Yunan bakandan dayanışma ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Yunan bakandan dayanışma ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2023 07:00

Deprem felaketi nedeniyle dün Yunan Dışişleri Bakanı Dendias Türkiye’ye geldi, mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüştü. Türkiye’ye ilk yardıma koşan ülkelerden biri olan Yunanistan’a teşekkür eden Çavuşoğlu, ‘İlişkilerimizi geliştirmek için depremi beklemek zorunda değiliz’ sözlerini hatırlattı.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, dün gerçekleştirdiği Hatay ziyareti, Atina’da iki ülke ilişkilerinde, anlaşmazlıkların ve gerginliklerin bir kenara bırakılarak deprem felaketinin insani boyutlarının ön planda tutulacağı yeni bir dönemin ilk adımı olarak değerlendirildi. Dendias, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile birlikte Adana’dan helikopterle Hatay’a giderken, depremlerin yol açtığı hasarı bizzat gördü. İki bakan, Hatay’daki AFAD ile yabancı ekiplerin bulunduğu EXPO’yu ziyaret etti.

İLK YARDIMA KOŞANLARDAN

Yunanistan, deprem felaketinden sonra Türkiye’ye yardıma koşan ilk ülkelerden biri oldu. Yaklaşık 50 kişilik 2 Yunan kurtarma ekibi, enkaz altından 5 kişiyi çıkarmayı başardı. Ayrıca, Yunanistan ilk aşamada 90 tonluk insani yardım da gönderdi. Yunanistan’da belediyeler, kilise ve sivil toplum örgütleri yardım kampanyaları başlattı. Yunan Skai televizyonuna göre Dendias, depremzedelerin geçici olarak barınabilmeleri amacıyla, turistik yolcu gemilerinin, bölge limanlarına göndermeleri teklifinde bulundu.

‘İYİ KOMŞULUK’

Bakan Çavuşoğlu “Dendias’ın bugün (pazar) burada olması, Yunanistan’ın ve Yunan halkının, Türkiye ile olan dayanışmasını gösteriyor. Yunanistan, depremden hemen sonra, Türkiye’yi ilk arayan ve yardım teklifinde bulunan ilk ülkelerden biriydi. Hemen kurtarma ekiplerini gönderdiler ve çok sayıda uçakla insani yardımları getirdiler” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Geldikleri andan itibaren gece gündüz burada çaba sarfettiler. Canlı olarak kurtarılan her insandan sonra, sadece Yunan ekibinin değil tüm Yunan halkının ne kadar mutlu olduğunu gördük. İyi komşuluk böyle günlerde belli olur. Ben dostum Nikos Dendias, Yunanistan hükümeti ve tüm Yunan halkına bize verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum” dedi.

‘DESTEĞİMİZ SÜRECEK’

Haberin Devamı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ise, “Desteğimiz burada bitmeyecek. Yunanistan olarak, hem ikili hem AB düzeyinde bu zor günlerin aşılması ile ilgili olarak, elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz” dedi. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de sosyal medya hesabından, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmemde, ne yardım isterlerse burada olduğumuzu söyledim. Siyasi ayrılıklarımız olabilir ancak Türk ve Yunan halkları dosttur” diye yazdı. 

Haberin Devamı

Yunan bakandan dayanışma ziyareti

BİR DEPREMİ DAHA BEKLEMEYE GEREK YOK

İki bakanın Hatay’a gelişlerinden önce Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Ali Çardakçı, Yunan kurtarma ekibine hitaben, “Yunanlı dostlarımızın, Allah korusun ama orada bir şey olursa Türk kardeşlerinin anında yanlarında olacağına hiç şüpheleri olmasın” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Dendias’a Yunan hükümeti ve halkına desteği için şükranlarını dile getirerek, “1999’daki Türkiye ve Yunanistan’daki depremlerden sonra, sade bir vatandaş olarak, Time dergisinde yayınlanan mektubumda, ‘İlişkilerimizi geliştirmek için bir deprem veya felaketi beklemek zorunda değiliz’ demiştim. Şimdi de Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olarak aynı görüşteyim. Umarım görüş ayrılıklarımızı da çözmek için çaba sarfederiz” dedi.

‘İMZAMI ATIYORUM’

Dendias da bunun üzerine “Çavuşoğlu’nun bu sözlerinin altına imzamı atıyorum. Ben de ilişkilerin düzelmesi için bir depremi beklemeye gerek olmadığı kanısındayım. Vatandaşlarımın Türk halkının karşı karşıya kaldığı bu felakette onlara destek vermelerinden ötürü son derece gururluyum. Çavuşoğlu ve Türk hükümetine kendileri için bu zor zamanlarda bize göstermiş oldukları yakın misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

AB’DEN TAZİYE MESAJI

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla taziyelerini iletti, “AB yanınızda” mesajı verdi. Ayrıca Kırgızistan, Cezayir, Gine Bissau, Senegal, Sri Lanka, Sudan ve Irak liderleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!