Yunanistan için tek çıkış yolu var

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan için tek çıkış yolu var
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2010 09:18

Euro birliğine girdikten sonra rekabet edebilirliğini kaybeden ve büyük çapta bütçe açığı veren Yunanistan'ın tek çıkış yolu birlikten çıkmaktan geçiyor.

Haberin Devamı

Financial Times'ta dört Alman ekonomi ve hukuk profesörü* tarafından kaleme alınan bir köşe yazısında, Yunanistan'ın yaÅŸadığı borç krizinden çıkması için aralarında diÄŸer euro birliÄŸi ülkeleri tarafından yardım edilmesi de dahil olduÄŸu seçeneklerin masaya konulduÄŸu ancak bu önerilerin birliÄŸin kuruluÅŸ aÅŸamasında kabul edilen 'kurtarma yok' kuralını ihlal ettiÄŸine dikkat çekildi.   Â

Yunanistan'ın borç yükünden kurtulması hazırlanan kurtarma planının farklı sonuçlar doğuracağını savunan profesörler, Atina hükümeti için en doğru seçeneğin euro birliğinden çıkmak olduğunu belirtti.

Köşe yazısında şöyle denildi:  Â

"Bu açmazdan çıkışın sadece bir yolu var. Yunanlıların, euroyu para birimi olarak kullanmayı bırakarak yeniden drahmiye geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda, 2001'de terk edilen ancak hâlâ yürürlükte olan ve  ERM-II adıyla da bilinen Avrupa Para Sistemi'nin kur politikasına yeniden girmesi gerekecek."
 
Yunanistan'ın borç krizinden çıkması için şimdiye kadar birçok öneri yapılmış,  son olarak geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) liderleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da dahil olduğu bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmıştı.

Haberin Devamı

Daha önceki öneriler arasında Almanların fayda sağlaması zor görünen Avrupa Para Fonu (EMF) oluşturulması fikri de bulunuyordu. Ancak, köşe yazısını kaleme alan dört Alman profösör, bu çözümün birliğin kendi kendini kandırmaktan başka bir faydası olmayacağını belirterek, bunun sadece borç sorunu olan diğer Avrupa ülkelerinin rahatlamasını ve bütçelerinde gerekli önlemleri alma çabalarını bir tarafa bırakmasını beraberinde getireceğini ifade etti.
 
Yazıya şöyle devam edildi: "Bu nedenle Yunanistan'ın [euro birliğinden] çıkmaktan başka çaresi yok. Yeniden diğer para birimlerine karşı nispeten zayıf drahminin kullanılması ülkenin ihracatını ve turizmden elde edeceği gelirlerin artırılmasına yardım edecektir. Bu aynı zamanda diğer ülkelere benzer durumla karşılaşmamak için ciddi önlemler alması gerektiği mesajını da verecektir. Yunanistan'a olan güvenin zayıflaması tüm Avrupa'ya zarar verir. Yunanistan'ın euro birliğinden çıkarılması birliğin devamını garanti altına alacağı gibi, yaşanan dramın, trajediye dönüşmesini de önleyecektir."
 
* Wilhelm Hankel, Frankfurt/Main Üniversitesi'nde ekonomi profesörü; Wilhelm Nölling Hamburg Üniversitesi'nde ekonomi profesörü; Karl Albrecht Schachtschneider Erlangen-Nuernberg Üniversitesi'nde hukuk profesörü; Joachim Starbatty Tuebingen de Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olarak görev yapıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!