Yurtlarda Atatürk atağı

Güncelleme Tarihi:

Yurtlarda Atatürk atağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yetiştirme yurtları ile çocuk yuvalarına Refahyol döneminde alınan gerici kitap ve yayınlar incelenirken, önemli bölümü Atatürk'le ilgili olmak üzere 27 bin yeni kitap alınıyor. Bu kitaplar, 92 yetiştirme yurdu ve yuvasına dağıtılacak. Yurtlara ayrıca 2 bini aşkın eğitici video film gönderilecek.

Hükümet, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı yetiştirme yurtları ile çocuk yuvalarında, Refahyol'un izlerini siliyor.

Refahyol döneminde yuva ve yurtlara gönderilen dini içerikli kitapların uzmanlar kurulu incelemesi sürerken, SHÇEK'ten sorumlu DSP'li Devlet Bakanı Hasan Gemici, Türkiye'deki tüm yetiştirme yurtlarına dağıtılmak üzere, bin 100 adeti Atatürk'le ilgili olmak üzere 27 bin 318 adet kitap alımına başladı. Kitap alımı için Başbakanlık da onay verdi. Türkiye'deki 92 yetiştirme yurduna dağıtılacak Atatürk kitapları şunlar:

Atatürkçülükte Temel İlkeler (Prof. Dr. Ahmet Mumcu), Atatürk Kültür Devrimi (Cevdet Perin), Atatürk-Bir Çağın Açılışı (Sadi Irmak), Atatürk Sofrası (Hikmet Bil), Nutuk (Öner Kemal), Atatürk İnkılapları (H. Fethi Gözler), Atatürk Bizimle (M. Kamil Su), Atatürk ve Cumhuriyet (Anıl Çeçen), Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği (Ahmet Taner Kışlalı), Gazi Mustafa Kemal (D. Van Mikusch) ve Atatürk (Emre Kongar).

Devlet Bakanlığı'nın hazırladığı listede Atatürk ilkelerini anlatan kitapların yanı sıra Türk ve dünya edebiyatından seçme eserler de yer alıyor. 0-6, 0-12, 7-12 ve 13-18 yaş grubu için ayrı ayrı hazırlanan listelerde yer alan kitaplardan bazıları şunlar:

13-18 yaş grubu için araştırma-inceleme, anı, tiyatro, bilim ve sanat: Eğitim Üzerine (Bertrand Russel), Türk Halk Şiiri (Asım Bezirci), Sağlıklı İnsan İlişkileri (Mürüvvet Bilen), Dinle Küçük Adam (Wilhelm Reich), Dinçer Sümer Toplu Oyunlar-1, Godot'yu Beklerken (Samuel Beckett).

13-18 yaş grubu için şiir: Bütün Şiirleri (Orhan Veli), İki Kişiye Bir Dünya (Ümit Yaşar Oğuzcan), Tanıdık Dünya (Melih Cevdet Anday), Yalnızlık Paylaşılmaz (Özdemir Asaf), Bir Gün Mutlaka (Ataol Behramoğlu), Yaşama Sevinci (Salah Birsel), Ezgili Yürek (Ruhi Su), Elleri Var Özgürlüğün (Oktay Rifat).

13-18 yaş grubu için Türk edebiyatı: Üç Beş Kişi (Adalet Ağaoğlu), Balık İzlerinin Sesi (Buket Uzuner), Hüzün Kahvesi (Selim İleri), Mutfak Çıkmazı (Tahsin Yücel), Sevginin Eşsiz Kışı (İnci Aral), Sağım Solum Sobe (Atilla İlhan), Kara Kitap (Orhan Pamuk), Yaban (Yakup Kadri Karaosmanoğlu), Esir Şehrin İnsanları (Kemal Tahir).

13-18 yaş grubu için dünya edebiyatı: Gazap Üzümleri, Fareler ve İnsanlar (Steinbeck), Goriot Baba (Honore de Balzac), Beyaz Geceler, Suç ve Ceza (Dostoyevski) Demir Ökçe (Jack London), Akıl Çağı (Jean Paul Sartre), Pastoral Senfoni (Andre Gide), Üç Kuruşluk Roman (B. Brecht), Kırmızı ve Siyah (Stendhal), Madam Bovary (G. Flaubert), Silahlara Veda (E. Hemingway), Kamelyalı Kadın (A. Dumas), Bir Yaşam (Maupassant), Toprak (Emile Zola), Zor Zamanlar (Charles Dickens).

0-6 ve 0-12 yaş grubu için: Kaplumbağa ve Tavşan (Mutlu Keçeli), Uçurtmanın Hikâyesi (M. Keçeli),

0-12 ve 7-12 yaş grubu için: Türk Masalları, Atatürk (A. Aydoğan), Orman Perisi (Şevket Aydoğan), Gelincik (Şükrü Aydoğan), Sevgi Çiçeği (Aydoğan).

ÇİZGİ FİLM KASETLERİ

Tüm yuvalara bin 72 adet eğitici, bin adet de çizgi film video kaseti gönderilecek. Video kasetler arasında ‘Vücut Temizliği’, ‘Çevre Temizliği’, ‘Ağaç ve Orman Sevgisi’, ‘İlk Yardım’ ve ‘Kağıt Tasarrufu’ gibi eğitici yayınların yanı sıra, ‘Şeker Kız’ ve ‘Robinson’un da aralarında yer aldığı 40 değişik çizgi film bulunuyor. Kitap ve video kasetler toplam 13 milyar liraya malolacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!