Giysilerimizin verdiği mesajlar

Güncelleme Tarihi:

Giysilerimizin verdiği mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 09:19

Giydiğimiz kıyafetler, seçtiğimiz renkler karakterimizle ilgili ipuçları veriyor. Aynı şekilde dışarıya vermek istediğimiz mesajları da giysilerimiz üzerinden verebiliyoruz. Mesela girişimci, motive bir insan imajı vermek için canlı renkleri tercih etmek gerekiyor. Özgür görünmek isteyenler papyon takıp, ekoseli gömlek, boğazlı kazak, deri ceket giyerken, arkadaş canlısı imajı vermek isteyenler de kravatı ve ceketi çıkarıp gömleğin kollarını sıvıyor.

Haberin Devamı

Giysilerimizin verdiği mesajlar
Journal du Net’te yer alan bir makaleye göre seçtiğimiz kıyafetler ve onların renkleri kişiliğimiz hakkında bilgi veriyor. Mesela sıcak kanlı olanlar giysilerinde de turuncu, sarı gibi sıcak renkleri tercih ediyor. Ağırbaşlı olanlar ise koyu renklere, klasik kesimlere yöneliyor. Yaratıcılar renklerle, desenlerle oynamak konusunda cesur davranırken girişimci, motive görünmek isteyenler canlı renkleri tercih ediyor. Fakat her meslek, her sektör, kıyafet konusunda özgür değil. Bankacılık, finans gibi alanlarda çalışanlar da karakterlerini aksesuarlarla gösteriyor. Kişiliği hakkında çevresine ipucu vermek isteyenler bunu seçtikleri kıyafetlerle yapabiliyor. Makalede çalışanlara vermek istedikleri mesaj veya karakterleriyle ilgili olarak kıyafet önerileri de bulunuyor. Mesela;

Girişimci, motive bir insan imajı vermek için
: Canlı renkleri pastele tercih edin. Ama tabii kan kırmızısı bir gömlek giymeyin. Ayakkabılar cilalı, tırnaklar bakımlı, sakal sinekkaydı olmalı. Kadınların saçı bakımlı olmalı. Yüz şeklinize uygunsa, kısa saç dinamik hava verir. Özetle dinamik görünmek için çok bakımlı olmak, hiçbir detayı atlamamak ve küçük de olsa bir fark katmak gerekir. Eğer o günkü planlarınız içinde beyin fırtınaları, yaratıcı olunması gereken toplantılar varsa maviyi seçin. Mavi sakinlik ve huzur vererek daha iyi düşünmenizi sağlar. Kafanız rahat olunca da daha iyi düşünebilir, daha yaratıcı olabilirsiniz.

Dinamik bir hava vermek için: Kırmızı güçlü bir renktir, enerjik bir hava verir ama bu genelde olumsuz bir enerjidir, kavgacılık, asabiyet, ihtiras gibi. Dinamizm mesajı vermek için sarı ve turuncuyu tercih edin ama dozunda bırakarak; erkekler için bir kravat, gömlek çizgisi; kadınlar için ruj, fular, oje gibi… Kırmızı elbise, kazak çok ‘agresif’ kaçar. Hele bizim şirketlerimiz bu kadar aykırılığa alışık değildir.

Ciddi bir hava vermek için: Kesimi dar elbiseler (daha zinde gösterir) ve koyu renkler (lacivert, siyah, gri tonları) tercih edilebilir. Siyah belki muhasebe bürosunda olabilir ama diğer ortamlarda ağır kaçar. Bu tonlar karşı tarafa disiplin, tarafsızlık ve yaptığınız işte ciddiyet mesajı verir.

Banka çalışanıyım, herkesten farklı görünmek için ne giyebilirim?
Diğerlerine açık, insanları dinlemeye eğilimli olduğunu göstermek için: Köşeli değil yuvarlak kesimli kıyafetler daha yumuşak bir karakter, birlikte olması kolay ve iyi huylu bir insan imajı verir. Yuvarlak kenarlı cepler, İtalyan yaka gömlek, yuvarlak uçlu ayakkabılar, yuvarlak desenli kravat mesela. Bu arada, yün veya kaşmir gibi sıcak ve güven verici kumaşları tercin edin. İtici ve agresif renklerden kaçının, pastel ve ciddi renkler seçin. Lacivert ve siyah da insana bir ‘otorite’ havası verir, aklınızda olsun.

Ofiste dalgacı ve tembel imajını yıkmak için: Her sabah traş olun, saçınız, üstünüz başınız bakımlı olsun. Kıyafetiniz temiz, ütülü. Köşeli veya sivri kesimleri ve aksesuarları seçin. Sivri yakalı gömlek, çizgili kravat, kare veya sivri uçlu ayakkabılar.

