Üniversiteyi kazananlara 4 yıllık kariyer planı

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteyi kazananlara 4 yıllık kariyer planı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 17:03

Üniversite sınavı puanları açıklandı, tercihleri yapılıyor. Kazananların önlerinde kendilerini hem eğitmek hem de profesyonel hayata hazırlamak için ortalama 4 sene var. Bu 4 yıldan en verimli şekilde faydalanmak için her senenin değerini bilmek gerekiyor. Sadece eğlenmek, okula gidip gelip dersleri vererek mezun olmak yetmiyor. Diplomadan sonra kendinizi kapısında bulacağınız yeni dünyaya yabancı olmamak için öğrencilik yıllarında azar azar iş hayatına atılmak gerekiyor. Tabii bunları yaparken de sosyalleşmeyi ve öğrenciliğin tadını çıkarmayı atlamayın.

Haberin Devamı

Üniversiteyi kazananlara 4 yıllık kariyer planı
Yıllardır hazırlandığınız, rüyalarınıza giren sınavı geçtiniz. Tercihlerinizi yapıyorsunuz ve her şey yolunda giderse üniversite öğrencisi olacaksınız. Yeni çevre, yeni insanlar sizi bekliyor. Şimdi bu 4 yılı verimli bir şekilde kullanmak gerekiyor, hem eğitim almak hem de iş hayatına hazırlanmak gerekiyor. Bunu yaparken de planlı programlı olunmalı, her senenin hatta her ayın değeri bilinmeli. ‘Sınavı kazanmışım, 4 sene rahatım’ diye düşünürseniz sadece günü kurtarmış olursunuz ve iş hayatına atılırken zorluklarla karşılaşırsınız. Diplomayı alıp iş aramaya başladığınızda şirketler staj, tecrübe diye tutturacak. Bu beklentileri karşılamak için öğrencilik yıllarında eğitimin yanında iş tecrübesi edinmek şart. Diğer yandan derslerin, stajların arasında sıkışmadan, bunalmadan öğrenciliğin de tadını çıkarmayı sakın ihmal etmeyin. Öğrenci kulüplerine katılarak, farklı şehirleri hatta ülkeleri görerek, yeni arkadaşlar edinerek, sosyalleşerek öğrenciliği yaşamak da önemli.

Mutlaka staj yapın
Okulun ilk aylarında çevreyi tanıma, uyum sağlama gibi nedenlerden dolayı öğrenciler fazla rahat davranabiliyor. İD Danışmanlık’tan Hatice Yıldıran öğrencilerin zamanlarının çoğunu ne istediklerini bilmedikleri için boşa geçirdiklerini söylüyor: “Devamsızlık yapıyor, bazı dersleri gelecek yıla bırakıp iş tecrübesi kazanacakları zamanda bu derslerle uğraşıyorlar. Gelecek konusunda kafaları netleşirlerse yaşamları düzene girer.”

Okulda verilen bilgiler tek başına profesyonel hayatta işe yaramıyor. Öğrencilerin mutlaka pratik yapması gerekiyor. Bu da stajlarla ve şirketlerin öğrenciler için hazırladığı programlarla oluyor. Okulda alınan bilgilerin genellikle teorik bilgiler olduğunu belirten Sierra İK ve Yönetim Danışmanlığı’ndan Deniz Dinç “İş hayatında okulda edindiğimiz bilgileri zihnimizin arka planında kullanıyoruz. Ancak pratik hayatta mevcut işe somut olarak yaptığımız katkılar, beraber çalıştığımız iş arkadaşları ve yöneticilerle olan ilişkilerimiz de önem kazanıyor. İş hayatında teorik bilgiden ziyade bunu nasıl uygulamaya döktüğümüz ve kişilerle nasıl etkileşimde bulunduğumuz başarıya ulaşmamızdaki etken oluyor. Hem okul hem iş hayatında kendisine hedefler belirleyen, zorluklara karşı dayanıklı, kendini motive edebilen ve insanlarla iletişim kurabilen kişilerin başarıya ulaşmaları daha kolay” diyor.

