Anneler artık çocuklarına mentorluk yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Anneler artık çocuklarına mentorluk yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 18:18

Bugünün yöneticilerinin iş hayatına yeni atıldıkları dönemde kadın yöneticilerin sayısı çok azdı. Bu nedenle bugünün yöneticileri kendi annelerini ‘mentor’ olarak kullanma fırsatını pek bulamadılar. Günümüzde ise kadınların yönetici pozisyonlarında daha fazla yer alabilmesi, onların kendi çocuklarının kariyerlerine de destek olabilmelerini sağlıyor.

Haberin Devamı

Aileler, kariyer planları, kurum kültürü, ofis politikası gibi konularda çocuklarına danışmanlık yapabiliyor. Örneğin, bir yönetici ile sorun yaşayıp bu durumu arkadaşlarına anlatamayan çocuklar, sorunu nasıl çözeceklerini daha güvenli olduğu için ailelerine danışabiliyor.

Anneler, çocuklarına mentorluk yapma konusunda babalara göre daha ılımlı oluyor. İşin zor tarafı ise mentorluk ve annelik arasındaki ayırımı yapabilmek. New York’ta kadınların gelişmesine yönelik hizmetler sunan Catalyst’in yöneticisi Ilene Lang’a göre annelerin, çocuklarının kendilerinden ciddi bir görüş mü beklediklerini yoksa kendilerini kucaklamalarını mı istediklerini ayırt edebilmeleri gerekiyor.

Anlaşmazlık çıkabiliyor
Yönetici annelerin, kendi annelerinden farklı olarak böyle bir rol üstlenmesinin faydalı yönleri olduğu gibi zorlukları da bulunuyor. Annelerin özel hayattan sonra iş hayatlarında da çocuklarına destek olması aradaki bağı daha da güçlendiriyor. Ancak, iş hayatına yeni atılmış çocuklarla anneleri arasında anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Gençler özgürce hareket etmek isteyip, kendilerine sunulan önerilere karşı direnirken, anneler ise yol gösterme sınırını aşıp çocuklarının kariyerine gereğinden fazla karışmaya başlıyorlar. Lang, “Aileler, çocuklarına mentorluk yaparlarken onları kendi düşüncelerini uygulamaları için zorlamamalılar” diyor. Emekli Vergi ve Muhasebe Profesörü Teresa Danile de erkeklerin çocuklarına çoğunlukla ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini söylediklerini, kadınların ise çoğunlukla duygusal destek verdiklerini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!