Kadınların şifa kaynağı pekmez mesaisi

Güncelleme Tarihi:

Kadınların şifa kaynağı pekmez mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2018 12:34

Kadınların şifa kaynağı pekmez mesaisi

Haberin Devamı

MANİSA'da üretilen sultaniye üzümleri, kadınların maharetli ellerinde şifa kaynağı pekmeze dönüşmeye başladı. Geleneksel yöntemlerle özel toprak kullanılarak yapılan pekmezler, kış aylarında hem enerji veriyor hem de kadınlara gelir sağlıyor.

Manisa'da bağlardan kesilen üzümlerin bir kısmı kadınların elinde pekmeze dönüşmeye başladı. Yunusemre ilçesi Yağcılar Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, yıllardır kendi bağlarında yetiştirdikleri üzümlerden pekmez elde yapıyor. Kadınlar tarafından toplanıp yıkandıktan sonra çuvallarda ezilen üzümden elde edilen şıra, odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Pekmez yapımını anlatan 53 yaşındaki Mürvet Yağcılar, bağdan kestikleri üzümleri ayakla ezdikten sonra kazanlarda mayalanmaya bıraktıklarını ve son olarak ocakta kaynatarak pekmez yaptıklarını anlattı. Pekmez için kullanılan üzümü akşamdan çiğnediklerini belirten Yağcılar, "Suyunu bidona koyuyoruz. Bidonun içine toprak atıyoruz. Karıştırıyoruz. Sabaha kadar toprak mayalanıyor. Her topraktan olmuyor. Beyaz topraktan, yani üzüm toprağından oluyor. Duru hale gelen üzüm suyunu kaynatıyoruz. Kaynama işi yaklaşık yarım saat sürüyor. Kıvamını bulunca ocaktan alıyoruz" diye konuştu. Mürvet Yağcılar, geçen yıl pekmezin kilosunu 25 lirayı bulan fiyatla satarak aynı zamanda aile bütçesine de katkıda bulunduğunu söyledi.

PEKMEZ YAPARKEN DİKKAT

Pekmezin şifa kaynağı olduğunu, ancak yapım aşamasında dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, HMF isimi kanserojen maddenin oluşma riskine dikkat çekti. Ünal, "Pekmezdeki en büyük risk HMF maddesidir. Bu madde kanserojen olabiliyor. Üründeki şekerin yanmasıyla açığa çıkıyor. Doğal yöntemlerle üretilen pekmezlerde dikkat edilmesi gereken şıranın ateşe temas etmemesidir. Pekmezin sürekli karıştırılması gerekiyor. Şeker yanıp HMF maddesi ortaya çıkarsa pekmezin faydasından çok zararı olabilir. Ayrıca su ile temas olmaması da gerekiyor" diye konuştu.

Pekmezin sağlık açısından yararlı olduğunu kaydeden Ünal, tamamıyla bir demir kaynağı olduğunu söyledi. Ünal, "Mineral olarak zengindir. Çocuklara ve hamilelere kış günlerinde enerji verir. Ağır işlerde çalışanlar için enerji kaynağıdır" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!