Zeugma'da talan korkusu

Güncelleme Tarihi:

Zeugmada talan korkusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİRECİK Barajı suları altında kalacağı için dünyanın dikkatini çeken Zeugma Antik Kenti'nin tarihi eser kaçakçılarının akınına uğramasından korkan arkeologlar endişeli. Kazı Ekip Başkanı Mehmet Önal, Zeugma'nın daha önce de tarihi eser kaçakçılarının uğrak yeri olduğunu belirtirken, ‘‘Eskiden az sayıda kişi burayı biliyordu. Şimdi herkes. O nedenle gerekli önlemler alınmalı’’ dedi. Gaziantep Valisi Muammer Güler ise ‘‘Zeugma'da kuş uçurtmayacağız. Bu tarih hazinemizi güçlü bir birlik ile koruyacağız’’ dedi.

Zeugma'nın 1987'de de tarihi eser kaçakçılarının uğrak yeri olduğunu belirten Önal, bölgede o dönemde çok sayıda kaçak kazı yapıldığını söyledi. Kazı Başkanı Önal, Partenopeile ile Metiox'in aşk hikayesini anlatan mozaiğin tarihi eser kaçakçıları tarafından çalındığını ve mozaiğin ABD'deki Menile Koleksiyonu'nda çıktığını anımsattı.

Gaziantep Valisi Muammer Güler de son gelinen noktada tarihi eser kaçakçılarının gözlerini Zeugma'ya çevirmelerinin doğal olduğunu belirtirken, ‘‘Ama merak edilmesin bu kişiler avuçlarını yalayacaklar’’ dedi. Güler, kazı bölgesindeki güvenlik önlemlerinin artırıldığını belirterek, ‘‘Şu anda Birecik Barajı'nı koruyan jandarma birlikleri, kazı bölgesinde de görev yapıyor. 2'nci bölgede kazı çalışmalarının başlamasıyla birlikte bu bölgeye güçlü bir birlik yerleştireceğiz. Bu birliğimiz hem barajı, hem de Zeugma'yı koruyacak’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!