Heyecanın adı Malezya

2013 sezonunun ikinci yarışına ev sahipliği yapacak olan Malezya Sepang pisti, gerek orta hızlı virajları, gerekse uzun düzlükleri ile Melbourne’ye oranla çok daha teknik bir pist.

Bu nedenle, takımlar arasındaki farkların net olarak görüleceği bir yapıya sahip.

Kötü bir otomobil ile bu pistte başarılı olmak neredeyse imkânsız. Yaklaşık elli dereceyi bulan pist sıcaklığı ve nemden ötürü, araçların soğutulması büyük önem taşıyor. Takımlarda sadece bu pist için üretilen özel parçalar ve saşi üzerinden açılan ızgara tarzı soğutma kanalları mevcut.

56 turluk yarışın, otomobiller kadar sürücüler için de oldukça zorlu geçmesi bekleniyor. Pist, zeminin aşındırıcı olması ve yüksek sıcaklık nedeniyle, Pirelli Malezya’ya en sert hamurları getiriyor. Galibiyet ve podyum mücadelesini, yine lastik kullanımı belirleyecek. Son üç senede Vettel ile iki galibiyet alan ve Red Bull takımı, Malezya’ya yine favori olarak geliyor. Takım, Melbourne’de sıralama performansına fazla odaklandığını ve pist koşulları nedeniyle istediği tempoyu yakalayamadığını belirtmişti. Pol pozisyonu için mutlak favori konumundalar.

Melbourne’de rahat kazanan Lotus takımı, Malezya’ya, daha güçlü olacakları iddiası ile geldi. Raikkonen’le çok iyi bir otomobil-pilot kombinasyonu yakalayan Lotus, getirdiği güncellemelerle yarışa ön sıralarda başlayabilirse,  geçen haftakine benzer, rahat bir galibiyet alabilir.

Geçen sezon Malezya’da Alonso ile sürpriz bir galibiyet alan Ferrari, Sepang’da yine podyum ve galibiyet kovalamak istiyor. Yarış temposu olarak oldukça güçlü görünen Ferrari için, sezonun ilk galibiyeti burada gelebilir.
Pol pozisyonu içini Red Bull’dan soran belki de en güçlü aday, güçlü düzlük performansı ile Mercedes olacaktır. Hamilton ve Rosberg sıralamalarda ilk iki çizgiye aday fakat yarışta lastik kullanımları belirleyici faktör olacaktır.
Sezona kabus gibi bir başlangıç yapan Mclaren takımı, Malezya’ya yine puan almak için gidiyor.2013 otomobilini henüz optimum düzeyde çalıştırmayı başaramayan takımın, sıralamalarda ilk 10’a girmesi zor görünüyor.
Malezya da hafta sonu yağmur ihtimali, oldukça yüksek. Özellikle sıralama turlarında yağmur beklentisi nedeniyle, sürpriz sonuçlar görebiliriz.

Formula 1 keyfi Smart Spor’da!
Sezonun ikinci yarışı Malezya GP’sinin antrenman seansı 23 Mart Cumartesi günü 07.00’de, sıralama turları 23 Mart Cumartesi saat 10.00’da, büyük yarış ise 24 Mart Pazar günü 10.00’dan itibaren HD kalitesiyle D-Smart 77. Kanal Smart Spor ve Smart Spor HD’den canlı olarak yayınlanacak.
Yazarın Tüm Yazıları