Utangaç bir insanım, renk ve kıyafet seçimlerimde nelere dikkat etmeliyim?
Giyim tarzınız her zaman kişiliğinize uygun olmalı. Ama dikkat çekmekten hoşlanmıyorum diye renksiz ve görünmez olmayın. Dikkat çekici renklerden, kumaş ve desenlerden kaçının. Renk kullanın ama azar azar. Fazla içine kapalı insanlara iş ortamında biraz güven kazanmaları ve herkesten farklı olmaları için aksesuar önerilir. Tabii bu kadınlar için daha kolay. Saç modeli, bir renkli fular, renkli bir kumaş ceket, kısa bir deri ceket… Erkekler ise koyu bir tweet ceket, farklı bir kravat yeterli olabilir.

Bankada herkes üniforma gibi aynı şeyi giyiyor; nasıl bir fark yaratabilirim?
Bankacılık mesleğinde takım elbise - kravat kaçınılmazdır, zorlamayın. Küçük rötuşlarla fark yapmayı deneyebilirsiniz; ama kıyafetiniz her zaman ‘maddî (parasal) başarı’ imajı vermeli, dozunu kaçırmadan.

Uzmanlar erkekler için 5 öneride bulunuyor: Kıyafetinize farklı bir renkle (kravat, cep mendili, çizgili gömlek, renkli gözlük çerçevesi gibi); motif veya çizgiyle (çizgili gömlek, çizgili ceket astarı…); farklı bir kumaşla (yün veya ipek kravat); veya (saat, kalem, kemer gibi) küçük bir aksesuarla farklılık katın. Ama abartmayın.
Fular veya cep mendili kullanmak için (1) zengin bir gardrop (2) ince zevk (3) kendine sağlam güven ister. Kadınlar ise bu konudan daha rahat hareket edebilirler. Ama dozunda bırakmak şartıyla.

Tek klasik renkli giyinmek yanlış bir seçim midir?
Genellikle mat gri, bej, koyu yeşil gibi renkler saklanma arzusunu gösterir. Renksiz, tatsız, ürkek bir kişilik imajı verir. Pozitif bir imaj değil. Gri mesela sıkıcı, depresif, kararsız, hüzünlü, tekdüze bir renktir. Biraz kişiliksiz mesajı verebilir. İlla gri giyecekseniz gömleğinizle, kravatınızla, fularınızla, küpenizle bu rengi kırın.

Haberin Devamı

NASIL GÖRÜNMEK İSTİYORSUNUZ?
Güçlü görünmek için: Ne kadar formal giyinirseniz o kadar güçlü görünürsünüz. Koyu bir takım elbise, jilet gibi bir gömlek, ipek kravat... Bunu deri ayakkabı ve deri kemerle tamamlayın. Mendili de unutmayın. Güvenilir görünmek için: Bunun için önerilen kıyafetler ise mavi bir takım, beyaz gömlek ve kırmızı kravat. Otoriter görünmek için: Üstlerinize bakın, ne giyiyorlar? İnce çizgili gömlekler, kruvaze takım elbise, Fransız manşet gömlek... Unutmayın yöneticilerin sert aynı zamanda düzgün görünmesi gerekir. Özgür görünmek için: Yaptığınız işle tezat olmadığı sürece papyon, ekoseli gömlek, boğazlı kazak, deri ceket tercih edilebilir. Arkadaş canlısı görünmek için: Mavi yakalıya yakın görünmek isteyen bir beyaz yakalıysanız ceketii çıkarın, gömleğin en üst düğmesini açın, kravatı gevşetin, kollarınızı da sıvayın. Spor bir ceket ve gömlek tercih edin. Çok koyu kravatlar yerine daha canlı renkler etrafı neşelendirebilir. Düzenli görünmek için: Pantolon ve gömleklerinizin ütülü, ayakkabılarınızın cilalı, kravatınızın düzgün olmasına dikkat edin. Saatiniz de 5 dakika ileri olsun. Zengin görünmek için: Burada kıyafetlerden çok aksesuarlarınız, yani saatiniz ve ayakkabınız önemli. Binlerce lira harcamanıza gerek yok. Ama kaliteli olmasına dikkat edin. Kaynak: mysuitshop.com

Bu yazın rengi mor
DB Style and Image Academy’nin kurucusu Bige Kurtman Kaleağası, kadınların mutlaka ince de olsa çorap giymesi gerektiğini söylüyor. Topuklu ayakkabı ise olmazsa olmaz. Az da olsa ayakkabıda topuk olması gerekiyor. Aşırı makyajın ve abartılı takıların da hoş görülmeyeceğini belirten Kaleağası, erkeklerin işinin daha kolay olduğunu söylüyor: “Giymemeleri gereken şeyler arasında kısa kollu gömlekler ve açık renk çoraplar yer alıyor. Uzun kollu gömleğin kollarını kıvırabilirler.”

