İlaç sektöründe kan kaybı devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

İlaç sektöründe kan kaybı devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2012 09:51

İlaç sektörü geçen yıl yüzde 10 istihdam kaybı yaşadı. Sektörde bu yıl da yaklaşık 1.500 - 2.000 kişinin işten çıkarılması bekleniyor.

Haberin Devamı

İlaç sektöründe kan kaybı devam ediyor

Türkiye ilaç endüstrisinde faaliyet gösteren yaklaşık 300 kuruluşta, 30.000’e yakın kişi çalışıyor. İlaç sektörü son yıllarda bir dönüşüm yaşıyor. Özellikle pek çok çalışanın da işini kaybetmesiyle sonuçlanan son fiyat düşüşleri, ilaç sektörünün ana gündem maddesini oluşturuyor. Sektör fiyat düşüşlerinden çok etkilendi ve binlerce kişi işinden oldu. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Aralık ayında yaptığı açıklamada, ilaçlarda fiyat indirimine gidilmesi ve artan maliyet baskısı nedeniyle 3 bin kişinin işten çıkartıldığını açıklamıştı.
İşten çıkarmaların 2012’de de devam edeceği tahmin ediliyor. İlaç firmalarının bir çoğu mevcut durumlarını korumayı hedeflediklerini söylüyorlar.
IEIS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, ilaç sektöründe yaşanan değişimi şöyle anlatıyor: “Geçtiğimiz yıl ilaç endüstrisinin gündeminde yer alan iki önemli olay, kur ayarlamalarının yapılmaması ve fiyat düşüşleridir. Bu süreçlerin getirdiği yükü karşılamak sektör için kolay olmadı. Süreç içinde önce yatırımlar azaltıldı, maliyetler düşürülmeye çalışıldı ve işe alımlar azaldı. 2009 yılı sonundan itibaren, alınan ek önlemler çerçevesinde ağırlaşan koşullara paralel olarak endüstride yeni yatırım yapılmamaya, pazara yeni ilaçlar sunulmasında tereddüt edilmeye ve işten çıkarmalara başlandı. Yaşanmakta olan sorunlara rasyonel ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadığı takdirde işten çıkarılmaların süreceğinden endişe duyuyoruz.”

Haberin Devamı

Yüzde 10 istihdam
kaybı yaşandı
2012 yılında yaklaşık 1.500-2.000 kişinin daha işini kaybedeceğini öngören Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AİFD) verdiği bilgide ; “İlaç sektörünün en büyük sorunu istikrarsızlık ve politikalarda yaşanan değişiklikler. Son üç yıldır fiyat konusunda bunun örneğini görüyoruz. Sektör mensupları kamunun tek taraflı olarak talep ettiği fiyat indirimleri ve iskontolara uyum sağlamaya çalıştılar. Bu nedenle başta operasyonel giderler olmak üzere tüm giderlerini kısıp, yatırım ve istihdamı azaltmak zorunda kaldılar. Kamunun aldığı son tedbirler nedeniyle hiç istenmemesine rağmen sektörümüzde işten çıkarmalar yaşandı. Son üç yıl içinde Türkiye ilaç sektöründe yüzde 10 civarında istihdam kaybı yaşandığı tahmin ediliyor” denildi.
Daiichi Sankyo Genel Müdürü Dr. İlker Özbay, sektörde işten çıkarmaların Şubat ayı sonuna kadar devam edeceği tahmininde bulunuyor: “Her fiyat düşüşünde iki konuyu değerlendirmek gerekiyor. Birincisi satışlar, ikincisi harcamalar. Harcama konusunda personel harcamaları ağırlıklı olarak yer tuttuğu için maalesef her fiyat düşüşünde personel sayımız ve giderlerimizi gözden geçirmek durumunda kalıyoruz. İlaç sektöründe faaliyet gösteren her firma aynı şekilde hareket ediyor.”

Haberin Devamı

Hedef mevcut
durumu korumak
3.500’ün üzerinde çalışanı olan Abdi İbrahim’in Uluslararası Pazarlar Genel Müdürü Dr. Cüneyt Gedikli, bir daralma yaşadıklarını ama 2012’de şimdilik azalma ile ilgili bir planlarının olmadığını söylüyor. Gedikli, “İlaç üretim sektöründeki hammadde yarı mamul maliyetleri, döviz kurundaki dalgalanmalar, yeni regülasyonlar, her gün yeni çıkan ürünler ile artan rekabet paremetreleri bir araya getirildiğinde verimli ve kârlı çalışan firmalar bundan sonraki süreçte sektörde fark yaratacaktır” diyor.
Toplam 487 çalışanı bulanan Roche, 2012’de yıl içinde açılan pozisyonlara alım yapmayı planlıyor. Roche Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Berrin Yılmaz, “İlaç sektörü son gelişmelere rağmen en çok tercih edilen sektörler arasında yer alıyor. Çalışanlarına sunduğu gelişim ve uluslararası organizasyonlarda sunduğu kariyer fırsatları özellikle yeni mezun gençlerin tercih ettiği sektörler arasında yer almasını sağlıyor” diyor.
Yaklaşık 750 çalışanı bulunan GlaxoSmithKline (GSK) da 2012 yılında mevcut kadro sayısını koruyarak yoluna devam etmeyi öngören ilaç şirketlerinden bir diğeri. GSK İnsan Kaynakları Direktörü Sedef Karacan Şenyener, ilaç sektörünün global düzeyde bir sıkıntı içinde bulunduğuna dikkat çekerek, birçok ilaç firmasının yatırımlarını ve iş planlarını yeniden gözden geçireceğini duyurduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!