Krallar, işadamları sanatçılar bu okullarda yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Krallar, işadamları sanatçılar bu okullarda yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 14:43

Dünyanın önde gelen liderleri, işadamları, politikacıları, sanatçıları, kraliyet ailelerinin çocukları İsviçre yatılı okullarında eğitim alıyor. Öğrenci kabul şartları arasında akademik başarı dışında disiplin, hoşgörü, yabancı dil, sosyal nitelikler aranıyor.

Haberin Devamı

Institut Le Rosey’den Institute Auf Dem Rosenberg’e, Lyceum Alpinum’dan Brillnatmont İnternational School’a kadar köklü kurumların yetkilileri Türkiye’ye geldi. 5 Nisan’da Kemer Golf & Country’de Clarte Eğitim Danışmanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen İsviçre Yatılı Okulları tanıtımında okul yöneticileri ile konuştuk. Buna göre bu kurumların en önemli özelliği sağladıkları iletişim ağı. Mustafa Koç’tan, Ferdinand Porsche’a, Dodi El Fayed’den Lüksemburg Kralı Gaillaume’ya kadar saygın isimlerin yetiştiği bu kurumların eğitim ücretleri ise yıllık 70 bin ila 110 bin İsviçre Frangı arasında. (168 - 264 bin TL )

Amaç erdemli bireyler yetiştirmek
Clarte Consulting UK’den Gülcan Jan Caller organizasyonun amacını şöyle özetliyor: “Hedefimiz mükemmelliği prensip edinen okulları ailelerle biraraya getirmek. Bizler eğitim mimar ve mühendisleri olarak mükemmeliyeti ruhumuza yansımış bir alışkanlık, hayatımız boyunca devam eden bir eylem olarak tanımlıyoruz. Kurumların en önemli özelliği farklı dil ve kültürleri birleştirmek. Öğrenciler en az 2 yabancı dille, entelektüel zekası yüksek ahlaki ve sosyal değerlere sahip bir dünya vatandaşı olarak mezun oluyor. Amacımız dimdik ayakta durabilecek, disiplini gelişmiş erdemli bireyler yetiştirmek. Öğrencilerin doğal dokularına zarar vermeden prensiplerimize sahip yaşam sanatını iyi icra eden insanlar yetiştirmek.”

Başarının sırrı güvende
125 yıllık tarihi olan Institute Auf Dem Rosenberg’e 40 farklı ülkeden 560 öğrenci kabul ediliyor. Hedef yaratıcı, girişimci sağlam karakterli bireyler yetiştirmek. Okulun sahibi Bernhard Gademann öğrencilerinin yüzde 95’inin ailelerinin iş hayatında yer aldığını anlattı. Gademann’ın verdiği bilgilere göre problem çözümü, zorlukların üstesinden gelmek, insanlara ilham vermek eğitimin bir parçası. Gademann’a göre seyahat ederken bile okulda edinilen ilişkilerden yararlanılıyor. Okul her yıl 3 kişiye burs verirken, karaktere bakıyor. Gademan girişimciler için başarının sırrını, “Eğitim güven işi. Aile tarafından yapılan geri dönüşümlerden beslenilmeli” sözleriyle açıklıyor. Okulun yıllık ücreti 100 bin İsviçre Frangı (240 bin TL).

Uyum sorunu yaşayan okuldan uzaklaştırılıyor
Institut Le Rosey’in Direktörü Christopher Bouladon kurumda 8-18 yaş arasında 65 ülkeden 400 öğrencinin eğitim aldığını söyledi. 1880 yılında kurulan, daha çok kral ve kraliçelerin okulu olarak bilinen okula her 3 başvurudan biri alınıyor. Yıllık eğitim ücreti 110 bin İsviçre Frangı (264 bin TL). Her ülkenin yüzde 10 kontenjanı var. Uyum sorunu yaşayan, şiddete karışan, madde veya alkol bağımlılığı olanların eğitimine son veriliyor. Le Rosey’de dahi zekasına sahip 5 öğrenciye burs sağlanıyor. Mezunları arasında Kemal Derviş, Dodi El Fayed, Lüksemburg Kralı Gaillaume, John Lenon’un oğlu Ona da var.

Her coğrafyadan arkadaş
1882 yılında kurulan, 36 milletten 150 öğrencinin eğitim aldığı Brillnatmont International School akademik başarıdan önce iyi karakter arıyor. Okulun Direktörü Walter Loser her öğrenciye adıyla hitap edildiğini ve her ülkeye eşit kontenjan verdiğini anlattı. Loser’in aktardığına göre Rusya’nın kotası dolduğu için 2 yıl beklemesi gerekiyor. Okulun amacı her mezunun her coğrafyada aynı sayıda arkadaşı olması. Burs olanağı olmayan okulda öğrencilerin istediği üniversiteyi kazanmasına yardımcı olunuyor. Okulun yıllık ücreti 70 bin İsviçre Frangı (168 bin TL).

Bağlantılar iş hayatında kullanılıyor
Direktör Dr. Iris Guery ise Lyceum Alpinum Zuoz’un 1904 yılında kurulduğunu söyledi. 40 ulustan başvuru alınıyor, uyum problemi yaşayanların eğitimine son veriliyor. Guery’e göre bu okulda kurulan ilişkiler yaşam boyu devam ediyor. Pop starlarından daha çok akademiye önem veren aileler burayı tercih ediyor. Mezunlar gösteriş kavramlarından uzak özel hayatta, sosyal yaşamda buna dikkat ediyor. Okul Alman disiplinine önem verirken, sportif aktiviteler ilk sıralarda geliyor. Burs olanağı dahi çocuklar için. Mezunları arasında Mustafa Koç, Ferdinand Porsche, Axel Springer, Dr. Ulrich Körner de var. Yıllık maliyet 80 bin İsviçre Frangı. (192 bin TL)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!