Zorro

Güncelleme Tarihi:

Zorro
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çelik bir kılıç darbesiyle, zayıfları, sömürülenleri korur ve onlara karşı yapılan haksızlıkların intikamını alır. İmzası hiç değişmez:

Makeli Kahraman Zorro (The Mask of Zorro), İspanya'nın demir yumruğuna karşı bağımsızlık mücadelesi veren Meksika'da geçen romantik bir aşk ve onur macerası... Aynı zamanda, kılıç hakkında tek bildiği ‘‘sivri ucu karşındaki adama girer’’ olan serseri bir kanun kaçağının üstün bir kahramana dönüşmesini anlatan, coşkulu ve çoğu zaman da komik kabadayı temalı bir efsane.

Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta Jones, Stuart Wilson ve Matt Letscher, öyküsü Ted Elliot, Terry Rossio ve Randall Johnson tarafından yazılan Maskeli Kahraman Zorro'da başrolü üstleniyorlar. Filmin yönetmeni Martin Campbell, yapımcısı ise Doug Claybourne ve David Foster... Prodüktörler ise Steven Spielberg, Walter F. Parkes ve Laurie MacDonald...

Zorro karakteri, ilk kez ucuz bir romanın sayfalarında gösterişsizce yer aldığı 1919 yılından beri bütün kuşakların beğenisini kazandı. Tüm dünyada genç yaşlı herkes yanlışları düzelten, zayıfları ve ezilenleri koruyan bu cesur ve yiğit kılıç ustasına hayran oldu.

Yönetmen Campbell, Zorro karakterinden çok etkilenmiş çünkü Zorro, 90'ların aksiyon tarzında bir çağ aşımı... Onu tanımlayan özellikler karşılıksız şiddet ve çok açık sertlik çizgisi. Hala heyecan uyandırıyor ve o muhteşem cazibesini koruyor. ‘‘Zorro mükemmel bir kahraman’’ diyor Campbell. ‘‘Ahlaki açıdan bakılırsa, öldürebileceği kadar kötü adam öldürmüyor. Onları zekice sakatlıyor, utandırıyor ve aptal yerine koyuyor. Böyle bir karakteri günümüzde ekrana taşımak ilginç olur diye düşündüm.’’

Işık hızında macera, gözüpek dublörler ve akrobatik kılıç dövüşlerini, oyunculuk, heyecan, klasik aşk ve duygulu bir yeniden biraraya gelme öyküsüyle harmanlayan Maskeli Kahraman Zorro'nun geçmişteki önemli macera filmlerini anımsatması bir tesadüf değil. ‘‘Bu filmin fazlasıyla aksiyon, aşk ve eğlence dolu büyük Hollywood destanlarından birine benzemesini istedim.’’ diyor Campbell...

Bu nitelikleri filme kazandıracağı konusunda herkesin hemfikir olduğu aktör Antonio Banderas olmuş. Campbell aktör ile ilgili şunları söylüyor: ‘‘Antonio, Zorro'da istediğim bütün tutkuyu kolayca ifade ediyor ve çok iyi bir mizah anlayışına sahip. Eğer mükemmel bir Zorro varsa bu Antonio olmalı.’’

Anthony Hopkins de de la Vega rolünü kabul ettiğinde yapımcılar çok büyük coşku duymuşlar. ‘‘Filmdeki asalet O. Karaktere olağanüstü bir ağırlık ve derinlik kazandırıyor.’’ diye ekliyor Campbell...

Catherine Zeta-Jones, televizyondaki mini dizisi Titanik'te Steven Spielberg tarafından keşfedildikten sonra Elena rolünü üstlenmiş.

27 kez filme alındı

Son Zorro filminden bugüne 18 yıl geçti. Zorro hala sinema tarihinin en popüler figürlerinden biri. Çünkü o, gerçek bir beyazperde kahramanının ihtiyaç duyduğu bütün özelliklere sahip.

Zorro, kıyafet balolarının en vazgeçilmez kostümlerinden biridir. En az Zorro kadar popüler gibi gözükseler de asla Kirli Harry'ler ya da Terminatör'ler göremezsiniz bu balolarda. Zorro, 27 filmle, 7 kez filme aktarılan Üç Silahşörler, 19 kez beyazperdeye gelen Robin Hood'u bile gölgede bırakıyor.

