Zincirbozan zinciri

Güncelleme Tarihi:

Zincirbozan zinciri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 00:00

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çardak beldesi yakınlarında 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında, Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi ünlü siyasetçilerle devlet adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişinin tutulduğu Zincirbozan’daki 30’uncu Deniz Hava Savunma Batarya Komutanlığı tesisi boşaltıldı.

Haberin Devamı

Tesislerin kapısı zincirle bağlanıp kilit vuruldu. Çardak Belediye Başkanı AK Parti’li Basri Ulaş, Zincirbozan Mevkisi’ndeki askeri tesislerin 3 ay önce boşaltıldığını söyledi. Ulaş, “Çardak, Lapseki ve Umurbey belediyelerinin başkanları olarak pazartesi günü bir araya gelerek bu askeri tesisin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda bir toplantı yapacağız. Şu anki düşüncemiz bu alanın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne tahsis edilmesi yönünde. Üniversitemizin yer aradığını biliyoruz. Kendilerine burayı önereceğiz ve daha sonra da üç belediye olarak görüşümüzü açıklayacağız. Burayı üniversite alır ve bir bölüm açarsa, 28 yıl sonra Zincirbozan’ın akıllara kazınan imajı da silinmiş olacak” dedi.

ZİNCİRBOZAN'IN KAPISINA KİLİT VURULDU - FOTO GALERİ

Haberin Devamı

SÜRGÜN YERİ ZİNCİRBOZAN - FOTO GALERİ

Ziyaret etmişti

ÇANAKKALE’ye, 12 Eylül’de yapılan anayasa değişikliği paketine ilişkin referandum kampanyası kapsamında 29 Temmuz 2010 tarihinde gelen dönemin Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 1983 yılında 4 ay hapis yattığı Zincirbozan’daki askeri tesisleri ziyaret etmişti.

Onlar da kalmıştı

Milli Güvenlik Konseyi’nin 31 Mayıs 1983 tarihli kararıyla, Adalet Partisi’nden Süleyman Demirel, Ali Naili Erdem, Ekrem Ceyhun, Saadettin Bilgiç, Nahit Menteşe, İhsan Sabri Çağlayangil, Yiğit Köker, CHP’den Deniz Baykal, Celal Doğan, Sırrı Atalay, Metin Tüzün, Ferhat Aslantaş, Süleyman Genç, Yüksel Çakmur, Büyük Türkiye Partisi’nden Hüsamettin Cindoruk ve Mehmet Gölhan, Zincirbozan’daki tesislere getirilmişti. 12 Eylül darbesinin önemli simgelerinden biri haline gelen Zincirbozan, döneme ilişkin bir sinema filmine de konu olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!