Zor sorular nasıl yanıtlanır

Güncelleme Tarihi:

Zor sorular nasıl yanıtlanır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2012 00:00

Maya takviminin 21 Aralık 2012’de sona eriyor olması kıyamet kopacağına dair söylentileri de beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Binlerce kişi kıyametin uğramayacağı düşünülen Şirince’ye akın etti, evine erzak depolayanlar, eşiyle dostuyla vedalaşanlar oldu. Ben kıyametin kopacağına hiç inanmadım. Zaten eğer siz de bu yazıyı okuyorsanız kıyamet kopmamış demektir. Yetişkinler olarak bu senaryoya mantıklı gerekçeler bulduk ama biliyorum ki çocuklar kıyametin kopup kopmayacağına dair sorularıyla ebeveynlerini epeyce yordu. Uzman Pedagog Nilçin Doyran Bengisu, ailelerin tavrının çok önemli olduğunu vurgulayıp çocukların ölüm ve dünyanın sonuna dair sorularına nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattı.
KORKMADAN ANLATILMALI
Uzman pedagoga göre çocuklar 11-12 yaşlarına kadar soyut kavramları tam olarak algılayamıyor. Zihinlerinde kıyamet, cennet ve cehennem gibi kavramlar imgeler halinde yer alıyor. Örneğin; cehennemin karanlık bir yer olduğunu hayal ediyorlar. Elbette onların sorularını cevapsız bırakmamak gerekiyor. Dört yaş itibariyle çocuklar ölüm, Allah, kıyamet gibi kavramların ne olduğunu sorgulamaya başlıyor ancak burada önemli olan, çocuğu korkutmadan anlatabilmek.
Son dönemde hem evdeki yetişkinlerden hem de medya kanallarından sürekli olarak kıyametin geleceğini duyan bir çocuk ister istemez ne olacağını öğrenmek istiyor ve tedirgin oluyor. Çocuğa kıyameti dünyanın sonunun gelmesi olarak anlatmak, “Öleceğiz” demekle eşdeğer bir söylem. 4-11 yaş arası dönemdeki, yani henüz bu açıklamaya hazır olmayan bir çocuk bunu algılayamayacaktır. O nedenle yaş düzeyine göre her şeyin bir başı ve sonu olduğunu anlatabilmek gerekir. Bunu yaparken de somut örnekler etkili olacaktır.
ÖLÜME ‘UYUMAK’ DERSENiZ ÇOCUK UYUMAK iSTEMEZ
Somutlaştırma yapmadıkça çocuğun zihninde başka imgelere neden olunabilir. Mesela ölüme ‘uyumak’ dediğinizde, çocuklar bu sefer uyumak istemezler.
Anne ve babanın kaygısı da çocuğa yansıyor. Aile ne kadar kaygılıysa çocuk da o kadar endişeleniyor. Çocuk için tedirgin olan bir ebeveynin “Korkma, inanma” demesinin bir anlamı olmaz. Ebeveynler kendi arasında konuşma gereği duyuyorsa bile bunu çocuğun yanında yapmamalı, gerginliklerini çocuğa yansıtmamalı.

Bilim insanı olsun

Haberin Devamı

İnformel Eğitim/Çocukistanbul ve Londra Bilim Müzesi işbirliğiyle düzenlenen atölye çalışması ‘Gizemli Kutular’ çocukların bilimsel düşüncelerini geliştirecek. 10-15 yaş arası çocuklar atölye çalışması boyunca “Kutuların içinde ne var?” sorusunun cevabını bulmaya çalışırken aynı zamanda tartışma, merak etme, iletişim ve argüman geliştirme gibi bilimsel gelişmenin süreçlerini yaşıyor. Çocukların bilim insanı olmayı deneyimlediği etkinlik Santralİstanbul’da. (212) 311 78 35

Tiyatro izlesin

Haberin Devamı

Adrian C. Mitchell’ın yazdığı Fareli Köyün Kavalcısı masalı, tiyatro sahnesinde. Hamelin kasabasının her yerini fare basmıştır. Kasaba halkını bu dertten kurtarmak kavalcıya kalır. Bin altın karşılığında kasabayı bu dertten kurtarır ama karşılığını bulamaz. Hakkını alamayan Fareli Köyün Kavalcısı, hem belediye başkanına hem de kasaba halkına bir ders verecektir. Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde bugün ve yarın saat 12.00’de izlenebilir. (216) 492 90 84

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!