Yüzde 85'imizde ülser bakterisi var

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 85imizde ülser bakterisi var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

ÜLSER ve gastrite yol açan ‘‘helicobacter pylori’’ adlı bakteri Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 85'inde bulunuyor. Uzmanlar, genellikle altyapı sorunlarının bulunduğu bölgelerde yaygın olan bakterinin 2 yaşından itibaren alınmaya başlandığını, ilkokul birinci sınıfa gelen çocukların yüzde 67'sinde bu bakterinin bulunduğunu belirtiyorlar.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan 15'inci Ulusal Gastroenteroloji Kongresi'ne katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Özden, helicobacter pylori'nin görülme sıklığı bakımından Türkiye'nin en yüksek ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Gastritin ve ülserin birinci nedeni olarak gösterilen bakterinin başka hastalıklarla da ilişkisinin tartışıldığını belirten Prof. Dr. Özden, ‘‘Bazı uzmanlar, bakterinin mide kanserinin birincil nedeni olduğunu savunuyorlar’’ dedi. Türkiye'de bakterinin sık görülmesi nedeniyle test yapılmadan bakteriye yönelik tedavinin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özden, şunları söyledi:

‘‘Hastayı ilk gören hekimin teste gerek duymadan bakteriye yönelik bir tedaviye başlaması uygun. Ülser ve ülsere benzer yakınmalarla gelenlerin kilo kaybı, ateş, sarılık, kanama gibi belirtileri bulunmuyorsa ve hasta da 40 yaşın altındaysa, bu bakteriye yönelik 2 haftalık bir tedavinin yapılması, hastaların sıkı bir şekilde izlenmesi ve ondan sonra hekiminin karar vermesi gerekecektir.’’

Peptik ülser görülme sıklığının ise yüzde 5-8 arasında değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Özden, ‘‘Bakteri yalnız mide mukozasına veya bunun dışında onikiparmak bağırsağında mide mukozasına benzer bir yapı oluşursa yerleşebiliyor. Bu bakteriye sahip herkeste gastrit hastalığı histopatolojik olarak mevcuttur’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!