Hava koşulları narenciye üreticisini üzdü

Güncelleme Tarihi:

Hava koşulları narenciye üreticisini üzdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2015 11:18

- Narenciye fiyatlarının düşmesi nedeniyle üreticiler tarafından dalında bekletilen portakal ve mandalina, son günlerde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle zarar gördü - Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Şahin: - "Aşırı yağmur ve rüzgar, ürünleri yere serdi. Dalında olanların da ömrü bitti"

Haberin Devamı

MERSİN (AA) - LALE KÖKLÜ - Türkiye'nin narenciye üretim merkezi konumundaki Mersin'de üreticiler, fiyatlar düştüğü için dalında beklettikleri meyvelerin olumsuz hava koşullarından da etkilenmesi sonucu zor günler geçiriyor.

Üreticiler, mandalina ve portakalın kilogramının bahçede 20-25 kuruşa düşmesi nedeniyle ürünlerini dalında bekletmeye başladı. Fiyatların artmasını bekleyen çiftçiler, narenciyeye zarar veren sağanak ve rüzgarla karşı karşıya kaldı.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, AA muhabirine, narenciyenin Mersinli üreticiler için en büyük geçim kaynağı olduğunu fakat ardı ardına gelen olumsuzlukların üreticiyi üzdüğünü söyledi.

Tek geçim kaynakları olan narenciye için gece gündüz bakım yaptıkları halde hak ettiklerini alamadıklarını savunan Şahin, "Maalesef üreticimiz, verdiği maddi manevi mücadelenin karşılığını almakta çok büyük zorluk yaşıyor. Aşırı yağmur ve rüzgar, ürünleri yere serdi. Dalında olanların da ömrü bitti. Yağmur böyle devam ederse ürünlerin tamamı dökülecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şahin, zirai don riskinin de üreticilerin kaygısını artırdığını söyledi.

Çiftçilerin, olumsuzluk nedeniyle maliyetlerini dahi kurtaramadığını öne süren Şahin, "Bizim durumumuz için her zaman 'Bunlar hep ağlıyor' deniyor ama hayır, hayatın gerçeği bu. Bu düzelmezse ömür boyu ağlayacağız" dedi.

- Sigortalatmada sıkıntı yaşanıyor

Şahin, üreticilerin bu zararlarının karşılanması için ürünlerini sigortalatması gerektiğini ancak bu noktada da karşılarına, kentin özelliğinden dolayı bazı sorunlar çıktığını anlattı.

Mersin'de narenciye üretiminin denize yakın, rakımı düşük yerlerde yapıldığını bildiren Şahin, "Bu yerlerin çoğunda imar uygulaması yapıldığı için buralara arsa statüsü verildi. Tapuda arsa görülse de halen tarım yapılıyor. Çiftçilerimiz de tapusunda arsa yazdığı için devlet desteklerinden faydalanamıyor, ürünlerini sigortalatamıyor" diye konuştu.

Üreticilerden İmam Gezici de sağanağın etkisiyle tüm ürünlerinin döküldüğünü belirtti.

Zarara uğradıklarını kaydeden Gezici, dökülen ürünlerini, kilogramı 6 kuruştan meyve suyu fabrikasına satmak zorunda kaldığını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!