Haymana mağaraları keşfedilmeyi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Haymana mağaraları keşfedilmeyi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 12:31

Haymana mağaraları keşfedilmeyi bekliyor

Haberin Devamı

Yavuz ÇİFÇİ/HAYMANA, (Ankara) (DHA)- ANKARA'nın Haymana ilçesi çevre mahallelerinde bulunan tarihe tanıklık etmiş onlarca mağara Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçilerine açılmayı bekliyor.
Haymana da hemen her mahalle de bir mağaraya rastlamak mümkün. Bazıları doğal yollarla oluşmuş, birçoğu da tarihteki medeniyetler tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmış mağaralar keşfedilmeyi bekliyor. Haymana, yakın tarihinde olduğu kadar, uzak tarihinde de birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir ilçe olarak tanınıyor. Özellikle ilçede Hitit, Frigya, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı'nın izlerini bulmak mümkün. Eski döneme ait yeraltı sığınakları, tapınaklar ve barınma amaçlı kullanılan doğa harikası mağaraları her yerde görmek mümkün. Özellikle Demirözü, Yenice, Şerefligökgöz, Güzelcekale ve Emirler mahallelerinde bulunan mağaralar keşfedilmeyi ve turizme kazandırılmayı bekliyor.
Geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesinden 80 kişilik öğrenci gurubu Demirözü mağaralarına gelerek incelemede bulundu. Haymana Belediyesi'nin katkılarıyla yapılan bu gezide mağarada incelemeler yapıldı. Ayrıca Demirözü Mahallesinde bulunan ve Timur Hanlığı döneminden kalma Taburoğlu Kalesi de aynı şekilde tarih turizmine kazandırılmayı bekliyor.
‘Dünyanın En Şifalı Suyu’ olarak tescillenen Haymana Kaplıcaları, aynı zamanda tarihiyle de anılmak isteniyor. Kurtuluş Savaşında ‘Son Kale’ olarak sempozyumlar düzenleyen Haymana Belediyesi, ayrıca tarihi çok eskilere dayanan şehre Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Doğa Koruma Müdürlüğü tarafından el atılmasını bekliyor.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!