalbiniz İçin Sağlıklı Seçimler Yapın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 13:28

KALP-DAMAR HASTALIKLARININ DAVRANIŞSAL RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT ÇEKEN MANİSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. ZİYA TAY SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZI OLUŞTURMANIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Kalp-damar hastalıklarının davranışsal risk faktörlerine dikkat çeken Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmanın önemli olduğunu söyledi. Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklama yapan Dr. Tay, "Sağlıklı beslenin, tütün ve alkolden uzak durun, her gün yarım saat fiziksel aktivite yapın." çağrısında bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kalp-damar hastalıkları ölüm nedenleri sıralamasında hala birinci sıradaki yerini koruduğuna dikkat çeken Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, “Dünyada ölümlerin yüzde 46.2’si yani 17.5 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşama veda ediyor. Bu sayının 2030 yılında 22.2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Beklenilenin aksine ölümlerin yüzde 80’i iyi gelir düzeyi olan ülkelerde değil, düşük ve orta gelir düzeyinde yer alan ülkelerde gerçekleşiyor. Cinsiyete göre bakıldığında ise kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesiyle risk artıyor ve erkeklerle eşit düzeyde etkileniyor. Türkiye’de de tablo dünya genelinden pek farklı değil. 2013 yılında yaşamını yitiren her 5 kişiden 2’sinin ölüm nedeni kalp-damar hastalığı.” dedi.
Manisa’da ise kalp-damar hastalıklarının, aile hekimlerine müracaat nedenleri arasında 3’ncü sırada olduğunu kaydeden Dr. Tay, “2015 yılının ilk 9 ayında aile hekimlerine kardiyovasküler rahatsızlıklar nedeniyle 600 bin başvuru gerçekleşti.” diye konuştu.
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay davranışsal risk faktörlerinin yanı sıra sosyo-ekonomik faktörler, şehirleşme, toplumun yaşlanması, stres ve kalıtsal faktörlerin kardiyovasküler hastalıkların oluşmasında belirleyici olduğunu söyledi. 30 yaş üstü her birey için davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler yapılarak kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesinin önlenebileceğini belirten Dr. Tay, "Sağlıklı beslenin, tütün ve alkolden uzak durun, her gün yürüyüş, bisiklet gibi basit fiziksel aktiviteleri yapmayı ihmal etmeyin." dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!