Zülal Togg’un gözleri oldu

Güncelleme Tarihi:

Zülal Togg’un gözleri oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2023 07:00

Görme engelli Zülal Tannur, Togg’da görüntüleri hikâyeleştiren akıllı araç asistanı ‘From Your Eyes’la başarılı genç girişimciler arasına girdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Dünya Engelliler Günü’nde Zülal’in projesi hakkında bilgi aldı.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘From Your Eyes’ uygulamasının kurucusu, görme engelli genç girişimci Zülal Tannur ile bir araya geldi. Kacır, Tannur’un yapay zekâ ve insan işbirliğiyle geliştirdiği görme engelli kullanıcılara anlatım hizmeti sunan teknolojisi hakkında bilgiler aldı. Otomobillerde yolcu ve sürücüler için sadece görselleri tanıyan değil, bu görselleri hikayeleştiren, kaza yapma olasılıklarını aza indiren ürünleri olduğunu belirten Tannur, çalışmasını şöyle anlattı:

 “Dünyada video görüntü işlemeyi hikâyeleştirebilen bir teknoloji yoktu. Bunu ilk başaran From Your Eyes oldu. Müşterilerimizden biri de yerli ve milli otomobilimiz Togg. Yolda gidiyorsunuz, gördüğünüz manzaraları sizin için tarif eden, hikayeleştiren, sizin için kaza tahminlemesi yapan akıllı araç asistanı olarak çalışıyoruz. Aracın içerisindeki hem sürücüler hem yolcular için çok kapsamlı bir çözümden bahsediyoruz. Togg’un gördüğü görüntüleri anlamlandırıp, Togg’u bir laboratuvar ortamı  olarak değerlendirip, sürücü ve yolculara full kapasite hizmet verebilecek bir akıllı asistan haline gelmesini sağladık. Togg’un görebilmesini sağlıyoruz, Togg’un gözü olduk.”

Haberin Devamı

Zülal Togg’un gözleri oldu

Fatih Kacır ve Zülal Tannur

TEKNOFEST BİRİNCİSİ

Bakan Kacır, “Zülal engelleri aşan, ilham veren örneklerden biri aslında. Geliştirdiği yüksek teknoloji girişimiyle sadece görme engelli bireylere yönelik değil aslında tüm akıllı cihazlara yönelik uygulamasıyla çok başarılı bir girişimcilik serüveninin başlangıcında” dedi.

Zülal’le TEKNOFEST sahnesinde tanıştıklarını belirten Bakan Kacır, “Bu yıl TEKNOFEST’in Engelsiz Yaşam kategorisinde Zülal birincilik ödülünü Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden almıştı. Şu anda İTÜ Teknopark’ta çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde inanıyorum ki Zülal bir küresel girişim olarak büyük başarılara imza atacak ve engelsiz yaşam adına, engelleri aşan bireyler adına ilham kaynağı olmaya devam edecek” diye konuştu.            

Haberin Devamı

ÇÖZMEKTEN BAŞKA BİR SEÇENEĞİM YOKTU

- Yüzde 5 görme oranına sahip bir bebek olarak doğan Zülal Tannur görememe problemini bildiğini ve bunu çözmekten başka bir seçeneği olmadığını vurguladı: “Çünkü çözemediğinizde ömür boyu sizinle devam edecek bir problemden bahsediyoruz. Bu önemli bir şey. Galiba onu sevince bir şeyleri geride bırakmak artık daha kolay oluyor ya da birilerini o sevdiğiniz probleme karşı ikna etmek onların içindekini canlandırıyor. Bir borç gibi görüyorum. Çünkü fark etmeseydim, herhalde göremiyor olarak doğmasaydım o zaman yine başarılı bir kariyerim olurdu yine teknoloji alanında çalışırdım ama bu alanı belki görmezdim. Şimdi eğer böyleyse demek ki görmem gereken bir şey varmış diyorum. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü, Dünya Engelleri Aşanlar Günü olarak belirledik. Aslında birçok noktada, farklı engel gruplarında bir sürü insan var. Kendi hayat standartlarını iyileştirmek için bir sürü lider var. Bu açıdan da bugüne biraz böyle bakıyorum. Motivasyon ve çabanın görülmesi olarak bakıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!