Kadın doktorların tercihi pratisyenlik

Güncelleme Tarihi:

Kadın doktorların tercihi pratisyenlik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 00:00

Dr. Didem Gediz Gelegen’in "Tıp Mesleiğinin Toplumsal Cinsiyet İklimi" başlıklı yüksek lisans tezi kadın doktorların meslek içindeki konumlarına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Gelegen’in Ankara Tabip Odası (ATO) üyesi hekimler arasında yaptığı araştırma, kadınlara yönelik ayrımcılığın tıp alanında da sürdüğünü kayda geçirdi. Araştırmaya göre, yazılı bir engel olmasa da kadınların hamilelik, süt izni, doğum gibi durumları nedeniyle performans düşüklüğü yaşayacağı inancı halen sürüyor.

Gelegen’in hazırladığı yüksek lisans tezinin sonuçları şöyle:

"Kadın hekimlerin yüzde 70’i pratisyenlik, fizyoloji, anatomi gibi dallara yöneliyor. Deri hastalıkları dalında yüzde 72,4, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde ise yüzde 62,8 oranında kadın hekimler çalışıyor.

Ankara’da bulunan hastanelerde bölüm kadın başkanı ve klinik şeflerinin oranlarıysa şöyle:

"Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yüzde 39.3, Hacettepe Hastanesi Tıp Fakültesi’nde yüzde 26.8, Ankara Hastanesi’nde yüzde 32.1, Numune Hastanesi’nde yüzde 34.7, Dışkapı Hastanesi’nde yüzde 8,3."

Kadınlara tıp fakültelerine girmelerinden itibaren çocuk sağlığı, jinekoloji gibi alanların önerildiğini dile getiren Gelegen, bunu ’kadınların evdeki görevlerini kamusal alanda sürdürme’ beklentisine bağlıyor.

Kadın hekim ve sağlık çalışanları tıbbın erkek bir alan olarak görünmesinden rahatsız olduğunu söyleyen Gelegen, "Şikayetler, kadınların belli branşlara yönlendirilmesi, gebeliğin, doğumun performans düşüklüğü olarak değerlendirilmesi hastaların sözlerini ciddiye almaması" dedi.

Gelegen, araştırması sırasında karşılaştığı bir başhekimin yorumunu ise şöyle aktarıyor:

"Kadınların doktor olması ulusal bütçenin boşa harcanmasıdır. 33 yaşında uzman oluyorlar, 40 yaşında menopoza giriyorlar ve dengelerini yitiriyorlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!