Üniversitenin, üniversiteden sonraki yaşamlarına onları hazırlayan, belgeli öğrenciliğin büyük çoğunlukla son durağı olan bir yer olduğunu belirten kariyer koçu Yasemin Sungur, öğrencilerin ‘İş bulmak kolay’, ‘babam çok istiyor’, ‘bu meslek popüler’ diye değil, kişiliklerine, hayallerine ve yeteneklerine en uygun alanı seçmeleri gerektiğini söylüyor. Uygun bölüm, alan seçildiğinde öğrencilik keyifli, verimli, üretkenliğin arttığı bir uğraş oluyor.

Mezun olmadan önce
- Öğrencilikten keyif alın, dersten başka bir şey ile ilgilenmeyen değil, tam aksine çok yönlü ve hayatın her alanında kendini geliştiren, öğrendiklerini hayata geçiren öğrenci olun, yaşayın.
- Okulun her imkanından faydalanın, kantinde saatler süren sohbetlere katılın, çimlere uzanıp güneşlenin, etkinliklere, yarışmalara katılın, arkadaşlarınızla gezin.
- Kulüp çalışmalarına katılın ve kulüpte kariyer yapın. Sorumluluk alın.
- Üniversiteler arası değişim programlarına katılın, 1 yılınızı başka bir ülkede başka bir okulda okuyun. Yaz kamplarına katılın.
- Öğrenci iken mutlaka bir işte çalışın, özellikle satış ağırlıklı bir konuda çalışın, kendi paranızı kazanın ve öğrenciler için çok uygun olan trenle Avrupa gezisi yapın.
- Tüm mesele öğrenci gibi yaşamakta. Okulda geçirdiğiniz yılları öğrenci gibi yaşayarak geçirin, o zaman unutulmayacak anılar oluşuyor.

4 yıllık eğitim ve kariyer planı önerisi
Kariyer koçu Yasemin Sungur, öğrencilere 4 yıllarını en verimli nasıl geçirecekleri ve mezun olmadan önce yapılması gerekenler konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor:

1.YIL
- Okulun her köşesini tanımaya zaman ayrın, her yere girin, çıkın, eviniz kadar iyi öğrenin. Rahatlık duygusunu yakalayın. Öğrencilikten keyif alırsanız, hem başarılı olur, hem çok iyi vakit geçirirsiniz.
- Sadece kendi bölümünüz değil, farklı bölümleri de ziyaret edin, farklı bölümlerden de çevre edinin. Aktif bir çevre ve karşılıklı yardımlaşmak iyi gelir.
- Bireysel gelişiminiz için en uygun zaman. Zamanı iyi kullanmak, iletişim becerileri, hafıza teknikleri, öğrenmeyi öğrenmek ve hızlı okumak konularında eğitim alın. Hepsi de hayatınız boyunca altın değerinde.
- Bir hobi edinin, hem de çok uzakta değil, okulunuzun diğer bölümlerinde size hobi gibi gelecek ne kadar farklı dersler vardır, misafir öğrenci olun. Sizi dinlendirecek ve özgürleştirecektir.
- Kendi bölümünüz ile ilgili üst sınıflardan arkadaş edinin. Sonradan yaşayacaklarınız ile ilgili deneyiminiz olur ve kendinizi hazırlarsınız.
- Kütüphaneyi keşfedin, farklı konularda kitap okuyun, hiç bilmediğiniz yazarlar ve kitaplar seçin. Kitap okuma gruplarına katılın, sizi her konuda geliştirir ve en iyi arkadaşlıklar böyle gruplarda oluşur.
- Tüm derslerinize mutlaka girin, dersleri iyi dinleyin, derste öğrenin, tüm hocalarınızla göz göze gelin ve sizi hatırlamalarını sağlayacak iletişim kurun.
- Mesleki, kültür sanat, çevre ve doğayla ilgili kulüpler ve derneklerde görev alın.
- Okul bitince hangi mesleğe, hangi sektöre ve hangi alanlara gireceğiniz, uzman olacağınız konuyu bulmak konusunda hâlâ! kafanız karışıksa profesyonel destek alın ya da mezunlar ile iletişime geçin ve testler yapın. Yolunuzun net görünmesi sizin iyi öğrencilik yapma isteğinizi artırır.
- Gelecek planınızı yapmaya başlayın. Önünüzdeki 5 yıl için bir özel deftere notlar alın, istekleriniz ve yaşadıklarınız ile ilgili.
- Sevgiliniz olsun, el ele parklarda dolaşmak ne keyiflidir bu yaşlarda.

