Zeugma, dünyanın yeni 7 harikasının birincisi

Güncelleme Tarihi:

Zeugma, dünyanın yeni 7 harikasının birincisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fransa'da yayımlanan L'Express Dergisi, son sayısında ‘‘Dünyanın Yeni 7 Harikası’’ adlı araştırmasında Zeugma'yı ilk sıraya yerleştirdi. Dergi, Gaziantep'in Nizip İlçesi'ndeki antik kentten çıkarılan mozaikleri kapak yaptı.

L'Express Dergisi, araştırmayı Fransız arkeologların bilgilerine dayanarak yaptı ve Zeugma'yı ilk sıraya yerleştirdi. Zeugma'nın ‘‘Dünyanın Yeni 7 Harikası’’ arasında ilk sıraya yerleştirilmesi, Gaziantep'te büyük heyecan yarattı.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Kemal Sertok, antik kentin L'Express gibi dünyanın en saygın dergilerinden birince ilk sıraya yerleştirilmesinin ve kapak konusu yapılmasının en azından tanıtıma katkı sağlayacağını ve antik kente maddi manevi ilgiyi artıracağını belirtti. Gaziantep İl Turizm Müdürü Mehmet Doğan ise antik kentin su üzerinde kalan bölümünün açık hava müzesine dönüştürülmesi, çıkarılan mozaiklerin restore edilip kurulacak mozaik müzesinde sergilenmesi ve etkin bir tanıtımın yapılması halinde, Zeugma'nın bölgeyi çekim merkezi haline getireceğini belirtti.

Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Sıtkı Severoğlu, Zeugma antik kentinin L'Express Dergisi'ne kapak olmasının ve ‘‘Dünyanın Yeni 7 Harikası’’ arasında ilk sıraya alınmasının çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. ‘‘Zeugma'nın önemini dünya kavradı. Ancak Türkiye'de Turizm ve Kültür bakanlıkları bu önemi, basın kadar dahi anlayamadı’’ sözleri ile tepkisini ortaya koyan Severoğlu ''Yöre için sanayileşme kadar önem taşıyan Zeugma, arkeolojik kazılar ile en az Efes kadar ağırlıklı bir merkez haline gelir'' diye konuştu.

Zeugma antik kentinde 1992'den itibaren sistemli ilk kazı çalışmasını başlatan Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç ise Zeugma antik kentinin, tarihin her döneminde zaten önemli bir merkez olduğunu kaydetti.

Diğer harikalar

Pakistan'daki Mehrgarh, dünya kentlerin duayeni sayılıyor

Meksika’da Mayalar'ın hayranlık verici duvar süslemelerinin bulunduğu Bonampak

Çin'de ilk imparatorun taştan ordusunun bulunduğu Xi'an

Cezayir'de Tassili'deki kaya mezarları

Büyük Okyanus'ta taştan dev insan heykelleriyle ünlü Şili'ye bağlı esrarengiz ada

Portekiz'deki Foz Coa mağaraları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!