Zonguldak'da mantar yiyen 10 kişi zehirlendi

Güncelleme Tarihi:

Zonguldakda mantar yiyen 10 kişi zehirlendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2006 20:26

Haberin Devamı

Ormanlık alanlardan topladıklarının yanı sıra pazardan satın aldıkları mantarları evlerinde pişirerek yedikleri bildirilen Hatice Demir, Emine Karakaş, Misriye, Emine ve Hüseyin Ernek, Hacı Latif, Hatice ve Hayriye Koyun ile Yadigar ve Şerife Bayram, mide bulantısı şikayetiyle Ereğli Devlet Hastanesine başvurdu.

Mantardan zehirlendikleri belirlenen kişilerden Hatice Demir, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine, Hacı Latif, Hatice ve Hayriye Koyun ile Yadigar ve Şerife Bayram, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARI

Bu arada, Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olup olmadıklarının bakarak anlaşılamayacağını bildirdi.
İlikhan, yazılı açıklamasında, türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı meydana gelen zehirlenmelerin, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterdiğini belirtti.
Türü bilinmeyen mantarların kesinlikle yenmemesi gerektiğini belirten İlikhan, şunları ifade etti:
“Pazar yeri ve açıkta satılan mantarlar satın alınmamalıdır. Doğada yetişen mantarların zehirli olup olmadıkları bakarak anlaşılmaz. Ürünlerin mutlaka ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli. Halk arasında, (yoğurtla yenen, kurutulmuş, çayırda yetişen, koparınca rengi değişmeyen ve ağaç üstünde büyüyen mantarlar zehirlemez) gibi doğru sanılan bilgiler kesinlikle yanlıştır. Zehirli mantarların yenmesi durumunda hayatını kaybeden yüzlerce insan var. Doğada gelişi güzel yetişen söz konusu ürünlerin, çok tehlikeli ve zehirli oldukları saptanmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!