Hedef 5 yılda 500 bin kişiyi işe yerleştirmek

Güncelleme Tarihi:

Hedef 5 yılda 500 bin kişiyi işe yerleştirmek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 11:53

Geçiçi İş İlişkisi Kanunu çıktıktan sonra lisans alan ilk özel istihdam bürosu olan Adecco Group’un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Tibet Eğrioğlu, “Kanunun çıktığı ülkelerde işsizlik oranı yüzde 2 düşüyor bu da Türkiye’de 500 bin kişi anlamına geliyor. Söz konusu 500 bin kişiyi bu sektör 5 yıl içerisinde işe yerleştirmeyi hedefliyor. Geçici iş ilişkisine en çok ihtiyaç duyan sektörler ise şu anki perspektiften bakıldığında tarım, turizm ve inşaat olarak gözüküyor” diyor.

Haberin Devamı

Hedef 5 yılda 500 bin kişiyi işe yerleştirmek
70 ülkede 32 bin çalışanı ile her gün 800 binin üzerinde kişiye iş imkanı sağlayan Adecco Group, 1994 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyette. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’ndeki 14 şubesi ve 150 çalışanıyla hizmet veren Adecco geçen yıl 2 bin kişiyi işe yerleştirdi. Bu yıl ilk çeyrekte 500 civarı kişiyi işe yerleştiren şirket, en çok finans, satış-pazarlama ve mühendislik-teknik rollerde işe alım yaptı.

Geçiçi İş İlişkisi Kanunu kabul edildikten sonra mayıs ayında lisansını alan ilk özel istihdam bürosu olan Adecco Group’un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Tibet Eğrioğlu, “Geçici iş ilişkisi ile iş hayatına yeni atılmak isteyen gençler, kadınlar, uzun süreli işsizler, mesleki yeterliliği bulunmayanlar, yaşlı ve sürekli istihdamı tercih etmeyen kişilerin önü açılacaktır. Diğer ülke örneklerini baz aldığımızda bu kanun işsizlik oranını yüzde 2 azaltıyor. Bu oran da yaklaşık 500 bin kişiyi temsil ediyor. Söz konusu 500 bin kişiyi bu sektör 5 yıl içerisinde işe yerleştirmeyi hedefliyor” diyor. Tibet Eğrioğlu ile istihdam piyasasını ve geçici iş kanununu konuştuk.

2016 yılında kaç kişiyi işe yerleştirdiniz, ağırlık hangi sektörlere?
Yaklaşık 2.000 civarı kişiyi işe yerleştirdik. 2016 yılında ağırlıklı olarak otomotiv, hızlı tüketim, ilaç-medikal, endüstri, enerji, finans-bankacılık sektörlerine yerleştirmeler yapıldı, endüstriyel kırılımlarda kimya, makina, ısıtma, soğutma, havalandırma ve tarım alanında roller sıklıkla çalışıldı.

Hedef 5 yılda 500 bin kişiyi işe yerleştirmek
Bu yıl kaç kişiyi işe yerleştirmeyi hedefliyorsunuz?

İlk çeyrek 500 civarı kişiyi işe yerleştirdik. 2017 yılında da yine önceki yıla paralel şekilde benzer sektörlerle çalışılıyor, en çok yerleştirme finans, satış-pazarlama ve mühendislik-teknik rollerde ortaya çıkıyor, bu pozisyonlara ek olarak bu yıl dijital & e-ticaret ve perakende tarafında da giriş-orta-üst düzeyde yerleştirmeler yapıldı.

Haberin Devamı

EN HAREKETLİ SEKTÖRLER PERAKENDE, TEKNOLOJİ
En durağan ve en hareketli sektörler, pozisyonlar hangileri olacak?
Perakende, telekom, teknoloji, bankacılık-finans, eğitim, yapı-inşaat sektörleri açısından hareketli bir yıl gözlemleniyor. Bütün sektörlerde üst düzeyde en fazla aranan pozisyonların finans, satış-pazarlama ve mühendislik-teknik roller olduğunu görüyoruz. Ayrıca hem orta, hem de giriş düzeyindeki alımlarda dijital pazarlama, bilişim ve telekom ağırlıklı pozisyonlarda işe alımlar aktif. Diğer yandan yılın başında MT ve stajyer toplu alımlarını tamamlayan sektörlerde orta düzey için de alımlarda hareketlenme bekleniyor. Bilişim pozisyonları ise, geçen seneye göre biraz düşüş gösterdi. Önümüzdeki yaz dönemi için turizm ve hizmet sektörlerinde beklenen hareketlenmenin istenen düzeyde değilse de nispeten artış gösterdiğini söyleyebiliriz.

5 YILDA İŞSİZLİK YÜZDE 2 AZALIYOR
Geçici İş İlişkisi Kanunu geçen yıl kabul edildi, bundan sonra neler olacak?
Geçici iş İlişkisi Kanunu 20 Mayıs 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İlgili yasaya ait yönetmelik ise 11 Ekim 2016’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yıl Mayıs 2017 itibariyle Adecco Group olarak lisansımızı aldık. Ülkemizde ilk lisans alan uluslararası firmayız. Uygulanan ülkelerde ilk 5 yıl içinde işsizlik oranını yüzde 2 azaltan kanun, Türkiye’de de yasalaşmasıyla birlikte milyonlarca kişiye iş yaratma anlamında avantaj sağlayacak.

