Yuva sorunlarına teşhis var, çözüm yok

Güncelleme Tarihi:

Yuva sorunlarına teşhis var, çözüm yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 12:47

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne (SHÇEK) bağlı kuruluşların sorunları rapor haline getirildi. Bu arada TBMM'de oluşturulan Sokak Çocukları Araştırma Komisyonu da, yaklaşık 8 ay önce rapor haline getirdiği çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Nevşehir'de, Haziran ayında yapılan İl Sosyal Hizmetler Müdürleri Eğitim Semineri'ne katılan 81 il müdürü arasından seçilen 16 il müdürü, sosyal hizmetlere bağlı kuruluşlardaki sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili hazırladıkları raporu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'a sundu.

Raporda, sosyal hizmetlerde kadro karşılığı olmayan sözleşmeli personel çalıştırılmasına imkan veren çalışmanın ivedilikle yapılması ve kurum personeli arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi istendi.

ÖNERİLER

Sosyal hizmet çalışanlarının gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, 3 yılda bir motivasyon eğitimine tabi tutulmaları, yoğun çalışma ve iş güçlüğü çekmeleri dikkate alınarak, yılda 2 ay yıpranma payı almalarının sağlanmasının gerektiği ifade edilen raporda, fiziksel, cinsel istismara uğramış ve madde bağımlısı olan çocukların yetiştirme yurtları yerine, en az 7 bölgede açılacak rehabilitasyon merkezlerine yerleştirilmeleri talep edildi.

“ÖZEL SOSYAL HİZMETLER KURULUŞLARI AÇILMALI”

Raporda, “Kurumlarımızda bakımın maliyet yüksekliği ve kuruluşların asla ailenin yerini tutamayacağı gerçeği gözönünde tutularak, çocuğun, tüm koruma ve bakım hizmetleri alanında ailesinin, yakınlarının yanında aynı-nakdi yardımla desteklenmesi veya koruyucu aile sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Raporda, esas ve usulleri genel müdürlükçe belirlenecek hükümler doğrultusunda özel girişimciler tarafından açılacak sosyal hizmetler kuruluşlarının desteklenmesi gerektiği de vurgulandı.

AKP'Lİ TUNÇ: SİSTEM DEĞİŞMEDİKÇE BU TÜR OLAYLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşanan olayların ardından inceleme yapmak üzere bu ile giden heyette yer alan AKP Uşak Milletvekili Alim Tunç, “Sistem değişmedikçe bu tür olayların önüne geçilebilmesi mümkün görünmüyor” görüşünü bildirdi. Tunç, yaptığı yazılı açıklamada, bu olayın Türkiye'nin vicdanında büyük yara açtığını kaydederek, üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti. Sistem değişmedikçe bu tür olayların önüne geçilmesinin mümkün olmadığını bildiren Tunç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
  
“Yurtlardaki koğuş sisteminin en kısa sürede değiştirilmesi gerekiyor. Büyük yurtlar yerine aile ortamında, katlar, daireler şeklinde çocuk ve sevgi evleri oluşturmamız şart. Bu konuda projeler üreterek, sorunu en kısa sürede çözeceğiz. Şu anda 5 bin çocuğumuz bu tip yerlerde kalıyor. Geriye kalan 15 bin çocuk için de yeni yerleşim birimleri oluşturacağız.”

Haberin Devamı



SOSYAL YARDIMLAŞMA FONU İLE SHÇEK BİRLEŞTİRİLMELİ

Raporda verimliliği artırmak, hizmette etkinliği sağlamak, sosyal yardımların ve sosyal yardım hizmetlerinin tek elde toplanması amacı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ile SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün aynı bakanlıkta birleştirilmesi istendi.

Raporda, çocukların hayata hazırlanmaları, yurttan çıktıktan sonra kendi ayakları üstünde durabilmelerini öğretmek amacı ile bazı ihtiyaçlarını grup sorumluları nezaretinde satın alabilmelerinin sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması talep edildi.

