17 adımda online kariyer danışmanlığı veriyorlar

Güncelleme Tarihi:

17 adımda online kariyer danışmanlığı veriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 10:36

Insparkus.com, yeni mezunlara, kariyerine başlangıç yapmış fakat kafası halen karışık olanlara online kariyer danışmanlığı veriyor.

Haberin Devamı

17 adımda online kariyer danışmanlığı veriyorlar
Insparkus.com, yeni mezunlara, kariyerine başlangıç yapmış fakat kafası halen karışık olanlara online kariyer danışmanlığı veriyor. 4 etap ve 17 adımdan oluşan paket 2-4 ay arasında tamamlanıyor. Programda danışanın kendini daha iyi tanıması ve kariyerini planlaması için danışmanlar eşliğinde sorular, videolar, sesli yönergeler ve oyunlar yer alıyor.
İnsparkus, kariyerinde, iş hayatında ne yapacağı konusunda kararsız olanlara online danışmanlık veriyor. Ocak ayında açılan sistem sayesinde kafasında soru işareti olan yeni mezunlar, kariyerinin başında olan çalışanlar uzmanlara danışarak farkındalık kazanıyor. Danışmanlarla birlikte 20 kişilik bir ekipten oluşan İnsparkus’un hedef kitlesi 18-35 yaş arası, henüz kariyerine başlamamış, kariyerine yeni giriş yapmış veya kariyerini değiştirmek isteyenlerden oluşuyor. İsmi ise ilham vermek anlamındaki inspark kelimesinden geliyor.
İnsparkus AR-GE Direktörü Vivian Soryano ve İnsparkus Koç Operasyonu Direktörü Özlem Sarıoğlu, daha geniş kitlelere hizmet vermek için bir araya gelmiş ve danışmanlıklarını internet üzerinden yapmaya karar vermişler. İnsparkus’un amacı gençlerin ne yapmak istediğini, neden yapmak istediğini, bunu nasıl yapacağını bulmalarını ve somut adımlar atmalarını sağlamak. Daha çok geleneksel olarak offline şekilde yapılan bu sistemi İnsparkus online ortama taşıyor. Böylece daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyorlar.

Liselerde var üniversitelerde yok
Liselerde rehberlik servisi olduğunu ama üniversitelerde buna benzer yönlendirici bir sistem bulunmadığını belirten Soryano, çalışmaya hayal kurarak başladıklarını söylüyor. Ardından da bu hayal nasıl bir kariyerle gerçekleştirilir sorusuyla süreç devam ediyor. Kariyer alternatifleri belirlendikten sonra da öncelikler sorgulanıyor. Seçim yapmasında yardımcı olunuyor. Bu da belirlendikten sonra danışan kendine üç tane rol model seçiyor. Bu rol modellerle görüşerek o işin nasıl yapacağını öğreniyor. Rol modele isterse kendi sorularını soruyor, isterse İnsparkus’un hazırladığı sorularla gidebiliyor. Böylece seçtiği alanda ne olup bittiğini çok daha net bir şekilde görebiliyor.
Buna benzer farklı oturumlar da var. Mesela nasıl bir çalışma ortamı istediğine dair bir oturum bulunuyor. Danışanın kendini daha iyi tanıması için güçlü ve zayıf yanlarını  keşfedeceği ‘ben kimim’ oturumu var. Bu oturumda da insan kaynakları uzmanlarının çok sık sorduğu ‘seni neden seçelim’ sorusunun altını doldurmak için çalışıyorlar. İş görüşmesine giden adayların kendilerini ifade etmeleri konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Soryano: “Analitik olduğunu söylüyor ama bunun ne demek olduğunu kendi deneyimiyle bağlayamıyor. Muhtemelen bir test yapılmış ve analitik olduğu sonucu çıkmış. Bunu da mülakatta söylüyor ama altını dolduramıyor.”

Zamandan kazanılıyor
İnsparkus’ta 4 etap ve bu etapların altında da toplam 17 adım bulunuyor. Üye olunuyor ve ardından da ürün satın alınıyor.
İnsparkus Genel Koordinatörü Ali Özbek’in tavsiyesi her bir adımın 1 haftada okunması. Çok hızlı okumak ve bitirmek de mümkün ama düşünmek için acele edilmemesi gerekiyor. Sistemin tamamının 2-4 ayda bitirilmesi öneriliyor.

Mali işlerden yazarlığa
Birlikte çalıştıkları bir danışanın kariyerinde nasıl değişiklikler olduğunu Vivi Soryano şu şekilde anlatıyor: “Yazmayı, konserleri, şarkı söylemeyi, sosyal etkinlikleri seven bir mali işler sorumlusu vardı. Bu hobilerini iş hayatına nasıl entegre edeceği konusunda kafasında soru işaretleri vardı. Neler yapabileceği hakkında araştırma yaparken basında çalışan bir arkadaşıyla iletişime geçti. Yazıları düzeltme gibi küçük bir işle başladı. Gittikçe daha çok zaman ayıracağı işler çıktı karşısına. Tam o sırada da kendi kurumunda pozisyon değiştirme fırsatı çıktı. Bu noktada karar vermesi gerekiyordu. Devam ettiği işinde mi çalışacak yoksa hobilerinden mi para kazanacak? Bunun üzerinde çalışmaya başladık. ‘Ben kimim’i çalıştık ve bunun sonucunda diğer tarafa kaydı. Eski işinden daha düşük bir ücretle çalışmasına rağmen mutlu olacağını, potansiyelini kullanabileceğini düşünerek iş değiştirdi. Şu anda yazarlık yapıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!