Biz Adecco Türkiye Şirketler Grubu olarak gereken yatırıma 1 sene önceden başladık. Sadece bu iş için yeni ekipler kurduk ve Adecco’nun bu konuda tecrübeli ülkelerinden biri olan İtalya’dan Massimo Nava’yı Adecco Türkiye Staffing Genel Müdürü olarak transfer ettik.

Geçici İş Yasası; özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi işverenler ile belirli bir süre devam edecek ve işletmede ortaya çıkan personel ihtiyacını karşılayacak. Türkiye’de de istihdama önemli bir katkı sağlayacağına inandığım kanun; sadece istihdam değil, aynı zamanda çalışanların korunması, eşit muamele ilkesi, esnek çalışma modellerini de geliştirecektir. Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik krizde yeni işe alımların yüzde 50’si geçici iş ilişkisi ile gerçekleşti, özellikle 20-24 yaş arası gençlerde iş bulmanın yüzde 60’a kadar yükseldiğinin de altını çizmek isterim.

Geçici iş anlamında bu yıl kaç kişiyi işe yerleştirmeyi düşünüyorsunuz?
Geçici iş için ayrı bir iş planı ve organizasyonel yapı oluşturarak hizmet vereceğiz, kanunun projekte ettiği
diğer ülke örneklerini baz aldığımızda yüzde 2’lik bir oran yaklaşık 500 bin kişiyi temsil ediyor. Söz konusu 500 bin kişiyi bu sektör 5 yıl içerisinde işe yerleştirmeyi hedefliyor. Tüm sektör olarak bu hedefe koşup, ülkemizdeki işsizliği azaltıp, aynı zamanda da bu sistemle şirketlerin verimliliğini artıracak çözümleri geliştirmeliyiz.

Haberin Devamı

AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI
Geçici işin avantaj ve dezavantajları neler?
Geçici işler ile her ülkede işsizlik oranının yüzde 2 aşağı çekildiği bilinmekte, öte yandan yaratılan bu yeni istihdamın yüzde 80’i daimi işlerin yerini alarak değil, bunlara ek olarak ortaya çıktı. İş tecrübesi, mesleki gelişim ve mesleki çevreyi tanıma konusunda destek ve sürekli istihdama geçişte merdivenin ilk basamağı olacaktır. Dönemsel işçilerin yüzde 41’i ilk görevlerini takip eden birinci yıl içerisinde daha uzun dönemli bir iş buluyorlar.

Geçici iş, işsizlik oranını azaltıp, kayıt dışı istihdam oranını da azaltacaktır. Dezavantajları noktasında düşünmek gerekirse, her sektörde olduğu gibi bu sektörde de pazarı suistimal eden şirketler çıkabilir ancak bu ihtimale karşı alınabilecek önlemler mümkün olduğunca alınmış ve yönetmeliğe eklenmiştir.

Haberin Devamı

EN ÇOK TARIM TURİZM VE İNŞAATTA İHTİYAÇ VAR
Geçici iş en çok hangi sektör ve pozisyonlar için talep edilecek?
İlk etapta çok büyük bir ivme beklenmemekle birlikte, önce yasanın pratikte işlerlik kazanmasını izlemek gerekiyor. Bu yasa bizim şirketimizin hayatını değiştirecek bir yasa değil. Adecco Türkiye Grup Şirketleri olarak, hali hazırda 14 şubemiz ile sektörde farklı uzmanlık ve markalarımızla istihdam çözümleri ve insan kaynakları danışmanlığı hizmetlerimizi yine artan bir ivmeyle sürdüreceğiz. Kanunla ilgili çalışmalarımızı sürdürmek için sanayinin yoğun olduğu yerlerde şubeler açıyor olacağız. Geçici iş ilişkisi ile iş hayatına yeni atılmak isteyen gençler, kadınlar, uzun süreli işsizler, mesleki yeterliliği bulunmayanlar, yaşlı ve sürekli istihdamı tercih etmeyen kişilerin önü açılacaktır.

Geçici iş ilişkisine en çok ihtiyaç duyan sektörler ise şu anki perspektiften bakıldığında tarım, turizm ve inşaat olarak gözükmekte. Diğer yandan ise; bu sektörlerin en çok kayıtdışı personel çalıştıran sektörler olduğu da bilinmekte, Adecco Türkiye olarak iş yapabileceğimiz tarzda firmalar karşımıza çıktığında onlarla iş yapabiliriz. Yakın bir değerlendirme yaptığımızda da; IT, enerji, perakende, hızlı tüketim, telekomünikasyon, finans gibi alanlardan, ofis destek personellerine ve özellikle endüstriyel alanda ihtiyaç duyulacak destek ekiplerine kadar tüm sektörlerde hizmet vermeyi amaçlıyor olacağız yine.

BAKMADAN GEÇME!