12 bin 500 sağlıkçı aranıyor

Güncelleme Tarihi:

12 bin 500 sağlıkçı aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 16:26

Sağlık Bakanlığı, çoğunluğu şehir hastanelerinde çalışmak üzere değişik branşlarda 12 bin 500 sağlık elemanı alacak. En çok ihtiyaç duyulan personel hemşire. İkinci sırayı ise acil yardım elemanı alıyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, 12 bin 500 sözleşmeli personel alacak. Böylece, 2017 yılında kamu eliyle, sağlık alanında en yüksek elaman istihdamı yaratılmış olacak. Kimlerin alınacağına, şartların neler olduğun geçmeden önce, sağlıkta istihdam konusunda bugünkü tabloyu özetleyelim.

Sağlık alanında toplam istihdam, 790 bine yakın. Bunun 141 bin 250’si doktor, 25 bine yakını diş hekimi, 27 bin 600’e yakını eczacı, 153 bine yakını hemşire, 53 bini ebede, 388 bini de diğer personel ve hizmet alımından oluşuyor. 790 bine yakın çalışanın yüzde 43’ü ise kamuya yani, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarında çalışıyor. Sağlık personelinin yüzde 19’a yakını özel sektörde, yüzde 10’u da üniversitelerde istihdam ediliyor. Bir bilgiyi daha paylaşayım. Bugün için 100 bin kişiye ortalama 179 hekim düşüyor ki, bu sayı, kimi bölgelerde 90’a kadar iniyor.

ŞEHİR HASTANELERİNE PERSONEL
Ancak başta açılan şehir hastaneleri olmak üzere ardı ardına tıp üniversitelerinin kurulması, özel sektör yatırımlarının artması, Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir konuma gelmesi ile istihdamda da ciddi artış bekleniyor. Nitekim sağlık alanındaki planlamalara ve yapılan programlara bakıldığında, 10 yıl sonra 100 bin kişiye 350 hekim düşecek olması bile önümüzdeki dönemde istihdamdaki artış hakkında sinyaller veriyor. Sadece hekim ya da hemşire istihdamı da değil; sağlık teknisyeni, obezite cerrahı, medikal mühendislik, ergoterapi, histoloji, embriyoloji gibi sağlığın birçok alanında personel ihtiyacı olacak.

Bu çerçevede de en çok istihdam sağlayacak kurum yine kamu, yani Sağlık Bakanlığı olacak. Bakanlık, açılan şehir hastaneleri ve yoğun bakım ünitelerinde yapılacak iyileştirmeler nedeniyle 2017 başında, hekim hariç, yıl içinde 16 bin 500 kişi alınacağını duyurmuştu. Yine sene içinde 13 bine yakın da doktor istihdam edilmesi planlanmıştı. Bakanlık, 4 bine yakın personel alımını da senenin ilk aylarında yapmıştı. Yine plan dahilinde, önümüzdeki dönemde 20 bin olan aile hekimi sayısının 42 bine çıkarılması, 30 bin de aile sağlığı elemanı istihdam edilmesi de hedeflenmişti.

BAŞVURU İÇİN SON GÜN 13 HAZİRAN
İşte Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda 12 bin 500 sözleşmeli personel alınacağını açıkladı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Anadolu’da istihdam edilmek üzere ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme ile ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeylerinde sözleşmeli sağlık personeli alacak.

Başvurular ise 13 Haziran’da bitecek. Odyolog, perfüzyonist, dil ve konuşma terapisti ile sağlık fizikçisi pozisyonlarını tercih etmek isteyen ve ilgili alanlarda yüksek lisans veya doktora öğrenim görmüş adaylar için son başvuru tarihi ise, 12 Haziran. Ve bu alanlara başvuracak adayların Devlet Personel Başkanlığı’na müracaat etmesi şart. Diğer adaylar, ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden kimlik numarası ve şifresini girerek başvurularını yapacak, bunun dışında yapılacak tüm başvurular geçerli olmayacak.

Haberin Devamı

12 bin 500 sağlıkçı aranıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!