19'uncu yüzyılda Meksika'nın bir halk kahramanının maceralarını konu alan Zorro, 1919 yılında, Amerikan Dergisi All Story'deki çizgi romanla adını duyurdu. 1920'lerde sinemaya merhaba diyen Zorro, 1930'lu yıllardan itibaren başka kahramanlara da ilham kaynağı oldu. Amerika'nın dizi kahramanı Lone Ranger'a dönüştü, Batman'a genlerini verdi... Her ikisi de kendi kanunlarını uyguluyor, iyi birer aileden geliyor, kendi eserleri olan iş aletlerini kullanıyor. Zorro çeşitlemelerinde son olarak 1980'lerde ona bir de eşcinsel bir kardeş eklendi. Zorro'dan sonra Indiana Jones ve Luke Skywalker, daha sonra da Dirty Harry ve Zor Ölüm çıktı.

Saplantılı bir aşk hikayesi

I Want You, İngiltere'nin küçük bir sahil kasabasında geçen obsesif bir aşk hikayesi...

Filmin yönetmenliğini Jude, Saraybosna'ya Hoşgeldiniz gibi filmlerden tanıdığımız Michael Winterbottom yapıyor. Başrollerde ise Rachel Weisz ve Alessandro Nivola var.

Orijinal adıyla gösterime giren I Want You'da oyuncuların tümü yönetmen tarafından olabildiğince özgür bırakıldılar. Nivola bu konuda şunları söylüyor: ‘‘Diyaloglarımın yüzde 80'i tamamen bana ait doğaçlamalara dayanıyordu. Bu da bir oyuncu için oldukça büyük bir özgürlük demektir.’’

Film adını Castello'nun aynı adlı şarkısından aldı. Ve bu şarkı film için esin kaynağı oldu.

Filmin diğer bir ilginç yanı ise olayların 14 yaşındaki çocuk sayılabilecek bir erkeğin gözünden aktarılması. Bunu sağlamak için İngiltere'ye yabancı bir kameraman bulunarak filmin çekimi bir yabancı gözüyle yapıldı. Filtreler kullanılarak çekilen filme, değişik renklerdeki filtrelerle değişik duygu çalkalanmaları katıldı. Ve genelde sinemada kullanılmayan renkler kullanıldı.

Savaşçı prenses: Mulan...

Artık çizgi filmleri sadece çocuklar severek izlemiyor. Üstün teknolojinin ürünü olan yeni çizgi filmler, sinema salonlarına yetişkinleri de çekmeyi başarıyor.

İşte Mulan da çizgi film janrının kökleşmiş geleneklerine taze kan getiren ve Küçük Denizkızı ve Güzel ve Çirkin gibi ünlü çizgi filmleri gölgede bırakmayı hedefleyen bir Disney filmi...

Konusu bir Çin efsanesinden alınan film, Mulan adlı bir Çinli genç kızın öyküsünü anlatıyor. Mulan, toplumun genç kızlardan beklediği becerilerde, özellikle de koca avcılığı gibi sanatlarda başarısızlığa uğramış bir genç kız. Zayıf ve hasta babasının askere alınmasına karar verilmesi üzerine o da çok önemli bir karar veriyor ve saçlarını kestirdiği gibi kılıcını ve kalkanını kuşanıp erkek kılığına girerek orduya katılıyor.

Bu müthiş çizgi filmde son derece güçlü bir seslendirme kadrosu var. Bunların başını ise The Joy Luck Club adlı filmden tanıdığımız Çin asıllı genç kadın oyuncu Ming Na Wen, Mulan'a sesini vererek çekiyor. Mulan'ın söylediği şarkıları ise Lea Salonga seslendirdi. Yüzbaşı Shang'ı da B.D. Wong seslendirirken onun söylediği şarkıların seslendirilmesini Donny Osmond yapıyor. Seslendirme kadrosunda yer alan starlardan biri de Eddy Murphy... Murphy. Mulan'ın daima yanından olan Mushu adlı dragon yandaşına sesini veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!