İthal Mallar ET Fiyatını Düşürecek

Güncelleme Tarihi:

İthal Mallar ET Fiyatını Düşürecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 16:52

SAMSUN KASAPLAR ODASI BAŞKANI ÖMÜR ŞEN, İTHAL MALLARIN PİYASAYA GİRMESİYLE BERABER KİLOSU 40 LİRAYA KADAR YÜKSELEN ET FİYATLARININ DÜŞECEĞİNİ BELİRTTİ.

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, ithal malların piyasaya girmesiyle beraber kilosu 40 liraya kadar yükselen et fiyatlarının düşeceğini belirtti.
Kurban Bayramı’na az bir süre kala et fiyatları oldukça arttı. Kıymanın kilosu 37 liradan satılırken, kemiksiz etin kilosu 40 liraya kadar yükseldi. Et fiyatlarının artması üzerine açıklamalarda bulunan Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, “İthal malların piyasaya girmesiyle beraber et fiyatları düşecek” dedi.
Artan et fiyatlarının ithal malların piyasaya girmesinden sonra düşeceğini belirten Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, “Et fiyatları Ramazan ayı öncesinde de bayağı artmıştı. Ramazan ve Kurban Bayramı arasında her sene et fiyatlarında bir yükselme zaten oluyordu. Ama şu anda et fiyatlarında gelinen nokta bu zamana kadar yaşadıklarımızın çok üstünde. Et fiyatları bu zamandaki fiyatların yüzde 20 aşağısında olması lazım. Et fiyatları şu anda ortalamanın bir hayli yukarısında seyrediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ithal malların ülkemize geleceğini duyduk. Et ve Süt Kurumu da bundan sonra ithal malların ürünleri satılabilecek. Böylelikle son zamanlarda tavan yapan et fiyatları ithalinde gelmesiyle birlikte düşeceğini inanıyoruz. Bu ithal malları büyük firmalar, büyük kurumlar alacak ama küçük esnafta bu işten karlı çıkacak. Devletimizin verdiği bu güzel karar sonrasında halkımız artık ucuz et yiyebilecek. Birkaç gün içerisinde fiyatların düşeceğine inanıyoruz” diye konuştu.
“İTHAL MALLAR PİYASAYA GİRMEZSE ETİN KİLOSU 60 LİRA OLUR”
İthal malların yerli piyasaya girmemesi halinde et fiyatlarının daha da artacağını belirten Başkan Şen, “Eğer ithal mallar piyasaya gelmeseydi etin fiyatları 1-2 ay içerinde 60 lirayı bulabilirdi. Kurban Bayramı’na çok kısa bir süre kaldı. Eğer ithal mallar piyasaya girmeseydi vatandaşlar büyük ihtimalle bayramda kurban kesemeyecekti. Vatandaşlar büyük ölçüde mağdur olacaktı. Şu anda kasaplar etin kilosunu 27 liradan alıyor, 40 liradan satıyor. Alım ile satım arasındaki farkta tamamen maliyet yüzünden artıyor. Kasapların aldığı bu etin yüzde 12’si kemikten oluşuyor. Bunların üstüne KDV, işçi masrafları, kira masrafları ve benzeri gibi giderlerde eklenince etin kilosu kasaplara ortalama olarak 37 liraya denk geliyor. Kasaplar da bundan 2-3 lira kazanamayacaksa dükkanlarını kapatırlar zaten. Bu şartlar göz önüne alındığında bir kasap esnafı kıymanın kilosunu 37 liradan aşağıya satıyorsa bu işten para kazanamaz. Eğer bu fiyattan da aşağı satıyorsa o işin içinde başka işler vardır. Et fiyatlarının bu kadar yüksek olmasından hem kasapları hem de vatandaşları oldukça rahatsız ediyor. Kasaplar öncelerden günde 5 kilo et satıyorsa şu anda günde 1 kilo et zor satıyor. Vatandaşlar da kilo işi olarak aldığı kıymayı bile şimdilerde 250 gram olarak zor alıyor. İthal malların piyasaya girmesiyle birlikte hem vatandaşlar hem de kasaplar rahat bir nefes alacağını düşünüyorum” şeklinde konuşu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!