Yunan, Türk-Kürt savaşı çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

Yunan, Türk-Kürt savaşı çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

İmralı Cezaevi'nde yargı önüne çıkarılacağı 31 Mayıs tarihini bekleyen bölücübaşı Abdullah Öcalan, Kenya'dan Türkiye'ye getirilirken uçakta, ‘‘Ben ülkemi severim. Eğer bir hizmet imkánım olursa yaparım. Türkiye'ye dönünce fırsat verirseniz hizmet ederim’’ sözlerinin sıradan olmadığını, barış savaşı vermeye hazır olduğunu iddia etti. İmralı Cezaevi'nde kendisine ulaşan mektupları yanıtlayan Öcalan'ın bunlardan bazılarına verdiği yanıtlar PKK'nın Avrupa'daki günlük yayın organı ‘Özgür Politika’ gazetesinde yayınlandı. Öcalan kendisine yazan ve halen cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye Komünist Emek Partisi (TKEP) kurucusu Teslim Töre'ye gönderdiği yanıtta, Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliği'nde yakalanması planını İngilizler'in hazırladığını, ABD'nin bunu uyguladığını bildirdi. Öcalan, Yunanistan'ın ise kendisi ile ilgili yeni yüzyıla yayılmış Kürt- Türk çatışmaları hesabını yaptığını öne sürdü. Öcalan'ın Teslim Töre'ye yazdığı mektubun bazı bölümleri şöyle:

‘‘Mektubunuzu aldım. Teşekkürler. Yalnız, içerik daha anlamlı olabilirdi. Asıl yazma nedenim bir dönemin tüm sol, hatta sağ çatışmalarından asıl çıkarılması gereken derslere ilişkindir. Sağ, daha iyi ders çıkardı. MHP, önemli sıçramayla bunu gösterdi. Baykal, hatta ÖDP süreci anlayamama ve doğru çalışmamanın karşılığını ödediler. (...)

Durumum tam eşi görülmemiş tragedya. Bilinmeyeni çok komployu derinliğine, Türkiye'yi de bulaştırarak başarmak istedikleri benim için açık. İngiltere derinden planladı, ABD uyguladı, Yunanistan çok alçakça, şahsımda yeni yüzyıla yayılmış bir Kürt-Türk çatışması hesabındaydı. Net olmayan yanlar çok. Bunu Türkiye'ye anlatmaya çalıştım. Aslında yıllardan beri bir çizgi yönelimi vardı. Dolaylı ilişki en üst düzeylerde aralıklarla sürüyordu. Ama istenilen noktaya gelinmeden bu her iki tarafın da hazır olmadığı talihsizlik doğdu. Bunu bir büyük barışa, onun demokrat çözüm temeline dönüştürmek için yoğunlaşıyorum. Önüm halen bulanık. Netleşir ve fırsat doğarsa büyük kazandıracağıma inancım da büyüktür. Savunmamda bu hususları kapsamlı koyacağım, bir dönemeci teşkil edebilir. Bu ruh halimle ne hatıralara, ne hayallere hiç hazır değilim. Yağmur yağarken, yaprak yeşerirken bile kendimi tutamıyorum. Acı, sevgi ve adaleti mutlaka derinliğine yeniden yaşayarak yorumlayın. Oradaki herkesi böyle selamlıyorum.’’

2 öğretmeni kaçırdılar

Van'ın merkeze bağlı Sarmaç Köyü yakınlarında 2 öğretmen teröristler tarafından kaçırıldı. Öğretmenler Cihangir Tan ile Hikmet Taşdemir, dün sabah erken saatlerde köy yakınındaki Erek Dağı'na spor amacıyla gitti. Bir süre dağda yürüyen 2 öğretmen, burada gizlenen PKK'lı teröristler tarafından kaçırıldı.

Çatışma: 1

korucu yaralı

VAN'ın Saray İlçesi Çardak Köyü yakınlarında 15 kişilik PKK'lı grubu, önceki gün saat 21.30'da Nacar Tepesi'nde bulunan Türk Telekom'a ait radyolink istasyonuna uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Nöbet tutan güvenlik güçlerinin karşılık vermesi üzerine çıkan ve kısa süren çatışmada, korucu Orhan Aksay yaralandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!