Türk CFO’lar değişimin öncüleri

Güncelleme Tarihi:

Türk CFO’lar değişimin öncüleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 11:58

İstihdam şirketi Michael Page’in yeni CFO & Finansal Liderlik Barometresi araştırmasına göre, finans sektöründe 3 firmadan 2’si doğru çalışanı bulmakta zorluk yaşıyor. Kıdemli finans çalışanlarının kurumlarda değişikliğe öncülük etme rolleri güçleniyor.

Haberin Devamı

İşe alım ve danışmanlık firması Michael Page dünya genelinde yaklaşık 2.847 finansal liderle görüşerek CFO & Finansal Liderlik Barometresi araştırması yaptı. Çalışma, finansal liderlerin değişimin vazgeçilmez dinamikleri haline geldiği günümüzde finanstaki istihdam zorlukları dikkat çekiyor. Kıdemli finans çalışanlarının da kurumları içerisindeki değişikliğe öncülük etmedeki gelişen rolleri vurgulanıyor. Araştırma şu anda bu sektörde her 10 kişiden 6’sının özellikle finansal kontrol & muhasebe ve finansal planlama konularında istihdam edildiğini gösteriyor. Bununla birlikte 3 firmadan 2’si doğru kişiyi bulmakta zorluklar yaşıyor.

Araştırmadan ortaya çıkan diğer önemli bulgulardan bazıları ise şöyle:
- Her 5 finansal liderden 4’ü önümüzdeki aylarda öncelikle politika (yüzde 50) ve yazılım (yüzde 47) alanlarındaki uygulamalarda önemli derecede değişiklikler öngörüyor.
- Bulgular aynı zamanda CFO- finans direktörünün var olan zorlu faaliyet alanlarına İK ve bilişim teknolojileri (BT) gibi yeni yetenek ve sorumluluklar da ekliyor.
- Finansal liderin rolündeki bu genişlemeye yüksek seviyede mesleki tatmin eşlik ediyor. Finansal liderlerin yüzde 75’i mevcut görevlerinde mutlu olduklarını ifade ediyorlar.
- Finans direktörünün görevinin CEO olmaya giden yoldaki başka bir basamak olmaktan çok kendi çapında bir tutku olduğu giderek kabul ediliyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 1.7’si kendilerini gelecek iki yıl içerisinde CEO veya Genel Müdür olarak görürken, yüzde 43.1’i aynı pozisyonda daha geniş bir role sahip olacağını öngörüyor.

Türk CFO’ların İK becerileri yüksek
Michael Page Türkiye Genel Müdürü Hugo Campo, Türkiye bazında araştırmayı değerlendirdi: “Türkiye’deki finansal liderlerinin yüzde 72.8’i görevleri daha geniş ve daha stratejik hale geldikçe pozisyonlarında daha mutlu oluyor ve değişimin kaptanlığını üstleniyor. Türk CFO’ların yüzde 41.3’ünün iki yıllık kariyer hedefi daha fazla sorumlulukla aynı görevde çalışmayı sürdürmek. Yani Türkiye’de CFO rolü artık kendi yeteneğiyle elde edilen bir kariyer hedefine dönüşüyor. Türkiye’deki CFO’ların özellikle İK (yüzde 47.8) ve hukuk (yüzde 43.5) alanlarındaki ek becerilerinin küresel ortalamanın üzerinde olduğu görülüyor.”

Araştırmanın künyesi
Michael Page CFO & Finansal Liderlik Barometresi’nde 70 ülkedeki finansal karar alıcıların görüşleri sorgulandı ve farklı sanayi ve sektörlerdeki 2.847 CFO-Finans Direktörü ve diğer finansal liderlerden gelen cevaplar harmanlandı. Türkiye’den 103 finansal lider de araştırmaya katıldı. Cevaplar bağımsız olarak analiz edildi ve uygulanabildiği yerlerde 2012’de yapılan önceki araştırmanın bulguları ile kıyaslamalar yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!