Hem çökeleklerini hem de Neikaia Antik Kenti'ni tanıttılar

Güncelleme Tarihi:

Hem çökeleklerini hem de Neikaia Antik Kentini tanıttılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2018 10:43

Hem çökeleklerini hem de Neikaia Antik Kenti'ni tanıttılar

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş ilçesinin kırsal Kurucuova Mahallesi'nde 'Çökelek Şenliği' düzenlendi. Yağı alınmış sütün ya da ayranın kaynatılmasıyla elde edilen bir peynir türü olan Kurucuova çökeleğinin yanı sıra şenlikte Mahalle'nin kuzeyindeki tepede kurulu antik Neikaia kentinin de tanıtımı yapıldı.

Kurucuova Mahallesi Mutarlığı'nın Kurucuova İlkokulu ile birlikte düzenlediği Çökelek Şenliği'ne Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş İlçe Koordinatörü Cumhur Şener ile çok sayıda vatandaş katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Sanat Etkinlikleri Merkezi'nin (ÖSEM) de destek verdiği şenliğin açılışında konuşan Kurucuova Mahallesi Muhtarı Tahsin Kırkar, mahallerinde yaşayanların geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirtip, "Çökelek bizim mahallemizin en önemli ürünlerinden biridir. Mahallemizdeki kadınlar haftalık 2 tona yakın çökelek üretmektedir. Ödemiş çökelek pazarının yüzde 80'ine varan payı Kurucuova'ya aittir" dedi.

Mahallelerinin geçmişinin çok eskiye dayandığına da dikkati çeken Muhtar Kırkar, "Mahallemizin 3 kilometre kuzeyinde Neikaia Antik Kenti var. Devletimiz, bu antik kente sahip çıkmalı, turizme kazandırmalı" dedi.

Kaymakam Celil Ateşoğlu ve Belediye Başkanı Mahmut Badem de konuşmalarında bölgenin tarımsal ve tarihsel önemini bildiklerini belirtip, gereken desteği verip, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

ÇÖKELEK FESTİVALİ YAPILDI

Konuşmaların ardından köylü kadınlar ve öğrenciler halk oyunları ve çeşitli dans gösterileri sundu. Ardından 30 üreticinin katıldığı 'En iyi çökelek' yarışması düzenlendi. Jürinin tek tek çökeleklerin tadımını yaparak yaptığı değerlendirmede üreticilerden Emine Kuru birinci, Zeliha Şengel ikinci, Sevgi Çalık ise üçüncü oldu.

Etkinlik, katılımcılara mahalledeki kadınların yaptığı yöresel yemekler ve otlu pide ikram edilmesiyle sona erdi.

Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!