2.YIL
1.yıl yapılacaklara ek olarak;
- Okul ve öğrencilik ile ilgili hedefler belirleyin. Kısa vadeli hedefler olsun. Yaptıkça yenilerini ekleyin. Mesela şu dersten bu puanı alacağım.
- Şu şirkete ulaşacağım ve en az 4 hafta staj yapacağım.
- Bu ay 4 film seyredeceğim, 2 kitap okuyacağım vs.
- Arkadaşlarla toplanın birlikte ders çalışın, çay, kahve için sabahlayın, öğrenciliğin şanındandır.
- Kulüpler ve/veya derneklerde aktif çalışmalara devam edin, süreklilik başarıyı getirir. Kulüpte kariyer, sanki bir şirkete adım atıyormuş gibi.
- Mecburi stajı beklemeyin daha 1. sınıftan ilerde yapacağınız mesleğe uygun bir şirkette haftada 3-4 saatlik bir iş bulun. Beğenmediniz mi başka bir şirkette bulun.
- Gelecek planınız üzerinde çalışmaya devam edin. Örnek aldığınız kişilerin kariyer yolculuğu hakkında detay bilgiler alın. Size fikir verecektir.
- Hâlâ bir sevgiliniz yoksa bu yıl mutlaka olsun.

Haberin Devamı

3.YIL
- Geçen yıllardan hiç ders kalmamıştır umarım. Kaldıysa son yıla bırakmadan temizleyin.
- Başladığınız konularda süreklilik devam etsin, başarının garantisi yapmaya devam etmek.
- Çalışmak istediğiniz sektörden şirketler okulunuza geldiğinde ilk adımı siz atın. Haklarında her şeyi öğrenin, beklentilerini keşfedin ve fazlasıyla karşılık verin.
- İş deneyimi kazanmaya devam edin. Sektörleri ve şirketleri tanımak, mezun olduğunuzda CV’nizin satırlarını artıracak.
- Tüm stajlarınızı gerçekten yapın. Bu alanda çalışmayacağım nasıl olsa demeyin, çok şey öğreneceksiniz.
- Staj yaparken çevrenizi gözlemleyin, kafanıza uymayan şeyleri de gözlemleyin, neden öyle yapıldığını anlamadan eleştirmeyin. ?
- Farklı bir sektör ya da alandan mentör bulun kendinize.
- Gelecek planınız ne diyor? Planınız üzerinde çok karalama var mı? Ne kadar detaylı bir plan çıktı?



4.YIL
- En rahat seneniz, yaşasın okul bitiyor, kutlamalara başlayın.
- İlk yıldan itibaren söylediklerimi yaptıysanız okulu keyfini çıkartarak yaşadınız ve kendinizi geleceğe hazırladınız demektir.
- Dersler konusunda tüm alışkanlıklarınız aynen devam etsin.
- CV’nizi hazırlayın. Yaratıcılığınızı geliştirin bu konuda.
- Gelecek planınız kaç yıllık? Şimdi gelecek 10 yıla bakış zamanı. Güçlü bir dürbüne ihtiyacınız var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!