Zekeriyaköy’den Greenpeace geçti

Güncelleme Tarihi:

Zekeriyaköy’den Greenpeace geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 02:02

İstanbul'un yeşil vadileri, ormanları, akarsularıyla ünlü beldesi Zekeriyaköy, doğal güzellikleri korumak ve geliştirmek için yeni bir girişime sahne oldu. Zekeriyaköy Rotary Kulübü Derneği, geçtiğimiz haftasonu ‘‘Bugün Çevre İçin Ne Yaptın?’’ kampanyası düzenledi.

Belde sakinlerinin aktif bir şekilde katıldığı kampanya tam bir şenlik havasında geçti. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün desteklediği organizasyonun ilk gününde ağaç dikildi, çevre konulu seminerler düzenlendi. Etkinliklere katılan her yaştan Zekeriyaköylü, beldeleri ve çevreleri için bir girişimde bulunmanın mutluluğunu yaşadı.

BAŞKA İSTANBUL YOK

İstanbul, özellikle son 10-15 yıl içinde önemli bir değişime sahne olmaya başladı. Son yarım yüzyılda endüstrinin yarattığı kirlilikle su kaynaklarını, ormanlarını, tüm fauna ve florasını kaybetme tehlikesiyle karşı karışıya kalan kent insanı bu gidişe itiraz etti. Çevresine sahip çıkan insanların oluşturduğu kamuoyu baskısıyla yerel yönetimler harekete geçti ve Haliç, Büyük ve Küçük Çekmece Gölleri yeniden kazanıldı.

ÇEVREYİ GELİŞTİRMEK İÇİN

Zekeriyaköylüler, sadece itiraz etmenin yetmediğini farkederek bir adım daha attılar ve çevreyi sadece koruyarak değil temizliyerek, katkı sağlayarak geliştirmeyi hedeflediler. Bunun için de bir proje yaptılar. Projeye Zekeriyaköy Rotary Klübü Derneği öncülük etti. Uzun bir hazırlık döneminin ardından dernek, büyük şirketlerden çevre uzmanlarına, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından müzisyenlere, reklamcılardan iletişim uzmanlarına kadar herkesin katılımıyla Zekeriyaköy'ü temizleme kampanyası başlattı. Çöpler temizlendi, yeni çöp tenekeleri yaptırıldı ve daha önemlisi tam 500 ağaç dikildi, köy okulunun badana ve boyası tamamlandı.

Kampanya haftasının başlangıç günü Zekeriyaköy Divan'da açılan ve 7-15 Eylül tarihleri arasında süren Greenpeace'in 'Petrol' konulu fotoğraf sergisine binlerce ziyaretçi geldi. 14 Eylül'de Divan'da, Greenpeace, Çevko, Yeşil Adımlar, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Buğday Dergisi temsilcilerinin konuşmacı olduğu konferans serisi düzenlendi. ‘‘Çevre bilinci ve katı atıklar’’ konulu konferans bitiminde Gün Moreno'nun verdiği konserle kampanyanın ilk günü tamamlandı.

500 AĞAÇ DİKİLDİ

İkinci gün programında çevre temizliği ve ağaç dikim çalışmaları vardı. Üç ayrı alana 500 ağaç diken Rotaryenler, bir gün içinde tam 2.5 ton çöp topladılar. İki günlük yorucu kampanyanın ödülünü sanatçıların verdiği konserler oldu. Konserin sunuculuğunu, Kanal D'nin yeni dizisi Azad'ın ve Fasülye filminin ödüllü oyuncusu Selim Erdoğan yaptı. Ercan Saatçi'nin bestelediği ‘‘Sevgi Tohumları Ekelim’’ adlı şarkıyı Grup Düş seslendirdi. Programa Özcan Deniz de katılacağını söylemişti ama dizi çekimlerini gerekçe göstererek son anda katılamayacağını bildirdi.

Mahsun Kırmızıgül greenpeace üyesi

Konserin en büyük jesti Mahsun Kırmızıgül'den geldi. Progamına başlamadan önce kısa bir konuşma yapan ve Greenpeace üyesi olduğunu açıklayan Kırmızıgül, ‘‘Sanatçı bu tür organizasyonlarda mutlaka yer almalı, toplum ve çevre için görevlerini yerine getirmelidir. Çünkü bizi var eden toplumun kendisidir. Sanatçı havasını soluduğu, suyunu içtiği dünya ve çevre için mutlaka birşeyler yapmalıdır. Ben de Greenpeace üyesiyim’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!