CFO’ya talep arttı

Güncelleme Tarihi:

CFO’ya talep arttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2019 09:59

Finanstan sorumlu en tepe yöneticiler olan CFO’lar (Chief Financial Officer), şirketlerin mali stratejilerinin oluşturulması, finansman ihtiyaçlarının takibi, nakit akışı planlaması, stratejik yatırım planlarının hazırlanma-sından sorumlu üst düzey yöneticiler. Son yıllarda CFO’lara olan talep çok arttı. Ekonomik belirsizlikler, finansman temininin zorlaşması CFO transferlerini hızlandırdı.

Haberin Devamı

CFO’ya talep arttı
Günümüz iş dünyasında yoğun belirsizlik ortamında şirketlerin güncel kalabilmeleri adına CFO’lara büyük roller düşüyor. CFO’lar, artık sadece para hesabı yapan yöneticiler değil, şirkete esneklik kazandırma, sürdürülebilirlik kazandırma, organizasyon içindeki stratejiyi belirleme, ekibi bu yol haritasında harekete geçirme, performanslarını takip etme gibi önemli fonksiyonlara sahipler.

Geleceğin CEO’ları olarak görülen CFO’lara olan talep son yıllarda çok arttı. 2018’de hızlanan CFO transferleri, 2019’da da devam ediyor. En çok finans, otomotiv yan sanayi, enerji, perakende, demir çelik, turizm/otelcilik, holding, hızlı tüketim, e-ticaret, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde hareketklilik yaşanıyor.

Yüzde 30’u finans alanında olmak üzere yılda ortalama 80-100 kadar pozisyona üst ve orta düzey yönetici yerleştiren MY Executive’in kurucu ortağı Müge Yalçın, “2018’in ikinci yarısında, finans alanında üst düzey yönetici taleplerinde bir artış görülmeye başlandı. Geçen yıl CFO unvanıyla 21 üst düzey yöneticinin şirketlerle anlaşmasını sağladık. Talepteki artışın sonuçları ise 2019’a yansıdı. Zira 2019’da şimdiden 5 CFO pozisyonu için sözleşmeyi tamamladık. Halen üzerinde çalıştığımız ve sözleşmeye varma sürecinin farklı aşamalarında olan 5 CFO pozisyonunu da takip ediyoruz. Neredeyse haftada bir sözleşmeye denk gelen bu ortalamayla, MY Executive olarak bizim CFO yerleştirme oranımız geçen yılı ikiye katlayacak gibi görünüyor” diyor.

NEDEN DEĞİŞİYOR?
CFO transferlerindeki en büyük sebep, içinde bulunduğumuz ekonomik belirsizlik. Finansman temininin zorlaştığı şu dönemde CFO pozisyonlarındaki hareketlilik de devam ediyor. Ekonominin zorlaştığı ve piyasaların finansman sıkışıklığı yaşadığı dönemlerde, CFO rolü daha da önemli oluyor. Böyle dönemlerde, şirket yönetimi ve patronlar mali durumlarını yakından takip etmek istiyor. Dolayısıyla mali raporlama daha da önemli hale geliyor. Nakit akışının iyi yönetilmesi ve finansman ihtiyacının aksamadan karşılanması, şirketin ticari itibarını koruyor ve sürdürülebilirliğini sağlıyor.

MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, “Finansman temininin zorlaştığı ve daha maliyetli hale geldiği bir dönem olmasının CFO pozisyonunun önemini artırdığını görüyoruz. Ayrıca CFO transferlerinde etkili olan bir diğer gelişmenin de private equity şirketlerinin artan yatırımları olduğunu görüyorum. Private Equity şirketleri, yatırım yaptıkları şirketlerde öncelikle CFO pozisyonunu güçlendirici hamleler yapıyor. Çünkü onlar da şirketin faaliyetlerinin sonuçlarını çok yakından takip etmek istiyorlar. Bunun için de doğru alt yapı ve raporlama sitemini oluşturacak, bunları etkili şekilde çalıştıracak kuvvetli bir CFO’yu transfer etmek ilk adımları arasında yer alıyor” diyor.

HILL International Türkiye Operasyon ve Projeler Direktörü Ümran Pardi, CFO değişimlerinin sebebini şöyle açıklıyor: “Bunun bence en öne çıkan nedenlerinden biri hem dünyada, hem de Türkiye’de her geçen gün daha fazla sayıda CFO’nun CEO’luk, genel müdürlük, yönetim kurulu üyeliği veya farklı üst kademe yöneticilik pozisyonlarına geçiş yapıyor olmaları. Türkiye’de finans kökenli üst düzey yönetici sayısı belirgin bir şekilde artıyor. Tabii ki onlar koltukları boşalttıkça yerlerine başka profesyoneller atanıyor. Bir diğer öne çıkan sebep ise bazı yönetim kurulu üyeleri daha önce başka şirketlerde birlikte çalıştıkları CFO’ları yeni görev aldıkları kurumlara da tavsiye ediyorlar ya da CEO’lar gittikleri yapılara sağ kolları CFO’ları da alarak gitmeyi tercih ediyor. Bir diğer önemli faktör, kriz dönemlerinde mali durumu çok yakın takip etmek her zamankinden önemli hale geliyor. Ayrıca farklı finansman alternatiflerine ulaşabilecek donanımda CFO’lar daha da tercih edilir oluyor. Diğerleri kadar öne çıkmasa da son yıllarda expat CFO koltuklarının yerel adaylara bırakılması da CFO dünyasındaki bir diğer hareketlilik nedeni.”

BİR SONRAKİ POZİSYON CEO
Makroekonomik dengeler şirket yönetimini gittikçe zorlaştırırken etkin CFO’ların kariyer yükselişlerinin devam ettiği görülüyor. Son üç yılda Dataexpert’in hazırladığı En Etkin 50 CFO listelerine giren CFO’ların yüzde 9’u terfi aldı. 2016 yılında listeye girenlerin yüzde 12’si, 2017 yılında listeye girenlerin yüzde 8’i ve 2018 yılında listeye girenlerin yüzde 2’si terfi alıp CEO ve benzeri pozisyonları sürdürüyor. Yine son 3 yılda listeye giren CFO’ların yüzde 2’si ise kendi şirketini kurdu.

CFO’ların önemli bir kısmı bulundukları pozisyonda ortalama 2 – 5 sene arasında zaman geçiriyorlar. Microsoft’un global araştırmasına göre yüzde 11’i kadınlardan oluşan CFO’ların ortalama yaşı 51.6 ve görev süreleri yaklaşık 5.7 yıl sürüyor. Sonrasında ise farklı bir şirkete / pozisyona transfer oluyorlar. CFO’lar arasında kariyer yolunda en popüler gelecek durak CEO’luk.

Ümran Pardi, CFO hareketliliğinin 2019’da da devam edeceğini söylüyor: “Her geçen gün artan rekabette daha kontrollü ve optimize bir stratejik finansal yönetimin öneminin arttığı bir dönemde, özellikle kriz dönemlerinde CFO koltuğunun daha da önem kazandığını düşünürsek, şirketler beklediği performansı göremediği CFO’lar ile yolları ayıracak yerlerine daha etkin performans sergileyeceğine ikna oldukları, kriz yönetimi tarafı güçlü, daha önce “turn around”lar gerçekleştirmiş, yani şirketleri içinde bulunduğu açmazdan düzlüğe çıkarıp, kâra geçiren CFO’lara yoğun talep olacağı ön görülebilir. Dolayısıyla, içinde bulunduğumuz konjonktürü göz önüne alırsak, CFO transferleri devam edecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!