Yurt öğrencilerinden at etine tazminat davası

Güncelleme Tarihi:

Yurt öğrencilerinden at etine tazminat davası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2010 12:46

ADANA'da Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'nda kalan Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) 7 öğrenci, kendilerine at eti yedirildiği için kaldıkları yurdun bağlı olduğu genel müdürlük, yurda yemek veren şirket ve şirketin et aldığı kasabı mahkemeye verip, 7 bin 500'er lira tazminat talep etti.

Avukatları kanalıyla Adana Tüketici Mahkemesi Hakimliği'ne dilekçe veren üniversite öğrencileri Yusuf Arca, Serkan Zor, Neşet Can, Dilay Şanlı, Müjdat Akçelik, Erhan Hasköy ve Emirhan Konuk, ‘tüketilen ürünün ayıplı çıkmasından kaynaklı 7 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi’ talebinde bulundu. Öğrenciler adına başvuruyu yapan avukat Tugay Bek, yemeklerde at eti olduğuna dair tahlil belgelerinin de eklendiği başvurusu dilekçesinde, “Davalılar Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, kaldığımız yurda yemek veren İlhan Müteahhitlik ve bu firmaya et veren Güven Et Pazarı işletmecisi Bülent Saygılı, haksız, hukuka aykırı ve kusurlu davranışları nedeniyle müvekkilimiz öğrencilerin bütün hayatları boyunca sürebilecek manevi zarara sebebiyet vermişlerdir. Uzun yıllar boyunca yedikleri yemeklerde at, eşek eti olduğu şüphesi müvekkilde psikolojik travma etkisi yaratmıştır. İnançları, gelenekleri ve yemek alışkanlıklarına aykırı olarak müvekkile bilgisi dışında zamana yayılmış bir şekilde at eti yedirilmesi manevi bir tahribata neden olmuştur” dedi.

Dava açan öğrencilerden ÇÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Serkan Zor, “Yemeklerde at eti kullanıldığının yurt yönetiminin denetimlerinde ortaya çıktığını sanıyorduk. İl Tarım Müdürlüğü'nün operasyonuyla ortaya çıktığını öğrenince şok geçirdik. Çünkü biz daha önceleri de şüpheleniyorduk. Bazen karın ağrısı çekiyorduk. Ama sınav stresinden olduğunu düşünüyorduk. Bir de devlet yurdu olduğu için ihtimal vermiyorduk. Toplumda ’At eti yiyen öğrenciler’ olduk. Bizi tanıyanlar geçmiş olsun diye mesaj atıyorlar. Psikolojimiz bozuldu. Olayın ortaya çıktığı günlerde sınavlarımız vardı. Bir çok arkadaşımız bu olay yüzünden sınavlarda başarısız oldular” diye konuştu.

YURTTAN ATILMA KORKUSU

Dava açabilmek için aralarında para topladıklarını belirten ÇÜ Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Müjdat Akçelik de “Birçok arkadaşımız dava açmak istiyor. Ama maddi imkansızlıklar yüzünden açamıyorlar. Biz de zaten aramızda para toplayıp öyle dava açtık. Biz olayın ardından yetkililerin daha duyarlı olmaları için eylem yaptık. At eti yedirilmesini protesto ettiğimiz için ben ve 18 arkadaşımız hakkında yurt yönetimi tarafından soruşturma başlatılarak sözlü savunmamız alındı. Yurttan atılmakla tehdit ediliyoruz. Ayrıca 4 günlük bir imza kampanyası yaptık. Bu kısa süre içerisinde 757 imza topladık. Bu imzaları Cumhurbaşkanı, başbakan ve Yurt-Kur Genel Müdürlüğü'ne göndererek bu konuya duyarlılık göstermelerini istedik” diye konuştu.
At eti yedirildiğinin ortaya çıkması üzerine yurtta eylem yapan öğrencilerden 18'i hakkında da Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca soruşturma açılıp, savunmaları istenmişti.

Bu arada, kız ve erkek üniversite öğrencilerinin barındığı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu ile Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde yemeklerde at eti kullanıldığının ortaya çıkması üzerine Adana Valiliği İl Tarım Müdürlüğü ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan suç duyurusu neticesinde Adana Cumhuriyet Savcısı tarafından başlatılan soruşturma ise sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!