Zirvede Saddam'a sürgün teklifi

Güncelleme Tarihi:

Zirvede Saddama sürgün teklifi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2003 01:40

Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde yapılan Arap Birliği zirvesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Saddam Hüseyin'in ülkesini iki hafta içinde terk etmesi için teklif sundu.

Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Birliği'nin Mısır'ın Şarm el Şeyh kentindeki zirvesinde Irak lideri Saddam’a iki hafta içinde Irak'ı terk etmesi, Irak Yönetimi'nin Arap Birliği ve BM'ye bırakılması konusunda bir teklif sundu. Böylece ilk kez bir Arap ülkesinden resmen Saddam'a sürgün teklifi gelmiş oldu.

MISIR'ın Şarm el Şeyh kentinde başlayan ve Irak sorununun ele alındığı Arap Birliği zirvesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Irak Lideri Saddam Hüseyin'in ülkesini ‘‘iki hafta içinde’’ terketmesi için, teklif sundu. Saddam Hüseyin'e yapılan bu teklif, Arap dünyasından ilk resmi sürgün teklifi olma özelliğini taşıyor.

Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh'de bir gün sürecek 22 üyeli Arap Birliği zirvesinin açış konuşmasını, dönem başkanlığını dün Bahreyn'e devreden Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud yaptı. Luhud, savaş bahanesi yaratmamak için Irak ile BM'nin işbirliği yapması çağrısında bulundu. Irak'a ya da başka bir Arap ülkesine açılacak savaşa karşı olduklarını ve bunu bütün Araplar'a yönelik tehdit olarak kabul edeceklerini belirten Lahud, Irak'a, savaşa bir bahane sağlamamak için BM ile işbirliğini sürdürmesi çağrısında bulunduklarını anlattı.

Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Zayed bin Sultan el Nahayan'ın Arap Birliği Genel Sekreterliği'ne sunduğu öneride ‘‘Saddam Hüseyin ülkesini iki hafta içinde terketmeli’’ denildi. Birleşik Arap Emirlikleri, Saddam Hüseyin'in yardım almaması konusunda Arap ve uluslararası hukuk güvencesi vermeyi de tahahhüt etti. Teklifte ayrıca Saddam Hüseyin'in ülke içindeki ve dışındaki tüm rejim muhaliflerini kapsayan bir genel af çıkartması da yer aldı.

IRAK'A ARAP DENETİMİ

Tasarıda, Irak'ın Saddam sonrası yönetiminin Arap Birliği ve BM gözetiminde olmasını öngörülüyor. Arap Birliği liderlerinin, üye ülkelerin dışişleri bakanları tarafından zirve öncesi hazırlanan ve BM onayı olmadan Irak'a düzenlenecek bir saldırının reddedildiği, bazı barış girişimi önerilerinin yer aldığı taslak bildirisini ele almaları planlanıyor.

ESAD: HEPİMİZ HEDEFİZ

Buna karşılık söz alan Suriye lideri Beşar Esad, krizin nedeni olarak Irak liderliğini göstermenin yanlış olduğunu savundu. Esad, bölgede patlak veren krizden ABD'yi sorumlu tuttu ve asıl amacının diktatörlüğü devirmek değil, petrolü ele geçirmek olduğunu söyledi. Esad, ‘‘ABD, bölgenin haritasını yeniden çizmek istiyor. Hepimiz hedefiz. Hepimiz tehlikedeyiz’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!