Yunanistan'da "merkez" çöktü

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda merkez çöktü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2012 12:43

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan dünkü seçimden sonra bugün belirsizliklerle dolu bir güne uyandı. Seçmen faturayı, kemer sıkma tedbirlerini onaylayan iki büyük siyasi partiye keserken, alınan önlemlere karşı çıkan sol koalisyon Syriza ve Neo-Nazi eğilimli Altın Şafak'ın oyları patladı.

Haberin Devamı

Hiçbir partinin tek başına iktidar olacak kadar oy alamadığı seçimler sonucunda 38 yıldır Yunan siyasetini domine eden merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve merkez soldaki Pasok büyük kayıp aldı.

BATI TRAKYA'DA SANDIKTAN ÜÇ TÜRK MİLLETVEKİLİ ÇIKTI

YUNANİSTAN'DA HALK SANDIK BAŞINDA / FOTO GALERİ

Ekonomik krizle mücadelede Pasok ve ND'nin ortağı olduğu Lukas Papadimos başbakanlığındaki geçici işbirliği hükümetinin aldığı tasarruf önlemlerine tepkili Yunan halkının oyları memorandum karşıtı küçük partilere gitti.

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı yüzde 99.1'i açılan sandık sonuçlarına göre, oyların yüzde 18.8'ini alan Yeni Demokrasi Partisi, 300 sandalyeli parlamentoda 108 milletvekili çıkardı.

Memorandum karşıtı Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ise 2009'daki seçimdeki oy oranını üçe katlayıp oyların 16.76'sı ile 52 milletvekili çıkardı.

Haberin Devamı

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim_2/yunana11.jpg

"AZINLIK DURUMUNA DÜŞTÜLER"

Syriza'nın başkanı Alexis Tsipras, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, "Avrupa ve IMF ile memorandumu imzalayan partiler şimdi azınlık durumunda. Bu partiler, halkın kararıyla meşruiyetini kaybetti. Seçim, hükümeti devirme mesajıydı" dedi.

Katılım oranının yüzde 65.4 olduğu seçimlerde üçüncü sırayı, yüzde 13.19'luk oy oranıyla 41 sandalye kazanan Panhelenik Sosyalist Hareket (Pasok) oldu.

IRKÇI LİDER: KORKUN BİZDEN

Memoranduma karşı oy kullandığı için ND'den ihraç edilen milletvekillerinin kurduğu Bağımsız Yunanlılar yüzde 10.6 ile 33 sandalye kazandı. Yunanistan Komünist Partisi yüzde 8.47 ile 26, Neo-Nazi eğilimli Altın Şafak yüzde 6,97 ile 21, Demokratik Sol Partisi yüzde 6,1 ile 19 sandalyeye sahip olacak.

1974'deki cunda döneminin sonlanmasının ardından ilk kez parlamentoya girecek Altın Şafak Partisi'nin lideri Nikos Michaloliakos,"Partimiz dünya tefecilerine, IMF ve Avrupa Birliği'nin köleliğine karşı savaşacak. Korkmaları gereken zaman geldi." dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE KARŞITI "KRAL YAPICI"

Tepki oylarını toplama amacıyla henüz bir ay önce kurulan milliyetçi “Bağımsız Yunanlılar” partisinin yüzde 10.6 oy alması büyük bir sürpriz olarak yorumlandı. Partinin başında, yıllarca ND'den milletvekilliği yapan ve ikinci kurtarma paketi için “hayır” oyu kullanınca partisinden ihraç edilen Panayotis Kamenos var. Sıkı bir Türkiye aleyhtarı olan “muhafazakar isyankar” lakaplı Kamenos, meclisteki koalisyon görüşmelerinde “kral yapıcı” olacak.

YENİDEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Oy dağılımına göre ilk sıraya yerleşen ND'nin lideri Antonis Samaras bugün koalisyon oluşturmak için görüşmelere başlayacak. Memorandumu uygulayacağına dair yazılı taahhüt veren Samaras için en iyi seçenek memorandum yanlısı diğer parti Pasok.

Haberin Devamı

Ancak iki parti birkaç sandalye eksikle parlamentoda çoğunluğu sağlayamadığı için koalisyon görüşmeleri zorlu geçeceği benziyor.

Samaras üç gün içinde hükümeti kuramazsa sırasıyla Syriza ve Pasok liderleri koalisyon arayışlarını sürdürecek.

Görüşmeler sonuçsuz kalırsa yeniden seçime gidilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!