Besinlerdeki yağın cinsinden çok, ne kadar tüketildiğinin daha önemli olduğu saptandı.Illinois Üniversitesi uzmanları, zeytinyağı ve tereyağını örnek vererek, tüketilen miktarın sağlık açısından, bu yağların cinsinden daha önemli olduğunu belirtti.  Bir İtalyan restoranında aynı oranda ekmek verilen deneklerin bir kısmına zeytinyağı, diğerlerine ise tereyağı verildi.  Yemekleri gelene kadar zeytinyağı ve tereyağını aperatif olarak alan deneklerin ne kadar
kalori alabildikleri gözlendi.   Ekmeği zeytinyağıyla yiyen deneklerin, her parça ekmekle 44 kalori aldığını saptayan uzmanlar, aynı parça ekmeğe tereyağı süren deneklerin ise sadece 33 kalori aldığını belirledi.  ''Sağlıklı'' diye zeytinyağını hesaplamadan tüketen deneklerin, tereyağı tüketenlere göre sağlığını daha fazla tehlikeye atabildiğini belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmenin de kararında olmasını salık veriyor.  Beslenme uzmanları,
yemek öncesi alınan aperatif yiyeceklerin çoÄŸuzaman ''yemekten sayılmadığını'', oysa bu yiyeceklerin bazen yemekten daha fazla kalori yükleyebildiÄŸini kaydediyor.  YaÄŸlı yiyecekler gibi ÅŸekerli besinlerin de az tüketilmesi gerektiÄŸini vurgulayan uzmanlar, dört kutu kolada 1800 kalori bulunduÄŸunu, bunun da yetiÅŸkin bir insanın bir günde alması gereken kaloriye eÅŸit olabildiÄŸini ifade ediyor.  Genellikle ÅŸekerli içecekleri fazla tüketen çocuklarda, ÅŸiÅŸmanlık sorununun yanı sıra saÄŸlıksız beslenme sorununun da baÅŸ gösterdiÄŸi bildirildi.Â
button