“BAZI KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILMALI”

Raporda, sosyal hizmetlerin verimli kılınabilmesi için milli eğitim ve sağlık bakanlıkları, emniyet genel müdürlüğü ile belediye ve il özel idare müdürlükleri gibi kuruluşlarla işbirliği yapılmasının gerektiği belirtildi. Raporda, sosyal hizmetler il müdürlüğünde görev yapıp emekli olanların, özel sosyal hizmet kuruluşlarına sorumlu müdür atanabilmelerine ilişkin yasal zemin hazırlanması da istendi.

Haberin Devamı

Adalet ve milli eğitim bakanlıkları ile emniyet genel müdürlüğünün çeşitli konularda SHÇEK'den uzman talebinde bulundukları ifade edilen raporda, bu durumun da kurum uzmanlarının asıl görevini yapmalarına engel olduğu vurgulandı.

SOSYAL HİZMETLERE YÜZDE YÜZ DESTEK KAMPANYASI

Raporda, SHÇEK'in desteklenmesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğu gibi, “sosyal hizmetlere yüzde 100 destek kampanyası” başlatılması için yasal zeminin oluşturulması istendi.

SHÇEK'e bağlı yurt ve yuva müdürünün 1 milyar 150 milyon, huzurevi ve rehabilitasyon çocuk merkezi müdürünün ise 1 milyar 750 milyon lira maaş aldığı ifade edilen raporda, sosyal hizmet uzmanının yurt ile yuvada 1 milyar, huzurevi ve rehabilitasyon merkezinde 1 milyar 350 milyon lira maaş aldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Raporda, bu kurumlarda görevli öğretmenin 1 milyar-1 milyar 200 milyon, hemşirenin 800 milyon-1 milyar 150 milyon, hizmetlinin 500-800 milyon lira arasında, memurun ise 550 milyon lira maaş aldığı kaydedildi.

SOKAK ÇOCUKLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU, ÖNERİLERİNE ÇÖZÜM BEKLİYOR

Bu arada TBMM'de oluşturulan Sokak Çocukları Araştırma Komisyonu da, yaklaşık 8 ay önce rapor haline getirdiği çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor.
  
Görevini tamamlayan komisyonda üye olarak görev alan AKP Adana Milletvekili Recep Garip, Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşanan şiddet olaylarının herkesi üzdüğünü belirterek, bu tür sosyal kurumlarda gönül ehli, yüreğini çocuklar için harman edecek hizmet erlerine ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Sokak çocuklarının sorunlarını araştırmak üzere kurulan ve kendisinin de görev yaptığı araştırma komisyonunun çalışmalarını yaklaşık 8 ay önce tamamladığını hatırlatan Garip, 13 kentte yaptıkları incelemeler sonunda hazırladıkları 200 sayfayı aşkın raporu tüm bakanlıklara gönderdiklerini ifade etti.
  
"ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Haberin Devamı

Garip, tespit ettikleri çok ciddi problemlerin çözüm yollarını da önerdiklerini ifade ederek, sorunlarının çözümünü bekleyen sokak çocuklarının gözünün de TBMM'de olduğunu hissettiklerini belirtti. Garip, şunları kaydetti:
  
“Yaklaşık 8 ay önce rapor haline getirdiğimiz çözüm önerileri bir an önce hayata geçirilmeli. Türkiye'de yaklaşık 40 bin sokak çocuğu bulunuyor. Hazırlanan rapor doğrultusunda bir an önce gerekli yasal düzenlemeler çıkarılmalı. Komisyon üyeleri olarak bize düşen ne varsa bu konuda gereken katkıyı vermeye hazırız. Sokak çocuklarının sorunu sadece sosyal hizmetlerin sorunu değil. Bu sıkıntı toplumun her kesiminin problemi. Bütün kurum ve kuruluşlar el ele vermeli. Belki bu kış başaramayabiliriz ama, gelecek kışlar çocukların üşümemesini istiyoruz.” 
  
ÖNERİLERDEN BAZILARI

Sokak çocukları ile ilgili çalışmalara, devlet bünyesinde oluşturulacak özel eğitim kurumlarında mesleki eğitim verilerek başlanabileceğini kaydeden Garip, hazırladıkları raporda ayrıca, ilköğretim okulları ve liselerde tam gün eğitime geçilmesi, ünlü sanatçıların rol alacağı sokak çocuklarının sorununu konu alan film çekimleri, tiyatro gösterileri gibi öneriler bulunduğunu da anımsattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!