Yurtdışı eğitimin yeni rotası: Güney Afrika

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışı eğitimin yeni rotası: Güney Afrika
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2004 23:22

Güney Afrika, dünyadaki en popüler turizm yerlerinden biri olması ve resmi dillerinden birinin İngilizce olması nedeniyle öğrencilerin ilgisini çekiyor. Çin, Japonya, Almanya, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden gençlerin tercih ettikleri ülkeye, son yıllarda Türkiye’den de öğrenciler gidiyor. Yaşam, konaklama ve eğitim giderlerinin düşük olması ve vize sorunu bulunmaması da ülkeyi cazip kılıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar yurtdışı eğitim denince akla sadece Amerika ve Avrupa ülkeleri gelirdi. Ancak son dönemlerde, öğrenciler için çekim merkezi olan yeni bir ülke var. Tarihi ve kültürel zenginliği nedeniyle ‘Gökkuşağı ülkesi’ olarak nitelendirilen Güney Afrika; üniversite, İngilizce dil eğitimi ve üç yıllık ‘technicon’ adı verilen meslek okullarıyla, cazibesini her geçen gün artırıyor.

Güney Afrika’nın cazibe merkesi haline gelmesinin nedenlerinden bazıları şöyle: Vize problemi yok, okul ücretleri uygun, yaşam ucuz, pekçok farklı kültürü tanıma imkanı var, doğa güzellikleri ve vahşi yaşam büyük bir titizlikle korunuyor.

KURSLAR FARKLI SEVİYEDE

Güney Afrika’da faaliyetlerini sürdüren Elements Travel turizm şirketi, eğitim danışmanlığı hizmeti de veriyor. Şirket yetkilisi Özlem Dalgıç, Güney Afrika’nın özellikle Avrupa ülkeleri arasında çok popüler olduğunu söylüyor. Almanya, İsviçre, Çin ve diğer Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin çoğunlukta olduğunu belirtiyor. Son iki yılda Türkiye’den götürdükleri öğrenci sayısı 11.

20 saatlik haftalık dil kurslarının maliyeti 165 ile 200 dolar arasında değişiyor. Bir kur yaklaşık altı haftadan oluşuyor. Aile yanı, pansiyon, otel, apartmanlar ve hosteller olmak üzere farklı konaklama seçeneklerinin bulunduğunu anlatan Dalgıç, ‘Bizim tavsiyemiz lokal bir aile yanında kalınması. Böylece hem dili hem de kültürü daha çabuk öğrenirler’ diyor. Aile yanında standart oda ve kahvaltı haftada 130 dolar, kişiye özel tuvalet ve banyosu bulunan aile yanında konaklama ve kahvaltının maliyeti ise haftada 170 dolar. Dalgıç, kurslar hakkında şunları anlatıyor:

‘Kurslardaki eğitimlerin İngiltere veya ABD’deki okullardan farkı yok. Eğitimler, konusunda gerekli sertifikaya sahip öğretmenler tarafından veriliyor. Aynı zamanda uluslararası iş İngilizcesi (LCCI/EB), Cambridge First Certificate, TOEFL, TOEIC, IELTS sertifikaları ve akademik eğitim için spesifik kurslar da bulunuyor.’ Bilgi için: www.elementstravel.co.za/

AVANTAJLAR

Yurtdışı Eğitim Danışmanlık firması Euroafrika, bir yıldan fazla bir süredir Afrika’ya öğrenci götürüyor. Bir şirket yetkilisi, Güney Afrika’nın tercih edilmesinin nedenlerini İngiltere İngilizcesi konuşulması, vize sorunu olmaması ve fiyatların uygun olması şekinde sıralıyor. Güney Afrika’da normal üniversite dışında lisans diploması veren ‘Technikon’ isimli meslek okulları olduğunu belirtiyor. Aşçılık, yönetim, muhasebe gibi konularda eğitim verilen bu okulların eğitim süresi üç yıl. Üç yıldan az devam edenlerin sertifika alma imkanları var.

Güney Afrika’da dil eğitimi için öğrencilerin transkript, diploma ve İngilizce yeterlilik seviyesini gösterir belgeye sahip olmaları gerekiyor. İngilizce seviyesi yeterli olmayan öğrenciler, üniversite bünyesinde veya dil kursuna devam ederek yeterlilik alabiliyorlar.

Bilgi için: www.euroafrica.net

FARKLI KÜLTÜRLERİ BİR ARADA YAŞADIM

Bir danışmanlık şirketinde Medya İlişkileri Yönetmeni olarak çalışan Belgin Bektaş, 2003’ün Mart ayında dil eğitimi için Güney Afrika’ya gitmiş. 10 ay kalmış. Başka bir coğrafyada yaşama ve İngilizce öğrenme isteği nedeniyle bu ülkeyi tercih ettiğini belirtiyor: ‘Johannesburg’da kaldım. Ülkenin kuzeyinde, çok geniş bir alana yayılmış bir kent. Hiçbir olumsuz olay yaşamadım. Büyük, bahçeli bir eve ayda yaklaşık 500 milyon lira ödüyorduk. Yeme-içme Türkiye’ye oranla ucuzdu.’

11 resmi dil olan Güney Afrika’da herkesin İngilizce bilmesi nedeniyle çok farklı kültürleri bir arada yaşama imkanı bulduğunu anlatıyor: ‘Çok modern bir ülke. Korna sesi duymuyorsunuz. İnsanlar çok güleryüzlü.’

ŞEFLİK EĞİTİMİ ALIYORUM

Çiğdem Yıldız, iki yıldır şeflik eğitimi için Güney Afrika’da bulunuyor. Cape Town’da, Hint kökenli Müslüman bir ailenin yanında kalıyor. Burayı ekonomik olması, doğal güzellikleri, kültürü ve İngiltere İngilizcesi kullanılması nedeniyle tercih ettiğini belirtiyor.

Yıldız, dezavantajları ise ‘Hala siyah ve beyaz ayrımcılığı gözle görülür derecede. 17.00’den sonra şehir merkezi dışındaki ara sokaklarda dolaşmak sakıncalı’ sözleriyle anlatıyor.

Güney Afrika ile ilgili web siteleri

www.southafrica.net

www.tourismjohannesburg.co.za

www.cape-town.org

www.parks-sa.co.za


Dil Kursları

www.capestudies.com

www.owls.co.za

www.interlink.co.za

www.languagewise.co.za

www.ihjohannesburg.co.za

www.interman.co.za
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!