İnsanlar ekmeğini dijitalden çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

İnsanlar ekmeğini dijitalden çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 17:49

Üniversite adayları sınav maratonu kadar zorlu bir süreç yaşıyor. 7 Temmuz’da başlayan üniversite tercih dönemi 17 Temmuz’da sona erecek. M-GEN Gelecek Planlama Merkezi Kurucusu fütürist Ufuk Tarhan ise, adayları bir mesleği takılıp kalmaması konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca mesleklerin ileride icra ediliş biçimi, içeriği ve eğitimiyle değişeceği için asıl olarak alanlarla ilgilenilmesi gerektiğini söylüyor. Tarhan’ın önerileri şöyle: “Ben şu anda meslek seçiminin öncelikli olmasını doğru bulmuyorum. Çünkü bu mesleklerin hepsi hem içerik ve icra ediliş biçimiyle hem de eğitimiyle değişecek. Bugünkülerden daha fazla sayıda ve bilmediğimiz meslek oluşacak. Bir mesleğe takılıp kalmak çok iyi değil. Asıl olarak alanlarla ilgilenmeniz gerekiyor. Tıpta cildiyecilikle mi, inşaatta hangi tür inşaatı seviyorsunuz, konut inşaatı mı, baraj inşaatı mı? Bunları belirleyip onun alt başlıklarında derinleşeceğiniz alanları düşünmelisiniz. Çok para getirecek, adı duyulmuş, popüler diye kasmayın. Çünkü bu popüler alanlar da dönüşecek. Bir kere kesinlikle sevdiğiniz alana yönelin. Bir de insani becerilerinizi geliştirmelisiniz.”

İyi iletişimci olun
Çok iyi iletişimci olmak gerektiğine vurgu yapan Tarhan, önerilerine şöyle devam ediyor: “Ne iş yaparsanız yapın duygulara hitap edebilmeyi, duyguları anlayabilmeyi becerebilmelisiniz. Problem çözme ve ikna kabiliyeti gibi yetenekler bunun içine giriyor. Ayrıca mutlaka bir yolunu bulup bilgisayar kodlama dersi almalısınız. Çünkü bilgisayar kodlaması yapmak artık sadece bilgisayarcıların üstüne vazife değil. İyi kötü bir bilgisayar kodlama becerinizin olması gerekiyor. Okulda yoksa bile dışarıdan özel ders alın. Bir de grafik tasarımı. Bundan sonraki her türlü bilgi multimedya, görsel, video şeklinde, sesli görüntülü ve hareketli olacağı için mesleğini de bunları kullanarak icra edecek insanlar. Değersiz meslek yok, becerikli ve beceriksiz insan olacak. Çünkü becerikli insan, ekmeğini taştan çıkarmak gibi, ekmeğini dijitten çıkaracak. Dijitalleşemeyene ekmek yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!