Yurtdışındaki oylar hazine odasına

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışındaki oylar hazine odasına
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2014 10:34

Cumhurbaşkanı seçiminde yurtdışında kullanılacak 2 milyon 767 bin oyun güvenliği için yeni önlemler belirlendi. Büyükelçilikler ve konsolosluklar, her günün bitiminde oyları, kriptoların da saklandığı ‘hazine odası’nda (strong room) tutacak.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDAKİ Türk vatandaşları, ilk kez Cum­hurbaşkanı seçiminde gümrük kapılarının yanı sıra 56 ülkedeki 118 temsilcilikte oy kullanabilecek. CHP yöneti­cileri, olası seçim hilelerine karşı oyların yerinde sayılması talebini gündeme getirdi. Ancak yasal olarak ‘hakim huzurunda’ sayım gerekiyor. Uluslararası anlaşmalar 56 ülkeye hakim göndermeye olanak tanımadığından YSK bu seçeneği gündemine almadı.

İlk tur oylama için yurtdışın­daki seçmenler 31 Temmuz-3 Ağustos arasında sandık başı­na gidecek. YSK, bir sandıkta gün içerisinde oy kullanacak seçmen sayısını 700 olarak belirledi. Yasaya göre son se­çimde barajı aşan AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri elçilik ve konsolosluklarda sandık başın­da temsilci bulundurabilecek. Partilerin temsilci bildirmemesi durumunda Dışişleri memur­ları veya seçmenler arasından temsilci atanacak.

En fazla Türk seçmenin bulunduğu Almanya’da 7 bölgede oy kullanılacak. Köln’den Türkiye’ye günlük uçak seferi bulunduğundan burada kullanılan oylar her günün sonunda ‘diplomatik kurye’ statüsünde bir görevli nezaretinde Ankara’ya gönde­rilecek. Günlük uçak olmayan kentlerde diplomatlar, mesai saatinin bitiminde zarfları aç­madan sayıp tutanak düzenle­yecekler ve mühürlü torbaları ‘hazine odası’na (strong room) kaldıracak. Üç kombinasyonlu şifreyle korunan bu güvenli odalara giriş hakkı yetkilendi­rilmiş diplomatlarda bulunu­yor ve odada kripto cihazı gibi gizli belge ve değerli teçhizat saklanıyor.

AYNI ANDA AÇILACAK

YSK sadece elçilik ve kon­solosluk bulunan kentlerde oylamaya izin verdiğinden Mekke ve Medine’ye sandık kurulmayacak. Suudi Arabis­tan’daki vatandaşlar Riyad ve Cidde’de oy kullanacaklar. Ya­sada randevuyla sandığa gitme seçeneği bulunmasına karşın YSK bu yönde karar almadı.

Yurt dışındaki seçmenler sandık kurulan yerlerde 4 gün boyunca mesai saatleri içinde doğrudan gidip oy kullanabi­lecek. Beş kıtadan mühürlü torbalar uygun ilk uçakla Ankara’ya gönderilecek. Tüm oylar Ankara’da Yurtdışı Seçim Kurulu’nda ilk tur oylamanın bitişi olan 10 Ağustos saat 17.00’de aynı anda açılıp sayı­lacak. 2 milyon 767 bin yurtdışı seçmenin 2 milyon 449 bini Avrupa’da (1 milyon 380 bini Almanya’da), 164 bini Asya’da, 107 bini Amerika’da, 39 bini Okyanusya’da, 6 bini Afrika’da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!