Zeugma promosyon ürünlerinde

Güncelleme Tarihi:

Zeugma promosyon ürünlerinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2001 00:00

Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde, Fırat Nehri kıyısında bulunan ve bir bölümü Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali gölü altında kalan Zeugma antik kentinde, acil kurtarma kazısı sırasında çıkarılan eşsiz mozaiklerin fotoğrafları, promosyon ürünlerini süslüyor.

Mozaiklerin birbirinden güzel, canlı ve gözalıcı görüntüleri, dergi kapakları ve havlulardan sonra, panolar, takvimler ve hediyelik eşyalara konu oldu. Yurtiçi ve yurtdışında basın-yayın organlarının gündeminden düşmeyen Zeugma mozaikleri, 2001 yılı ile birlikte çeşitli kurumların bastırdığı takvim sayfalarında yer aldı. Seramik tabaklardan havlulara kadar, kullanıldığı her ürüne ayrı bir güzellik katan mozaikler, Gaziantep'in yanı sıra gönderildiği kentler ve ülkelerde en azından 1 yıl boyunca gündemde kalmış olacak.

Zeugma antik kentinde kurtarma ve kazı çalışmalarını yürüten Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür vekili Kemal Sertok, mozaik görüntülerinin promosyon ürünlerinde kullanılırken, Telif Hakları Yasası'nın göz ardı edildiğini ve çoğunun izin alınmadan bastırıldığını söyledi.

İzin alınmadan mozaik fotoğraflarının kullanılmasının, tek zenginliği, "bu kazıyı ben yaptım" demek olan arkeologların şevkini kıracağını anlatan Sertok, "Hiçbir ülkede, eğer eski eser kaçakçılığı yapmıyorsa zengin olan arkeolog yoktur. Arkeoloğun tek zenginliği ve onuru, yaptığı kazının bilimsel yayınıdır" dedi.

Zeugma'da bulunan ve mitolojik konuların işlendiği çok sayıda mozaik, Zeugmalı sanatçıların, Fırat'ın çevresinde sunduğu bolluk ve bereketi konu olarak seçtiklerini gösteriyor. Mozaiklerde Fırat'ın sunduklarının yanı sıra 3 bin nehir tanrısının kralı Akheloos, yemişler ve meyveler işlenmiş. Fırat çevresinde yetişen üzüm, armut, incir, nar, yenidünya, ayçiçeği ve diğer meyveler, bordürlerde bereket boynuzu ve dallarla çevrilerek resmedilmiş.

Mozaiklerde ana renkleri, bütün tonlarıyla kullanan sanatçıların ustalığı da dikkatleri çekiyor.

Mozaik sanatçısı turuncu, koyu yeşil ve açık mavi gibi renkte doğal taş veya mermer bulamaz ise bu renkleri cama işleyip, mozaiğe aktarmış. Cam taneli mozaik ise daha bir canlılık ve çekicilik vererek resimlere ayrı bir güzellik katmış. (a.a)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!