Sıkı çalışan ortak oluyor

Güncelleme Tarihi:

Sıkı çalışan ortak oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 11:11

Denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetleri veren EY (Ernst & Young) Türkiye, her yıl 200 civarında yeni mezunu bünyesine katıyor. Yüksek performans gösterenler kısa sürede kariyer basamaklarını tırmanıyor, 6 yılda müdür, 13-15 yılda şirket ortağı olmak mümkün. EY Türkiye İK Direktörü Emre Çavuşoğulları ile kariyer fırsatlarını konuştuk.

Haberin Devamı

Sıkı çalışan ortak oluyor
Nasıl bir çalışan profiliniz var?
Bizim çalışan sayımız 1.300’lere yaklaştı. Her sene aramıza 200-250 yeni mezun katılıyor. Vizyon 2020 planımız 1600’ün üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Çalışanların yüzde 90’ı Y kuşağı. Yüzde 52’si kadın, şirket ortaklarına bakıldığında yüzde 40’ı kadın.

Sektörde ağırlık iktisadi birimler mezunlarında mı?
Bizi özellikle etkileyen şey profesyonel sertifikasyon zorunlulukları. Özellikle denetim sektöründeyseniz SMMM sertifikasyonu ön planda oluyor. Bu nedenle denetim ve vergi ekiplerinde iktisadi idari bilimlerden öğrenci kabul edebiliyoruz. Fakat danışmanlık ve kurumsal finansman departmanlarımızda alanımız biraz daha genişliyor, yine iktisadi idari bilimler fakülteleri başta olmak üzere, mühendislik fakülteleri, fen fakültelerinin istatistik, kimya, fizik gibi bölümlerinden de arkadaşlarımız var.

Her yıl toplu alımlar yapıyorsunuz değil mi?
Evet şu anda yeni başladı, bizde genellikle bahar aylarından itibaren süreç başlıyor. İşe alım dönemimiz martta başlıyor, temmuza kadar devam ediyor. Aramıza yeni katılacak arkadaşları temmuza kadar belirleyeceğiz, ekimde aramıza katılacaklar.

Kaç kişi alacaksınız?
200 kişi alacağız.

Nasıl bir işe alım süreci var?
Önce genel yetenek, İngilizce ve teknik sınav yapıyoruz. Özellikle denetim ve vergi ekiplerine aldığımızda teknik sınav yapıyoruz bu onların temel muhasebe bilgilerini ölçmeye yönelik. SMMM sertifikasyonunu almalarını, bir kaç yıl içinde SMMM olmalarını bekliyoruz. Şirketimizin devamlılığı için bu sertifikasyonlar çok önemli.

Sınavlardan sonra mülakatlar başlıyor, İK ve yönetici mülakatları var, başarılı olanları partner (ortak) mülakatına alıyoruz.
kariyer yolu belli

Şirkette yeni mezunlar için nasıl kariyer fırsatları var?
Yeni mezunlar asistan unvanı ile katılıyorlar ve 13-15 yıl içinde eğer yüksek performanslılarsa ve gerekli yetkinlikleri kazanırlarsa şirket ortaklığına doğru giden bir kariyer yolu var önlerinde. Aslında kariyer planlama anlamında en iddialı şirketlerden bir tanesi. Aramıza katılanlar kaç yılda hangi kademeye geleceklerini bilerek başlıyorlar. Tabii ki performanslarının yüksek olması durumunda. Bizde performansları yeterliyse ihtiyaçları doğrultusunda müdür olurlar. Bir de kilometre taşı etkinlikleri var. Aramıza katılanlar 2-3 senede kıdemli oluyor, sonrasında müdür var, kıdemli müdür, direktörlük ve son olarak ortak (partner) olabiliyor.

Kaç partner var?
45 partner var.

3-4 yıl çalışıp, başka sektörlere geçenler de oluyor, sektör biraz okul gibi görünüyor değil mi?
Burada edindikleri deneyim hayatları boyunca onlarla oluyor ve onların kariyer gelişimlerini şekillendiriyor, bu bizim çalışanlara sözümüz, bu söz doğrultusunda biz bir okuluz. Buraya usta çırak ilişkisi ile başlıyorlar. Diğer firmalarda kendi ekipleriyle çalışırlarken bizdeki arkadaşlar o şirketlerin CFO’ları, genel müdürleri ile berbaber çalışıp, onlara danışmanlık yapıp, denetim hizmeti verebiliyorlar, dolayısıyla çok kısa sürede çok fazla bilgi birikimine ulaşabiliyorlar. Kısa sürede çok deneyimler kazanılıyor, dışarıda 8-10 yılda kazanılacak deneyim bizde 3-4 yılda kazanılmış oluyor. Çünkü her sene 15-20 firmaya denetim veya danışmanlık hizmeti veriyorlar. Bu onları piyasada tercih edilir yapılıyor. Her sektör E&Y’dan eleman almaya çalışıyor. Tabii bankacılık, finans, ilaç, FMCG sektörü çok iyi pozisyonlarda tekliflerde bulunuyorlar.

Çalışan sirkülasyonu?
Bizim sektörümüzde yüzde 20-25 aralığındadır. Bizde daha aşağılarda.

Yöneticilerin ne kadarı içeriden yetişme?
Yüzde 85’i içeriden yetişme.

Esnek çalışma uyguluyor musunuz?
2013’te work smart diye bir ortamı hayata geçirdik hem Türkiye’de hem de içinde bulunduğumuz bölgede. Ofisimiz esnek çalışmayı destekleyecek bir şekilde kurgulandı. Hiç birimizin standart bir masası yok, her akşam eşyalarımızı bilgisayarımızı dolaplara kilitliyoruz. Farklı masalara oturduğumuzda telefonumuzu tuşlayıp kişiselleştirebiliyoruz. Evden de işyerinden de bağlanabiliyoruz sisteme.
Biz çalışanlara güvenen bir şirketiz, herkes sorumluluğunun bilincinde, çalışanlar o gün başka bir yerden çalışacaksa bir gün öncesinden yöneticilerine bilgi veriyorlar, nerede çalışacaklarına dair.

BU ODAYA KAÇ TOP SIĞAR?
Bir mülakat anısı?

Haberin Devamı

Annesiyle babasıyla mülakata gelen, imzaya beraber gelen çok kişi var Y kuşağında. Bazıları çok iyi araştırıyor şirketi ve departmanı. Bazıları da siz sormadan kendilerini anlatıyorlar, hatta “siz sormadan anlatayım” diyenler, mülakatın iyi gittiğini görünce “teklif vermek istiyorsanız şu anda kabul edebilirim” diyenler oluyor. Son dönemde mülakatlardan sonra teşekkür mailleri almaya başladım.

Klasik soruların haricinde farklı sorularınız oluyor mu?

Olabiliyor, bazıları sadece muhakeme yeteneklerini ölçmek için. Mesela ‘bu odaya kaç top sığar’ gibi sorular var. Nasıl düşünüyor, nasıl bir mekanizmadan geçiriyor diye bakıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!