İnşaatçılar Afganistan’da eğitim şantiyesi kuracak

Güncelleme Tarihi:

İnşaatçılar Afganistan’da eğitim şantiyesi kuracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2011 00:00

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası “İnşaat Sektörü Mesleki Yeterlilik ve Eğitim Projesi” kapsamında Türkiye Eğitim Şantiyesi’nin bir benzerini Afganistan’da kurarak, Afgan gençlere mesleki eğitim verecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri  İşveren Sendikası (İNTES) Başkan Vekili Mustafa Demir, Türk  müteahhitlerin Afganistan’da yaptıkları çalışmalarda Amerikan yetkililerin  sertifikasyon talebiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, projeyle Türk  işverenlerinin yanında çalışacak Afganistan ya da diğer ülke vatandaşlarının  yeterliliklerinin tespiti ve gerekiyorsa mesleki eğitimlerin yapılmasının  amaçlandığını söyledi.
Projenin en önemli girdisinin, Afganistan vatandaşlarının inşaat  sektöründe kalıcı istihdamının sağlanması ve kendi ülkelerinin yanında bölge  ülkelerinde de aranan iş gücü vasfına kavuşmaları olduğunu aktaran Demir, şu  bilgileri verdi:
Standartlar belirlendi
“Bugüne kadar 50 mesleğin meslek standardını saptayan, bunların önemli  bir kısmının mesleki yeterliliklerini de tamamlayan İNTES, bu mesleklerle ilgili  TÜRKAK’a akredite etme çalışmalarına başladı. Projenin uygulanmasıyla  Afganistan’da çalışacak Türklerin, Afganların ve diğer ülke işçilerinin  sertifikasyonu gerçekleştirilecek. Mesleki yeterlilikleri ölçülecek, varsa  noksanlıkları giderilecek. İnşaat sektörüne girmek isteyen Afgan gençler  eğitilecek. Proje aynı zamanda bu gençlerin Türk firmalarının şantiyelerinde  çalıştırılmalarını da hedefliyor. TİKA, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İNTES’in  ortaklaşa oluşturacağı bu sistem uzun dönemde Afganistan’da kalıcı eserler  bırakacak.”
İlk aşamada belirlenen 25 mesleğin sertifikasyonunun sağlanacağını  bildiren Demir, bu amaçla Afganistan’da eğitici grup olarak çalışacak 50 kişilik  bir Afgan grubun Türkiye’de eğitime alınacağını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!