Havalar ısındığında giysiler de renkleniyor. Bu yılın renginin orkide moru olduğunu belirten imaj ve iletişim danışmanı Şahika Güler, pek çok farklı markanın, koleksiyonlarında öne çıkardığı bu renk yaratıcılığı ve asaleti temsil ettiğini söylüyor: “Mor, renk uyumu açısından zor bir renk gibi görünse de gri, lacivert, bordo ve hatta bej tonlarla birlikte kullanılabilir.” Bu renk erkekler için de geçerli. Kravatlarını bu renkten tercih edebilir, cüzdan rengi olarak da kullanabilirler. Geleneksel bir sektör ya da iş yerinde çalışanlar mor kıyafetler yerine mor aksesuarlar tercih edebilir. Böylece hem güvenilir ve istikrarlı hem de yenilikçi bir izlenim bırakılacağını belirten Güler, “İş hayatında en çok tercih edilen renklerden biri de gri. Sıkça sunum yapanlar ve iş mülakatlarına gidecekler için ise mavi uygun olacaktır. Ofis için belki deri etek, şifon bluz kombinlerinden yararlanılabilir. Yine blazer ceketler de olabilir. Sezonun kemerli elbiseler de çok şık görünüyor” diyor.

Yaratıcı sektörlerde çalışanlar için turuncu ve mor
İmaj danışmanı Şahika Güler’in çalışanlara renklerle ilgili tavsiyeleri şöyle:
- Eğitim öğretim alanında çalışanlar için bilginin rengi sarı;
- Yaratıcı sektörler için turuncu ve mor renkleri kullanmak uygun olabilir.
- İddialı görünmek isteyenlere, sunumlar ve iş görüşmeleri dışında kırmızıdan vazgeçmemelerini söyleyebilirim.
- Genç ve dinamik gözükmek isteyenler ise gardıroplarında pastel tonlarından vazgeçmemeli.
- Ağırlıklarını hissettirmek isteyen genç veya işe yeni başlayan çalışanlar/girişimciler ağır başlı gözükmek için koyu tonları iyi değerlendirmeli. Griler ve mavilerle tamamlanabilecek bu renkler işe yarayacaktır.
- İlkbahar yaz için, bol paça pantolonlar ve bir de bilekten kısa pantolonları babetlerle kombinleyip zarif bir görünüm kazanılabilir.
- Topuklu ayakkabılar her tipte kadına uygun fakat aynı şey babetler için geçerli değil. Kısa paça pantolonları babetle kombinlemek için ince bilek şart!
- Çiçek desenini ofise taşımak isteyenler, bu desene sahip kumaş pantolonlarla hem şık hem zarif bir görünüm kazanabilirler. Enerjik ve pozitif bir desen.
- Erkekler için tamamı beyaz blazer ceket, gömlek ve pantolonla etkileyici bir görünüm kazanmak mümkün. Erkeklerin kısa kollu gömleklerden uzak durmalarını öneririm. Zira sadece pilotlar ve fastfood restoranlarında çalışanlar kısa kollu gömlek giyer.

GİYİM KONUSUNDA İYİ DEĞİLİM, NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Asla 3’ten fazla renk kullanmayın. Ama sizin için en büyük risk, körü körüne modaya uymaktır. Mesela moda diye aldığınız pantolon veya kısa ceket poponuzu büyük gösterebilir. Kimi renkler teninize uymayabilir. Önemli olan hem demode şeylerden kaçınmak, hem de ‘kendine uydurmak’ kural budur.

HERKESTEN FARKLI OLMAK İSTESEM, NEREYE KADAR GİDEBİLİRİM?
Farklı olmak, diğerlerine benzememek ama göze de batmamak demektir. Erkekler küçük bir renk katkısıyla veya küçük bir aksesuarla (papyon kravat, cep mendili, kol düğmesi) veya iki renkli yahut yaka rengi farklı bir gömlek tercih edebilir. Önemli olan farklı olayım derken abartmamak. Ama gene de, mesela takım elbisede klasik renklerden çok uzaklaşmayın. Kadınlarda ise renkli bir küpe, orijinal gözlükler, astarı renkli bir ceket hemen fark yaratacaktır. Renkli bir çanta da olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!