Kahve ve sigara kesinlikle yasak

Güncelleme Tarihi:

Kahve ve sigara kesinlikle yasak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 00:00

Ramazan ayı dolayısıyla doktorlar beslenme konusundaki uyarılarını artırıyorlar. Hastalığına yeni teşhis konan hastaların oruç tutmamalarını öneren Gastroenroloji uzmanı Doç. Dr. Gürden Gür "Genellikle hastalarımıza oruç tutmamalarını ya da ilk bir kaç gün tutmayı denemelerini öneriyoruz" dedi.

Gür sözlerini şöyle sürdürdü.

"Eğer hastaya yeni teşhis konmuşsa biz oruç tutulmasını önermiyoruz. Ancak midelerinde ufak tefek yanma şikayetleri varsa ilk birkaç gün tutmayı denemelerini öneriyoruz. Sorun devam ederse oruç tutmayın diyoruz. Bütün bunlara rağmen oruç tutmakta ısrarcı olan hastalara ilaç saatlerini ayarlamak kaydıyla tutmalarına müsade ediyoruz. Beslenmede eskisi gibi klasik beslenmeler yok. Diyet konusuna gelince herkes kişisel diyetler yapmalı. Aynı hastalığı olan kişilerde bile farklı yiyecekler farklı tepkimelere yol açabilir. Örneğin bir hastaya elma dokunmazken aynı hastalığı olan birisinde elma büyük hasarlara yol açabiliyor. Kahve sigara alkol dışında kesin yasakladığımız bir şey yok. Ve aspirin, apranax ağrı kesici ilaçlar yasaklarımız arasına giriyor. Hastanın daha önceki tecrübelerine dayanarak kendi yiyeceklerini ayarlaması gerekir.

Ülser hastaları dikkat

Kesinlikle oruç tutmasın diyebileceğim grup yeni teşhis almış ülser hastalarıdır. Onun dışındaki grup kendileri karar vermeleri lazım. Ramazandan sonra şikayetler artabilir. Çünkü uzun süreli açlık mide asidine karşı maruziyet daha fazla oluyor. Oruç tutarken mide korunması azalıyor. Sessiz seyreden bazı mide hastalıklarının uzun süre açlık nedeniyle ortaya çıktığını görüyoruz. İnsanların kendilerini çok iyi dinlemeleri gerek. Kan şekeri değişiklikleri çok olur ramazan esnasında. Bu çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bizim kültürümüzde sofra çok önemlidir. Ramazanda da bu kültürü sürdürüyoruz; ama bu yanlıştır. Özellikle sahurda çok yememek lazım. Hafif, baharatsız gıdalar seçilmeli. Aynı şey iftar için de geçerli. Hafif bir iftar ve takviye gıdalar yapmak lazım. Hem iftar hem sahur da ağır gıdalardan uzak durmak lazım."

Diyanet’in vaaz programı

ANKARA’da ramazan aynın gelmesiyle Diyanet İşleri Başkanlığı vaaz programları düzenledi. Bu program çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ramazan ayının ilk cuma gününde ’ramazan ayı ve oruç ve itikaf’ adlı vaaz ile Kocatepe Camisi’nde olacak. Program Vahdi Boydaş’ın Balgat Bağlariçi Cami’sinde 26 Eylül’de vereceği vaazla sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!