Zonguldak çöp ayıbından kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Zonguldak çöp ayıbından kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 12:16

ZONGULDAK’ın Kozlu Beldesi sahilinde kentin çöplerinin döküldüğü vahşi depolama alanı, Sofular Köyü’ne kurulan çöp depoloma tesisinin faaliyete geçmesiyle birlikte kaldırılacak. 32 belediyenin yararlanacağı tesisin 2007 yılında hizmete gireceğini belirten Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, “Zonguldak çöp ayıbından kurtulacak” dedi.

Zonguldak Belediyesi ile bazı ilçe ve belde belediyelerinin 20 yıldır deniz kıyısında vahşi depolama alanı olarak kullandıkları çöplükten etrafa yayılan kötü kokular ve rüzgarın da etkisiyle dağılan çöplerin deniz kıyısında oluşturduğu kirlilik üzerine Zonguldak Valiliği çalışma başlattı. Günde 120 ton çöpün döküldüğü alana alternatif olarak Zonguldak Merkez’e bağlı Sofular Köyü Tombaklar mevkiinde yeni bir çöp depolama tesisi kurulmasına karar verildi.

Yedi ay önce yapılan ihaleyi alan firma, 70 dönümlük alana yapılacak idari bina ve tesisin yapımına başladı. Vali Yavuz Erkmen, dün ilçe ve belde belediye başkanları ile birlikte zemin açma çalışmalarının devam ettiği alanda incelemelerde bulundu. Zonguldak İl Özel İdaresi ile Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Başkanlığı’nın sorumluluğunda olan tesisin 2007 yılında hizmete gireceğini belirten Vali Erkmen şöyle konuştu:<

“İl genelindeki 32 belediyenin faydalanacağı çöp döküm alanını 2007’de hizmete sokmayı hedefliyoruz. Kurulacak tesis su sızdırmaz özellikte olacağından yer altı su kaynakları da zarar görmeyecek. Böylece, kent merkezindeki ‘vahşi depolama’ alanından kurtulacağız. Bu hizmetten 32 belediye faydalanacağı için birkaç noktada biriktirme istasyonları kurulacak. Sağlık ocaklarından ve hastanelerden çıkan tıbbı atıklar da burada depolanacak. Buranın faaliyete geçmesiyle Zonguldak çöp ayıbından kurtulmuş olacak.”

Yeni tesisin hizmete girmesiyle birlikte Kozlu Beldesi’ndeki alanın tamamının üzerinin toprakla kapatılacağı, her 50 metreye konulacak bacayla da metan gazının havaya verilmesinin sağlanacağı bildirildi. Alanın daha sonra tamamen rehabilite edileceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!