‘Yürüyen Adam’ kime gitti

Güncelleme Tarihi:

‘Yürüyen Adam’ kime gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2010 00:00

Kim derdi ki günün birinde bir heykel, açık artırma salonlarında büyük ressamların tablolarını geride bırakıp rekor kıracak? ‘Yürüyen Adam’ o rekoru kırdı ve şimdi merak edilen heykeli kimin aldığı.

Haberin Devamı

Alberto Giacometti sanat dünyasının ezberini bozdu. 3 Şubat’ta Londra Sotheby’s müzayede salonunda yapılan açık artırmada İsviçreli heykeltıraşın Yürüyen Adam I adlı eseri 65 milyon sterline (yani 104,3 milyon dolar ya da 153,4 milyon TL’ye satılarak, Picasso’nun Pipo İçen Genç Adam adlı tablosunu (104,2 milyon dolar) geride bıraktı. Tabii bu, halka açık bir müzayedede elde edilen bir rekor. Halka kapalı (pazarlık usülü) artırmalarda daha da ‘çılgın’ rakamlara ulaşılıyor. Mesela haziran 2006’da Christie’s salonunda yapılan satışta, kozmetik kralı Ronald Lauder, Gustave Klimt’in Bloch-Bauer’in Portresi I adlı tabloya 135 milyon dolar ödemişti.

İki gizemli müşteri

3 Şubat’ta yapılan artırmada ise, Guiacometti’nin Yürüyen Adam’ı, sanat severlerin (ve profesyonellerin) yıllardır özlediği bir mücadeleye sahne oldu. 9 milyon dolar açılış fiyatıyla başlayan artırma, kısa sürede, sayıları 10’u bulan alıcının teklifleriyle 50 milyon dolara ulaştı. Bu rakamdan sonra, yarışta sadece telefonla artırmaya katılan iki ‘anonim’ alıcı kaldı. Sotheby’s alıcının adını açıklamazken, sanat çevreleri ‘Eski doğu blokundan iki milyarder’ olduğunu iddia etti. New York Times ise, bunların Gürcü milyarder Boris İvanişvili ile Rus Roman Abramoviç olduğunu yazdı. Ama iki milyardenden olumlu veya olumsuz bir tepki gelmedi.

Haberin Devamı

Yürüyen Adam, Giacometti’ye 1959 yılında New York’taki Chase Manhattan Bank’ın önüne dikilmek üzere sipariş edildi. 1960 yılında 1.83 cm ve 1.87 cm iki heykel döküldü, üçüncüsü ise alçıdayken proje iptal edildi.

Yürüyen Adam I’in binlerce sahtesi de piyasada dolaşıyor. Mesela son olarak Fransa’da bir depoda 1020 adet sahtesi ele geçmişti.

Adalı olmak

GÜNCEL sanatın adreslerinden Siemens Sanat’ta açılan “Adada Bir Yaz” sergisinde adalı olmak yorumlanıyor. Küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu’nun yaptığı sergide Stella Angelidou, Ani Setyan, Simge Uygur ve Hasan Zeybek’in işleri yer alıyor. Sanatçılar kendi adaları hakkındaki özgün düşüncelerini işlerine yansıtıyorlar. 14 Nisan’a kadar gezilebilir.

İzmir’de bir Fransız

Haberin Devamı

18. yüzyılda yaşamış önemli bir Fransız kadın tiyatro oyuncusunun yaşam öyküsünden esinlenilerek yazılan Adriana Lecouvreur operası bu akşam İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Orkestra şefliğini Tulio Gagliardo Varas ve Espartaco L. Terry’nin yaptığı eseri Aytaç Manizade sahneye koyuyor. Eser, 20 Şubat, 6-8-10 Mart’ta da izlenebilir. Biletler 20-40 lira. Gişe tel: 0232 484 64 45.

Burs için

GALATA Rotary Kulübü, her yıl üç öğrenciye burs verebilmek için düzenlediği konseri yarın akşam gerçekleştiriyor. İş Sanat Kültür Merkezi sahnesinde bu vesileyle Timur Selçuk saat 20.30’da orada olacak. Biletler 45-78 lira.

Nutuk Yunancaya çevrildi
Yorgo Kırbaki/ATİNA

‘NUTUK’ ilk kez tam metin ve açıklamalı olarak Yunancaya çevrildi. İstanbul Üniversitesi Fransız Dil ve Edebiyatı mezunu ve Atina Üniversitesi Türk Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Maria Mavropulu’nun 6 yılı aşkın çalışması sonucu iki cilt halinde çevrilen ‘Nutuk’ dün Atina Üniversitesi’nde Yunan siyasetçiler, akademisyenler ve Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş’ün hazır bulunduğu bir toplantıda tanıtıldı. Tanıtıma ilgi beklentinin çok ötesinde oldu. Papazisis Yayınları tarafından basılan ‘Nutuk’a okuyucu ilgisinin de büyük olması bekleniyor.
Toplam 629 sayfalık kitapta ‘Nutuk’un tercüme edilmesinin nedeni “İki halkın da yakın tarihlerinin daha iyi bilinmesi ve anlaşılmasına katkı” olarak izah edildi.

Boğazkesen İngilizcede

Haberin Devamı

YAZAR Nedim Gürsel’in bir çok yabancı dile çevrilen romanı Boğazkesen, Amerika’da Talisman Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitabı İngilizceye Yavuz Demir ve John Ottenhoff cevirdiler. Gürsel bu romanında Fâtih Sultan Mehmet dönemi İstanbul’unu anlatırken günümüze de göndermeler yapıyor.
Amerikan basını romandan “Boğazkesen hem tarihsel bir roman, hem de bir tutkunun, bir aşkın romanı” diye söz etti. Gürsel mart başında New-York’ta romanının tanıtımına katılacak ve New-York Üniversitesi’nde Nâzim Hikmet üzerine bir konferans verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!