Zehirli denizanalarında ürküten çoğalma

Güncelleme Tarihi:

Zehirli denizanalarında ürküten çoğalma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2009 13:43

İZMİT Körfezi'nde ilk kez Mayıs ayı başında görülen ve zehirli oldukları anlaşılan zehirli denizanalarında ürkütücü artış görüldü.

Kahverengi, kırmızı ve mavi renkleri, altlarındaki birkaç metrelik kırbaç şeklindeki uzantılarıyla hemen dikkat çeken denizanalarının bugünlerde İzmit Körfezi’nin hemen her yerinde görülmeye başlandığı ve gruplar halinde dolaştıkları gözlendi.

İzmit Körfezi'nde ilk görüldüğünde Çevre İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü uzmanlarının numune alıp incelettikleri denizanalarının, daha önce Ege ve Çarnakkale Boğazı'nda da görülen ‘Pusula denizanası' türü olduğu belirlenmişti. Genelde yaşam alanlarının Atlantik Okyanusu, Akdeniz ile ingiltere’nin batı ve güney kıyıları olduğu belirtilen bu denizanalarının Ege ve Marmara'ya gemilerin balast sularıyla gelerek çoğalmış olabilecekleri belirtildi.

İnsanların derisine temas etmeleri halinde deride, gözlerde yanma ve kaşıntı yapabileceği belirtilen bu denizanalarından uzak durulması gerektiği belirtilirken, temal edilmesi halinde o bölgenin kısa sürede tuzlu su ve amonyakla temizlenmesi gerektiği belirtildi.
İzmit Körfezi'nde Mayıs ayı boyunca çok ender rastlanan bu denizanalarının bugün körfezin hemen yer yerine dağıldığı tesbit edildi. Çok çabuk üredikleri gözlenen denizanalarının dagalı havada derine indiği, durgun ve güneşli havalarda ise su yüzeyine çıktığı görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!